[XHTML] Stopka

0

W jaki sposób zrobić na stronie stopkę? Chodzi o obrazek, który będzie ZAWSZE na samym dole strony. Niby żadna sztuka, ale jeśli na stronie tekstu jest mało, pojawia się problem. Stopka przestaje być stopką i pod nią jest jeszcze trochę tła. Jeśli znowu uzupełnić to br'ami, to na niższych rozdzielczościach będą niepotrzebnne paski przewijania (niepotrzebne, bo będą przewijać pustą przestrzeń), natomiast po zmniejszeniu czcionki nadal będzie odstęp na dole. Kiedyś robiłem tabelę z height=100% i dwoma wierszami, ten dolny był o okreslonych rozmiarach i zawierał stopkę. W XHTML takie coś nie przechodzi. Co można z tym zrobić?

0
Dryobates napisał(a)

http://scott.sauyet.name/CSS/Demo/FooterDemo1.html
Sprawdzilem na Operze i jesli to jest bottom, to chyba znam inna definicje ;).

Tutaj jest ciekawa dyskusja poruszajaca ten problem. Autor dosyc opiniotworczy w srodowisku.

0
roSzi napisał(a)
Dryobates napisał(a)

http://scott.sauyet.name/CSS/Demo/FooterDemo1.html
Sprawdzilem na Operze i jesli to jest bottom, to chyba znam inna definicje ;).

No ja tylko po FF miałem możliwość sprawdzić i działa całkiem, całkiem o ile o to samo nam chodzi :)

0

Poradziłem sobie. Zrobiłem na tabelce, z tym, że trzeba było elementom html i body dać styl height: 100% :).

0

to jeszcze dodam rozwiązanie którego ja używam:

<style>
body, html {
  padding: 0px;
  margin: 0px;
  border: 0px;
  height: 100%;
}
* html #content { /* hack for IE */
  height: 90%;
}
#content {
  min-height: 90%;
  background: green;
}
#footer {
  height: 10%;
  background: yellow;
}
</style>
<div id="content"></div>
<div id="footer"></div>

[dopisane]

teraz wpadlem na lepsze rozwiazanie jesli chcemy by stopka miala stala wysokosc:

<style>
html, body {
  margin: 0px;
  border: 0px;
  padding: 0px;
  height: 100%;
}
* html #content { /* for IE */
  height: 100%;
}
#content {
  min-height: 100%;
  margin-bottom: -100px;
  background: green;
}
#footer {
  height: 100px;
  background: yellow;
}
</style>
<div id="content"></div>
<div id="footer"></div>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1