Style z bazy?

0

Mam stronke, generowana przez PHP na podstawie danych z MySQL.
Szablon strony oparty jest na XHTML+CSS. Plik CSS jest dolaczany z zewnatrz (tzn. przez link).
Potrzebuje dla kazdego uzytkownika, miec oddzielny plik css (do tego samego szablonu).

Myslalem o 2 rozwiazaniach:

  1. Pliki css przechowywane sa na dysku, z nazwami jak id uzytkownikow
  2. Zawartosc plikow css przechowywana jest w bazie danych.

Pierwsze rozwiazanie ma 2 wady. Pierwsza, to taka, ze trzeba sie bawic w ustawianie praw itp. Ale to akurat tylko kwestia wygody. Druga wada jest powazniejsza. W plikach tych sa umieszczone sciezki. Poniewaz skrypt PHP nie przetwarza tych plikow, to nie moge dac tam znacznikow, ktore na odpowiednie sciezki bym podmienil i musza one byc zapisane na sztywno. To rozwiazanie bardzo mi nie pasuje.

Drugie rozwiazanie tez ma wady. Nie moge wklejac do szablonu stylu, poniewaz to powodowaloby koniecznosc sciagania za kazdym razem strony wiekszej o ten plik (a maly niestety to on nie jest :( ). O pobieraniu stylu bezposrednio z bazy tez nie slyszalem :P

Moze moglibyscie podpowiedziec mi jakies rozwiazanie?

0

Domyslam się, że w pierwszym rozwiązaniu te pliki mają być jakoś ulpadowane? Więc może po ulpoadzie otwórz plik i przeszukaj zawartość , czy nie ma tamodpowiednich znaczników, po czym zamień te znaczniki na ścieżki?

0

Domyslam się, że w pierwszym rozwiązaniu te pliki mają być jakoś ulpadowane? Więc może po ulpoadzie otwórz plik i przeszukaj zawartość , czy nie ma tamodpowiednich znaczników, po czym zamień te znaczniki na ścieżki?

No nie calkiem uplodowane.
Mam jakis podstawowy uklad styli i gdy rejestruje sie nowy uzytkownik, to jest on kopiowany jako plik tego uzytkownika. Pozniej uzytkownik moze sobie go zmienic.
Ale masz racje. Moge po skopiowaiu zmienic go :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0