nie moge znalezc... [MySQL - wielkość znaków i spac

0

ktos kiedys pytal sie jak zrobic zeby przy zapytaniu SQL nie "wyczuwal" wielkosci liter, a ze nie moge znalezc tego posta to pisze tutaj:

sprawa wyglada tak:

jesli pole masz zdefiniowane jako TEXT, to wielkosc liter nie ma znaczenia;

jesli jako BLOB, to woczas tak...

i LIKE nie ma tutaj nic do rzeczy

a teraz moje pytanie: why kiedy wysylam zapytanie np: SELECT * FROM tabela WHERE nazwisko='jakies ';

//zwroccie uwage na spacje po nazwisku

to MySQL traktuje nazwisko jakby nie bylo po nim zadnych spacji ?
macie ktos jaksi addresik z opisem dokladnego dzialania zapytan w SQL ?

//Pisz normalne tematy!! - m.M

0

Halfik, źle to napisałeś to BLOB nie rozróżnia wielkości liter, a Text rozróżnia.


Dobra przyznaje racje tobie, za szybko napisałem. W zapytaniu jest tak jak napisałeś, jednak w samej tabeli jest tak jak ja napisałem

0

http://republika.pl/programowanie_cpp/dbase/db5.htm
I cytat z tej strony:

Niektóre bazy danych posiadają zdolność rozróżniania małych i dużych liter.

http://republika.pl/programowanie_cpp/dbase/db6.htm
Opisana jest tu funkcja trim(), która

służy do odrzucania spacji znajdujących się przed i za łańcuchem
.
Nie znam MySQL, ale być może taka funkcja jest tam wywoływana automatycznie - to tylko domysły.

0

panczo: co do BLOB i TEXT to masz racje

0

Halfik, a co ty chcesz osiągnąć żeby brał pod uwagę te spacje, czy żeby je usuwał? Bo nie doprecyzowałeś...

0

Panczo: wlasciwie to nic nie chce, po prostu piechant spotkal sie z takim zjawiskiem i mnie to zaciekawilo - nie lubie czegos nie wiedziec, nie moge spac [stuk]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1