Plik php i HTML

0

Cześć,

Czy istnieje jakiś sposób aby w pliku one.html wyświetlać dane które pobieram z bazy phpmyadmin i które są w pliku two.php ?
W pliku one.html mam naprzykład jakieś powitanie Hello World i poniżej pokazuje się lista osób pobranych z bazy phpmyadmin. Wszystko jest oczywiście robione na localhoscie, co muszę zrobić aby w pliku html pojawiały się informacje (dane pobrane) z pliku php ?

3

A czy ten plik one.html to nie może być tak naprawdę one.php, zawierający widok?
Wtedy do niego includujesz ten drugi plik i wykorzystujesz tam pobrane/przetworzone dane.
Dobrze, że rozdzielasz logikę od widoku.
https://kursphp.com/rozdzial-5/include-oraz-require/

0

@jurek1980: Znaczy ja w swoim pliku two.php mam już style css i fajnie to wygląda z tym że mogę do tego tylko wejść przez localhost, a chciałbym np wchodząc na strone one.html. W pliku two.php zrobiłem po prostu Select * from MojaBaza i wyświetliłem całą zawartość w tabelce, i chciałbym teraz mógł tę tabelkę ogladać wchodzc na one.html.

Strona ogólnie zawiera kilka plikow .html z którymi łącze się przez a hrefy.

1

To nie trochę nie rozumiem. Czemu jak to rozdzieliłeś to w tym drugim pliku trzymasz CSS. Co chcesz uzyskać? Chcesz przeglądać ten HTML bez użycia serwera czyli jak to nazywasz wejścia na localhost?

0

@jurek1980: No właśnie i w tym moja zagwostka, cały css z two.php skopiować do one.html i w one.html includować kod z two.php ? W pliku two.php wszystko ładnie , pięknie się pobrało w pliku one.html chcę to wyświetlić w jakiś fajny sposób.

2

Umieszczasz CSS w osobnym pliku .css.
Osadzasz w dowolnym dokumencie

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="mój.css">
1

Rozdzielasz logikę od widoku. Rozdzielasz CSS czy JS i zalczaj jako pliki.
Zrób sobie plik który pobiera dane z bazy. Oddzielny do wyświetlenia tabelki gdzie includujesz ten z pobieraniem danych. Jeśli potrzebujesz wtedy te same dane pokazać w innym pliku to includujesz taki plik w innym miejscu.
Wszystko zacznie być bardziej przejrzyste i z czasem jak plików przybędzie od razu będziesz widział, że aby zmienić coś pobieranego z bazy masz wejść do pliku za to odpowiedzialnego i tam dokonać zmiany a nie zmieniać to w 20 miejscach.
Z czasem zobacz co to MVC i przejdź na programowanie obiektowe.
Co do interpretacji pliku. Jak masz plik na pulpicie abc.html i otworzysz go w przeglądarce to tylko przeglądarka dokona interpretacji znaczników HTML i wyświetli taką zinterpretowaną treść. Np. powiększy tekst w znaczniku H1 czy wyświetli tabelkę.
Treść pliku jest jednak zapisana na stałe i nie zmienna. Jeśli chcesz coś wyświetlać dynamicznie z użyciem PHP to gdzieś ten skrypt musi wygenerować taki HTML i dzieje się to po stronie serwera. Musisz więc wejść na adres serwera po to by ten w tle przeczytał i zinterpretował kod PHP a następnie zwrócił do przeglądarki taki HTML że znaczenikami, który już może być przez nią zinterpretowany.

0

Powiedzcie mi proszę co robię źle mam taki kod w php

<html>
	<head>
		<title>User Table</title>
		<style type="text/css">
		table {
			border-collapse:collapse;
			width:100%;
			color:#eb4034;
			font-family:monospace;
			font-size:25px;
			text-align:left
			
		}
		
		th {
			background-color:#eb4034;
			color:white;
		}
		tr:nth-child(even) {background-color:#ededed}
		</style>
	</head>
	<body>
		<table>
			<tr>
				<th>IDosoby</th>
				<th>Imie</th>
				<th>Nazwisko</th>
				<th>Wiek</th>
				<th>Hobby</th>
			</tr>
			<?php
		$conn = mysqli_connect("localhost","root","","osoby");
		if ($conn->connect_error){
			die("Connection failder:". $conn->connect_error);
		}
		
		$sql= "Select * from osoba";
		$result = $conn -> query($sql);
		
		if($result->num_rows>0){
			while ($row = $result -> fetch_assoc()){
				echo "<tr> 
					<td>".$row["IDosoby"]. 
					 "</td><td>" . $row["Imie"]. 
					 "</td><td>". $row["Nazwisko"].
					 "</td><td>".$row["Wiek"]. 
					 "</td><td>" . $row["Hobby"].
					 "</td></tr>";
			
		}
			
			echo "</table>";
		
		}
		
		else{
		
			echo "0 result";
		
		}
		
		$conn->close();
	
	?>
		</table>
		
	</body>
</html>

ten kod php pięknie wyświetla tabelkę, ale chcę tą tabelę w html, aby móc zrobić do niej a hrefa :) Chcę taką tabelkę 1:1 w HTML. Szukam, szukam i każdy pokazuje jak pokazać takie dane w html który jest w php. A ja chcę to pokazać w html, aby móc zrobić do niego z podstrony a href

<html>
	<head>
		<title>User Table</title>
		<style type="text/css">
		table {
			border-collapse:collapse;
			width:100%;
			color:#eb4034;
			font-family:monospace;
			font-size:25px;
			text-align:left
			
		}
		
		th {
			background-color:#eb4034;
			color:white;
		}
		tr:nth-child(even) {background-color:#ededed}
		</style>
	</head>
	<body>
		<table>
			<tr>
				<th>IDosoby</th>
				<th>Imie</th>
				<th>Nazwisko</th>
				<th>Wiek</th>
				<th>Hobby</th>
			</tr>
		</table>
		
	</body>
</html>
1
printHello napisał(a):

ten kod php pięknie wyświetla tabelkę, ale chcę tą tabelę w html, aby móc zrobić do niej a hrefa :) Chcę taką tabelkę 1:1 w HTML. Szukam, szukam i każdy pokazuje jak pokazać takie dane w html który jest w php. A ja chcę to pokazać w html, aby móc zrobić do niego z podstrony a href

Ale co ty właściwie chcesz zrobić i co ci w wyniku nie pasuje? I jakiego hrefa?

0

Za cholerę nic z tego nie rozumiem xD

2
printHello napisał(a):

Chcę taką tabelkę 1:1 w HTML. Szukam, szukam i każdy pokazuje jak pokazać takie dane w html który jest w php. A ja chcę to pokazać w html, aby móc zrobić do niego z podstrony a href

Ale możesz zrobić link <a href= do pliku php ;|

<a href="plik.php">Link</a>
0

Mam dwa pliki HTML.
Plik1.html, Plik2.html. W pliku Plik2.html chce wyświetlić wszystkie dane z bazy danych. Z pliku Plik1.html chce zrobić odnośnik do Plik2.html

 <a href="plik2.html"></a> 

Oto cały problem.

Jak w pliku Plik2.html wyświetlić te dane w taki sposób jak powyżej pokazałem w pliku .php.

2

Tłumaczyłem Ci - tak się nie da.
Żebyś miał odczyt z bazy to musisz użyć PHP czyli musisz użyć serwera z obsługą PHP.
Tym samym w href musisz wskazywać adresy/skrypty PHP.
Wiem że na początku to może wydawać się nie logiczne czy nie zrozumiałe. Bo w końcu przeglądarka interpretuje HTML ale tak musisz działać.

0
printHello napisał(a):

Mam dwa pliki HTML.

No to niestety, w żadnym nie wyświetlisz nic z bazy.

Plik1.html, Plik2.html. W pliku Plik2.html chce wyświetlić wszystkie dane z bazy danych. Z pliku Plik1.html chce zrobić odnośnik do Plik2.html

 <a href="plik2.html"></a> 

Oto cały problem.

Plik plik1.html:

<a href="plik2.php"></a> 

Plik plik2.php

<table>
  <?php tutaj wyświetl bazke ?>
</table>
2

Jak chcesz to komuś udostępnić to potrzebujesz (wykupić) dostępny w sieci serwer z dostępną w sieci bazą danych.
Teoretycznie nawet domowy komputer można zamienić w serwer sieciowy, ale to raczej niepraktyczna ciekawostka.

1

Ok wszystko działa, wielkie dzięki za pomoc chłopaki, dziewczyny :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1