Nie wyświetlają mi się polskie znaki a, ę, ż, ó na stronie www w HTML. Co zrobić ?

0

Nie wyświetlają mi się polskie znaki a, ę, ż, ó. Co zrobić w Google Chrome pod Windows 8 ? Jaką frazę wpisać na stronie w html ? Dziękuję za udzielenie dokładnej odpowiedzi.

2

Należy wpisać „a, ę, ż, ó” w zawartości, <meta charset="UTF-8"> w headzie i upewnić się, że zapisany plik ma kodowanie UTF-8 (windowsowy Notatnik jest niedorobiony pod tym względem…).

3
Althorion napisał(a):

i upewnić się, że zapisany plik ma kodowanie UTF-8 (windowsowy Notatnik jest niedorobiony pod tym względem…).

I upewnić się, że jest to UTF-8 bez BOM (takich trzech debilnych bajtów na początku pliku).

0

Tak już to próbowałem. Nadal na stronie nie wyświetlają się ą ę itd.
np. to

<div>
		<h4>ekonomia i zarządzanie</h4>
		<p><a href="http://sprzedaz.html">sprzedaż</a><a href="http://www.sprzedaz/dzialki/wynajem.html">wynajem</a></p>
		<img src="http://www.ksiazki/img/kropki.png" alt="">
	</div>

Nadal nie pokazuje mi ą w słowie zarządzanie. Co znaczy upewnienie się UTF bez Bom. ?

1

Uruchamiasz IDE lub jakiś notatnik typu Notepad czy Notepad ++ i najczęściej w prawym dolnym rogu masz informację jak jest zakodowany jest plik.

---edit --
To złóż do kupy wszystkie informacje. Musisz obrać sobie jakiś standard. Obecnie na stronach używa się w większości UTF-8. Czyli plik tekstowy, w którym piszesz kod musi być zakodowany w UTF-8 bez BOM. Potem w tagu meta informujesz przeglądarkę jakiego typu masz kodowanie i tu też wpisujesz UTF-8.
Poczytaj też na tym forum i w necie o kodowaniu, żebyś zrozumiał i nie wracał potem do tematu przy tworzeniu bazy danych itp.

2

Jeśli to się dzieje tylko na serwerze, to może wynikać z faktu, że serwer narzuca własne kodowanie niezależnie od wartości zadeklarowanych w pliku, ale takie problemy ostatnio widziałam kilkanaście lat temu:
https://stackoverflow.com/questions/1605760/how-to-best-configure-php-to-handle-a-utf-8-website

2

@Freja Draco: nikt niczego nie narzuca. Po prostu OP korzysta z jakiegoś CMS; sądząc po objawach oraz bazując na własnych doświadczeniach, strzelam, że jest to któraś wersja Joomli. Bo tylko ten CMS jest ułomny pod względem kodowania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1