Javascript- style

0

Witajcie. Nie mam pojęcia co robię źle. Chcę nadać style do diva przez javascript. Co jest źle w tym mini-przykładzie? :)
Dziękuję.

<html> <head> <script type="text/javascript"> var a=document.getElementById('tutaj'); a.style.color='red'; </script> </head> <body>
fw
</body> </html>
2

Po prostu Twój div nie jest jeszcze załadowany w momencie wykonywania skryptu, musisz wykonać skrypt po załadowaniu sekcji body

<html>
<head>
<script type="text/javascript">
   function styluj() {
      var a=document.getElementById('tutaj');
      if (a) {
         a.style.color='red';
      }
  }

</script>
</head>
<body onload="styluj()">
<div id="tutaj">
fw
</div>
</body>
</html>
0

Dzięki bardzo za odpowiedź. Nie wiem czy w najbliższym czasie sam bym to rozwiązał:)

2
zenek_s napisał(a):

Po prostu Twój div nie jest jeszcze załadowany w momencie wykonywania skryptu, musisz wykonać skrypt po załadowaniu sekcji body

<html>
<head>
<script type="text/javascript">
   function styluj() {
      var a=document.getElementById('tutaj');
      if (a) {
         a.style.color='red';
      }
  }

</script>
</head>
<body onload="styluj()">
<div id="tutaj">
fw
</div>
</body>
</html>

No to nie jest zbyt dobry sposób, skrypt wystarczy po prostu przerzucić na koniec:

<html>
<head>
</head>
<body>
  <div id="tutaj">
    fw
  </div>
  <script type="text/javascript">
    var a = document.getElementById('tutaj');
    a.style.color = 'red';
  </script>
</body>
</html>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1