Jak napisać portal internetowy

0

Chciałbym napisać portal internetowy (newsy i forum). Chciałbym aby to ładnie wyglądało i żeby można było używać Latexa i jakieś skrypty kolorujące języki. W związku z tym mam kilka pytań. Czy lepiej jest napisać taki portal od podstaw samemu czy skorzystać z gotowych bibliotek jak MYBB, Wordpress? Czy pisząc samemu lepiej jest skorzystać z jakiegoś gotowego frameworka MVC np Zend i czy nie będzie on zbyt spowalniał serwis? Muszę dodać, że z PHP jestem początkujący, jeszcze nie pisałem w nim stron. I jeszcze jedno, gdzie na takim serwisie trzymać zdjęcia, filmy i audio, na własnym serwerze czy na zewnętrznych serwerach? Co jest lepsze? Czy dam radę napisać taki portal samemu?

0

Czy lepiej jest napisać taki portal od podstaw samemu czy skorzystać z gotowych bibliotek jak MYBB, Wordpress?

To chcesz napisać czy skorzystać z gotowców?

Muszę dodać, że z PHP jestem początkujący, jeszcze nie pisałem w nim stron.

Nie to, abym cię zniechęcał, ale może daruj sobie pisanie portalu, skoro jeszcze nic w PHP nie napisałeś konkretnego...

I jeszcze jedno, gdzie na takim serwisie trzymać zdjęcia, filmy i audio, na własnym serwerze czy na zewnętrznych serwerach?

Zależy, co rozumiesz poprzez "zewnętrzny serwer".
Jeżeli ty będziesz nim zarządzał, to preferowałbym rozwiązanie z trzymaniem zdjęć, audio itp. na innym serwerze, niżeli stoi sama strona.

Czy dam radę napisać taki portal samemu?

Patrz druga odpowiedź.

0

Czy dam radę napisać taki portal samemu?

Patrz druga odpowiedź.

</quote>

No właśnie, to pytanie powinno paść jako pierwsze.
Reszta już jest zbędna.

0

Czy dam radę napisać taki portal samemu?

Moje pierwsze podejście do PHP wyglądało w ten sposób, że w jeden wieczór napisałem prosty portal ogłoszeniowy z panelem admina, wyszukiwarką, możliwością wrzucenia zdjęcia i paginacją, wykorzystujący sesje i bazę MySQL do przechowywania danych. Nie korzystałem z żadnych frameworków, CMS-ów itd. cały kod napisałem od zera. Zacząłem około 20, skończyłem około północy.

Z tego też powodu mogę odpowiedzieć, tak możesz taki portal napisać samemu. W PHP to wyjątkowo proste i stosunkowo szybkie.

Niestety mój kod po 4 godzinach pracy wyglądał jak spaghetti, co skutecznie zniechęciło mnie do tego języka. Może gdybym bardziej się postarał, napisał jedną klasę więcej, kod wyglądałby lepiej, ale pisać brzydko w PHP jest zdecydowanie łatwiej. Możliwe, że korzystając z jakiegoś frameworka trzymałbym się narzuconej przez niego konwencji i w konsekwencji kod byłby ładniejszy. Nie wiem i nie zamierzam tego sprawdzać, jednak zdecydowanie bardziej wolę Pythona i Django.

0

Powiem tak, jesteś w stanie, ale będziesz go musiał potem rozwijać sam. Jeśli chcesz by to miało jakieś ręce i nogi to zainteresuj się jakimś lepszym językiem jak Java, Scala, C#, Ruby, Python, Groovy, etc.

0

Transfer miesięczny 8GB to dużo czy mało?

5

Jak chcesz zdobywać świat tym portalem to trochę mało.

0
maszynaz napisał(a):

Transfer miesięczny 8GB to dużo czy mało?

Policz sobie? Chcesz hostować filmy, film mający kilka minut niech ma te 80MB, 8GB starczy na 100 obejrzeń... Duże zdjęcie to kilkaset kB, zakładając, że statystyczny użytkownik będzie oglądał po kilka takich zdjęć dziennie to ilu użytkowników możesz mieć miesięcznie przy 8GB transferu?

1

Heh... @maszynaz w htmlu i Ruby on Rails. Nawet książki o tym istnieją.

@kopernik to chyba jasne, że o kosmitach i jakiś scenariuszach kosmicznej inwazji "maszynazów".

1
winerfresh napisał(a):

Powiem tak, jesteś w stanie, ale będziesz go musiał potem rozwijać sam. Jeśli chcesz by to miało jakieś ręce i nogi to zainteresuj się jakimś lepszym językiem jak Java, Scala, C#, Ruby, Python, Groovy, etc.

chyba nie powiesz mi ze php jest zle, FC na nim zrobiono i wart jest grube miliardy a Ty mowisz o czyms innym, to nie od jezyka zalezy ale od ludzi ktorzy cos tworza jak to stworza,

1
majku napisał(a):
winerfresh napisał(a):

Powiem tak, jesteś w stanie, ale będziesz go musiał potem rozwijać sam. Jeśli chcesz by to miało jakieś ręce i nogi to zainteresuj się jakimś lepszym językiem jak Java, Scala, C#, Ruby, Python, Groovy, etc.

chyba nie powiesz mi ze php jest zle, FC na nim zrobiono i wart jest grube miliardy a Ty mowisz o czyms innym, to nie od jezyka zalezy ale od ludzi ktorzy cos tworza jak to stworza,

Pierdu pierdu. Postawili Facebooka na PHP, w pewnym momencie powstały problemy ze skalowaniem to tworzono całe osobne frameworki jak HipHop żeby to zamortyzować. Obecnie PHP pełni tylko rolę generowanego frontendu.

PHP jest złe choćby przez to, że niektóry developerzy nie ogarniają sami co mają w języku, że większość programistów PHP nie wie co robi operator == i generalnie ze skalowalnością ma niewiele wspólnego.

http://ideone.com/cQtOa - ten snippet to nie bug, funkcja zachowuje się zgodnie z zasadami konwersji typów i jest to nawet udokumentowane w php.net/in_array. Pomimo to, na różnych listach pokroju phpsaddness regularnie wrzuca się takie wypociny jako niezałatane bugi. To raczej znak, że mało kto umie w tym programować na poważnie.

1

@maszynaz
-8gb to mało,
-php jest dobrym POCZĄTKIEM na naukę pisania stron,
-duży, niezależny portal = pisz sam, mały = użyj gotowego cmsa, bo nie masz pojęcia o pisaniu...
-zacznij od czegoś mniejszego
-a wspomniałem już, że musisz mieć bardzo duży server na te pliczki ($$$$) ;)?

0

pomoże mi ktoś napisać taki portal? Możecie się podzielić jakimiś wskazówkami jak się pisze takie portale?

0

co rozumiesz przez pojęcie "pomoże"?

1

Ty serio chcesz robić duży portal bez absolutnych podstaw programowania, znajomości technologii webowych itd? Skoro masz jakieś podstawy C# to naucz się ASP.NET MVC i jakiegoś ORMu, np. Entity. Kiedy zrobienie strony osiedlowego warzywniaka już nie będzie dla Ciebie za trudne to wtedy możesz się porywać na "portale".

0
afc90 napisał(a):

co rozumiesz przez pojęcie "pomoże"?

Napisze jakieś rady, przykłady kodów, frameworków czy czygokolwiek co jest potrzebne do napisania takiego portalu. Forum 4p mnie się np. podoba, ale to jest tylko forum. A ja chcę pisać też artykuły jak np. w http://www.nautilus.org.pl/index.php. Będzie wiele kategorii, z czasem to się mocno rozbuduje, bo wiele jest dziedzin z których chciałbym pisać. Dlatego też będzie musiał być odpowiednio zbudowany by można było łatwo przeglądać i wyszukiwać artykuły. Portal będzie musiał obsługiwać kolorowanie składni języków programowania, będzie musiał obsługiwać Latexa, by można było wstawiać wzory matematyczne i fizyczne. Dlatego potrzebuję pomocy np. jak rozplanować kategorie, jak one mają powstawać i jak być wyświetlane, jak rozplanować forum i witrynę newsów by można było łatwo komentować artykuły i prowadzić dyskusje. Wiem, że to ciężka sprawa, bo nie tworzyłem takich rzeczy, dlatego proszę o pomoc, cenne rady. No i ważne żeby ją napisać w miarę bezpieczną.

2

Mówiąc szczerze, po przejrzeniu Twoich wyczynów w innych działach, na PHP jesteś po prostu za głupi. To wbrew pozorom nie jest prosty język, jest jednym z najtrudniejszych w mainstreamie, ze względu na swoje ograniczone możliwości i niespójność (efektywnie istnieje kilka różnych modeli typowania w różnych zastosowaniach). Wszyscy wycofują się z użycia PHP, nawet inżynierowie Facebooka od lat narzekają na "przyspawanie" do tej technologii, świetnie rozwijają się technologie alternatywne dla PHP, skoro "chcesz PHP" to ucz się PHP, stworzysz kolejne spagetti z serem... tj. wielkie zwały kodu z dziurami co kilka linijek.

Umiesz administrować serwerami uniksowymi, prawda? Bez tego nie postawisz swojego serwisu, to nie blogasek, że robisz deploy na VPSie i masz wszystko w dupie, tutaj trzeba umieć zająć się maszyną (albo cloudem i masą maszyn wirtualnych).

2
maszynaz napisał(a):

Forum 4p mnie się np. podoba, ale to jest tylko forum. A ja chcę pisać też artykuły

Chłopcze, na korzystanie z 4p też jesteś za głupi? Forum to tylko jeden moduł systemu, główną funkcjonalnością Coyote jest właśnie system wiki-podobny, pisanie artykułów itd. Widzisz zakładki "Kompendium wiedzy" albo "Nowości"? http://4programmers.net/Python - klikasz na toolbox, "Napisz nowy artykuł w tym dziale", to tylko forum?

0
PS napisał(a):

Umiesz administrować serwerami uniksowymi, prawda? Bez tego nie postawisz swojego serwisu, to nie blogasek, że robisz deploy na VPSie i masz wszystko w dupie, tutaj trzeba umieć zająć się maszyną (albo cloudem i masą maszyn wirtualnych).

To co on raczej chce 'napisać' to będzie blogasek, tylko w nieco rozszerzonej wersji.

maszynaz napisał(a):
afc90 napisał(a):

co rozumiesz przez pojęcie "pomoże"?

Napisze jakieś rady, przykłady kodów, frameworków czy czygokolwiek co jest potrzebne do napisania takiego portalu. Forum 4p mnie się np. podoba, ale to jest tylko forum. A ja chcę pisać też artykuły jak np. w http://www.nautilus.org.pl/index.php. Będzie wiele kategorii, z czasem to się mocno rozbuduje, bo wiele jest dziedzin z których chciałbym pisać. Dlatego też będzie musiał być odpowiednio zbudowany by można było łatwo przeglądać i wyszukiwać artykuły. Portal będzie musiał obsługiwać kolorowanie składni języków programowania, będzie musiał obsługiwać Latexa, by można było wstawiać wzory matematyczne i fizyczne. Dlatego potrzebuję pomocy np. jak rozplanować kategorie, jak one mają powstawać i jak być wyświetlane, jak rozplanować forum i witrynę newsów by można było łatwo komentować artykuły i prowadzić dyskusje. Wiem, że to ciężka sprawa, bo nie tworzyłem takich rzeczy, dlatego proszę o pomoc, cenne rady. No i ważne żeby ją napisać w miarę bezpieczną.

Rada, którą już dostałeś - nie pisz portalu. Weź się za naukę.

0

http://helion.pl/ksiazki/projektowanie-systemow-cms-przy-uzyciu-php-i-jquery-kae-verens,psycms.htm
Dziś przeglądałem, choć nie lubię php podobała mi się.

0
PS napisał(a):

To wbrew pozorom nie jest prosty język, jest jednym z najtrudniejszych w mainstreamie, ze względu na swoje ograniczone możliwości i niespójność (efektywnie istnieje kilka różnych modeli typowania w różnych zastosowaniach). Wszyscy wycofują się z użycia PHP, nawet inżynierowie Facebooka od lat narzekają na "przyspawanie" do tej technologii, świetnie rozwijają się technologie alternatywne dla PHP, skoro "chcesz PHP" to ucz się PHP, stworzysz kolejne spagetti z serem... tj. wielkie zwały kodu z dziurami co kilka linijek.

Jak widać to co piszesz nie jest prawdą:
W opublikowanym na deweloperskim blogu Facebooka wpisie, pracujący tam inżynier Haiping Zhao stwierdził, że szybki rozwój Facebooka przez ostatnie sześć lat był właśnie możliwy dzięki prostocie PHP – języka, którego „łatwo się naczyć, łatwo w nim pisać, łatwo go czytać i łatwo debugować”.

0

http://www.infoq.com/presentations/Evolution-of-Code-Design-at-Facebook - cytuję:

PHP - single-threaded, feature-poor, inconsistent language. FB is stuck with PHP because it was chosen in 2004.

0

To łaskawie czytaj więcej niż dwie linijki!

Oryginał tego co zalinkowałeś:
http://developers.facebook.com/blog/post/2010/02/02/hiphop-for-php--move-fast/

Tak, dzięki świetnej skalowalności PHP trzeba było wpakować kupę kasy w jakieś śmieszne frameworki. Obecnie PHP spełnia tylko rolę frontendu, a i pewnie nie użyto by PHP gdyby nie to, że pierwotnie Facebook został napisany w tej technologii. Wybierasz informacje, które Ci pasują i pomijasz wszystkie inne. Inżynierek gada swoje, bo nie mogą cały czas jechać sami po sobie, a skoro powstała taka technologia jak Hip Hop to trzeba ją wypromować. Mniejsze zło.

0

Dajesz cytaty bez źródeł, które nie tłumaczą dlaczego Facebook tworzy swoje rozwiązania alternatywne, używa Ruby, Javy, Erlanga, nawet Haskella, ograniczając użycie PHP do formy języka szablonów. Dlaczego tworzą narzędzia do automatycznej transformacji i generowania PHP na bazie innych rozwiązań.

0
maszynaz napisał(a):
PS napisał(a):

To wbrew pozorom nie jest prosty język, jest jednym z najtrudniejszych w mainstreamie, ze względu na swoje ograniczone możliwości i niespójność (efektywnie istnieje kilka różnych modeli typowania w różnych zastosowaniach). Wszyscy wycofują się z użycia PHP, nawet inżynierowie Facebooka od lat narzekają na "przyspawanie" do tej technologii, świetnie rozwijają się technologie alternatywne dla PHP, skoro "chcesz PHP" to ucz się PHP, stworzysz kolejne spagetti z serem... tj. wielkie zwały kodu z dziurami co kilka linijek.

Jak widać to co piszesz nie jest prawdą:
W opublikowanym na deweloperskim blogu Facebooka wpisie, pracujący tam inżynier Haiping Zhao stwierdził, że szybki rozwój Facebooka przez ostatnie sześć lat był właśnie możliwy dzięki prostocie PHP – języka, którego „łatwo się naczyć, łatwo w nim pisać, łatwo go czytać i łatwo debugować”.

W każdej firmie, w każdej dziedzinie znajdą się fanatycy. Gość lubi i zna PHP, zatrudnili go do Facebook'a, siedzi w tej technologii i się nią publicznie podnieca :P Każdy zachwala narzędzia, których sam używa na co dzień. Czy jak pracownik Microsoft'u Ci powie, że C# jest najlepszy, to mu uwierzysz? Każdy ma swoje preferencje. Mój kolega pisze aplikacje okienkowe/konsolowe w PHP. Algorytm genetyczny też dał radę napisać w PHP - ja do tego projektu robiłem GUI w Python'ie z użyciem PyQt, obsługiwałem jego skrypty przez popen (screen dla ciekawskich - http://jasonuniversetest.appspot.com/file/ahFqYXNvbnVuaXZlcnNldGVzdHIMCxIEUGxpaxihigcM ). Chociaż ten kolega bardzo lubi PHP i zachwala ten język, to jednak zgadza się z opinią, że bardzo ciężko jest nauczyć się z niego naprawdę korzystać, żeby nie reprezentować sobą poziomu większości początkujących twórców stron - to on nich jest dowcip "Programista PHP". Podejrzewam, że na obecnym poziomie w PHP szybko możesz zrobić strukturalną babę jagę, w której wraz z rozrostem projektu będziesz coraz bardziej zniechęcony do pracy nad nim - musisz się mocno pilnować, żeby nie dopuścić do takiej sytuacji...

0

A myślałem że to ja się biorę z motyką na słońce pisząc w php.

1

Tak na prawdę to mało jest "złych" języków - zależy do czego ich używasz ;)

0

Czy da się widok wordpressa dowolnie zmodyfikować? Bo jeśli tak to może lepiej właśnie tak zrobić niż pisać własny kod.

0

No przecież to open-source.

0

Jaki CMS został użyty na stronie http://odkrywcy.pl ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1