Co dziś znaczy profesjonalizm?

0

Jak w temacie. Co dziś można pominąć tworząc profesjonalnie stronę? Czy dbać jeszcze o tych którzy nie posiadają obsługi JS lub CSS (lub je wyłączają)? Jak stare wersje przeglądarek uwzględnić pisząc stronę? Wszystkie uwagi mile widziane.

0

Dobrze jest umożliwić normalne korzystanie z serwisu bez javascriptu... Wymagać go jedynie w szczególnych miejscach - w których bez niego nie dałoby rady, bądź nie opłacałoby się.
Olać IE6 (najlepiej w ogóle olać IE, jednak część osób wciąż z niego korzysta - cóż, sami rezygnują z pełnej funkcjonalności) - lub wyświetlić odpowiedni monit o posiadaniu przestarzałej przeglądarki...

0

IE6 nie trzeba olewac, ja zwykle dokladam cssa z if lt 7 i tez jest dobrze. Roboty zwykle niewiele, ale klient sie cieszy :)

0

W takim razie co z AJAX'em? przeciez jest calkiem popularny.

0
DonBladositto napisał(a)

W takim razie co z AJAX'em? przeciez jest calkiem popularny.

ale co <ort>zaduzo </ort>to niezdrowo :p

// cozamałoteż - Ł

0

Proste, używać ajaxa, ale umożliwić doczytywanie podstron etc. na nowo (tzn bez ajaxa)
Jak ktoś wyłączył JS, to sam rezygnuje z lepszej funkcjonalnośći, ale niech przynajmniej jakoś ze strony może korzystać...

0

Proponuje dostosowywać strony do trzech podstawowych przeglądarek: IE 7+ (IE6 można już olać, jak zresztą większość największych serwisów w internecie), Opera 9+, FF 2+
Ostatnio popularna staje się tez Google Chrome.

Co do JS, CSS, ciasteczek hmmm należy uwzględnić możliwość że ktoś ma wyłączoną obsługę js, ciasteczek, CSS to jednak dziś standard i raczej należy zakładać że przeglądarka u klienta go obsłuży.

AJAX to cel do którego dąży wiele serwisów. Wszelkie elementy strony jak i operacje powinny być wykonywane/ładowane asynchronicznie dzięki czemu użytkwonik nie musi długo czekać na wczytanie się strony, a my oszczedzamy transfer. Dlatego jak najbardziej stosować w każdych ilościach, jedynie jak zauważył kolega Keraj należy dać jakąś alternatywę.

Przy tworzeniu stron proponuje również skorzystać z takiego wynalazku: http://browsershots.org/ Często go stosuje w swojej pracy i jest naprawdę przydatny.

0
Shadow85 napisał(a)

AJAX to cel do którego dąży wiele serwisów. Wszelkie elementy strony jak i operacje powinny być wykonywane/ładowane asynchronicznie dzięki czemu użytkwonik nie musi długo czekać na wczytanie się strony, a my oszczedzamy transfer. Dlatego jak najbardziej stosować w każdych ilościach, jedynie jak zauważył kolega Keraj należy dać jakąś alternatywę.

p i e r d o l i s z i tyle :P

ajax to proteza i sposob wydluzania czlonka u niektorych "programistuf", widze ze nawet nie wiesz ile problemow stwarza robienie calego serwisu ajaxowo, tylko po to aby wkolko widziec glupiego loaderka itp, pozytek z ajaxa niewielki a wklad pracy ZNACZNIE rosnie, do tego dochodzi json i xml i stopien skomplikowania serwisu jest tragicznie wysoki wzgledem mozliwosci :P

0

Racja nie wiem, mimo ze od dwoch lat miedzy innymi robie takie serwisy zawodowo.
AJAX to dziś podstawa. Dzieki AJAX'owi można zaoszczędzić mase czasu na ładowaniu się strony + sporo transferu, gdzie przy niektórych hostingach jest z tym problem.
Głupotą wręcz jest omijanie tej technologiii szerokim łukiem. Tym bardziej, że jest tyle frameworków (chociażby SAJAX, TinyAJAX) dzięki którym tworzenie AJAX'owych komponentów sprowadza się tylko do zainicjowania funkcji po stronie php.

0

siedze od 9 miesiecy wraz z 4 programistami nad jednym duzym portalem w ktorym klient sobie wymyslil ze WSZYSTKO ma byc ajaxowo i dobrze wiem co mowie, ponad setka kontrolerow a w kazdym srednio kilkanascie akcji, do tego widoki partiale helpery itd itd, ajax nadaje sie conajwyzej do zaladowania jakiegos prostego contentu do diva, tworzenie w nim rozbudowanych widgetow to masakra, np: kadrowanie foty po uploadzie, a widget osadzony w podwojnie zakladkowanej stronie - wszystko w ajaxie :P

Shadow85 napisał(a)

Dzieki AJAX'owi można zaoszczędzić mase czasu na ładowaniu się strony + sporo transferu, gdzie przy niektórych hostingach jest z tym problem.

taaak, zwlaszcza gdy ponownie jest uruchamiany dispatcher, baza itd itd... czas generacji poszczegolnych czesci powiedzmy 0.5s a lacznie jednej strony - 5s <- zajebisty sukces :P

gdyby klient dal sie przekonac do zrobieniaajaxem wylacznie prostych akcji, projekt bylby skonczony z 3 miesiace temu, i duzo latwiejszy w pozniejszym utrzymaniu, nie dosc ze php jest c h ujowe to jeszcze ajax wrrr:S

0

Może w takim razie (skoro tak nie lubisz php) powinieneś się przyjrzeć ASP.NET + .Net Framework 3.5 + VisualStudio 2008. Tam wykorzystanie technologii AJAX jest dziecinnie proste. Ustawiasz na UpdatePanelu komponenty, ustawiasz triggery i cała reszta już po stronie serwera.

Co do problemów jakie wymieniasz, klucz w tworzeniu tak rozbudowanych aplikacji tkwi w odpowiednim poszatkowaniu sekcji. Szablony smarty + include i złożony problem staje się dziecinnie prosty. Może też należało by się przyjrzeć technologii jQuery?
AJAX'a klepiecie ręcznie czy używacie jakiegos frameworka?
Do skalowania zdjęć również są gotowce.

P.S. php jest dla doświadczonych programistów.

0
Shadow85 napisał(a)

P.S. php jest dla doświadczonych programistów.

Mam nadzieje ze masz jakies argumenty za tym przemawiajace? Jak dla mnie PHP jest dla poczatkujacych programistow server-side.

0
Shadow85 napisał(a)

Może w takim razie (skoro tak nie lubisz php) powinieneś się przyjrzeć ASP.NET + .Net Framework 3.5 + VisualStudio 2008. Tam wykorzystanie technologii AJAX jest dziecinnie proste. Ustawiasz na UpdatePanelu komponenty, ustawiasz triggery i cała reszta już po stronie serwera.

taaak profesjonalisto, bede na windowsie hostowal serwisy internetowe produkcyjnie, do tego w asp :S? kpisz czy o droge pytasz?

Shadow85 napisał(a)

Szablony smarty + include i złożony problem staje się dziecinnie prosty.

nie pograzaj sie, smarty!? kto i do czego tego uzywa :|

Shadow85 napisał(a)

Może też należało by się przyjrzeć technologii jQuery?

od dzisiaj bede ci mowil mistrzu :p

Shadow85 napisał(a)

AJAX'a klepiecie ręcznie czy używacie jakiegos frameworka?

no my w calej aplikacji uzywamy takiego prostego, malego jednego z wlasnymi rozszerzeniami - Zend (pewnei nie slyszales...),
a i do tego mamy jeszcze taki prosty kodzik ktory sie nazywa Doctrine ale pewnie u was jest bardziej pro :D
ooo i jeszcze ExtJS ale to malo popularne :P

Shadow85 napisał(a)

P.S. php jest dla doświadczonych programistów.

mowisz o sobie :>?

0

Ok, za stary już jestem na flame. Skoro wiesz najlepiej, trudno, nie mam czasu się z Tobą przepychać.

@Drajwer: mam, ale czy to coś zmieni?

0
Shadow85 napisał(a)

Ok, za stary już jestem na flame. Skoro wiesz najlepiej, trudno, nie mam czasu się z Tobą przepychać.

@Drajwer: mam, ale czy to coś zmieni?

Chce poznać co Cie sklania do nazywania PHP jezykiem dla profesjonalistów.
Skoro jest jezykiem dla profesjonalistów to dlaczego wielkie serwisy typu Google, uzywaja Pythona ? Dziwne to wszystko. Zawsze myslalem ze PHP jest tragicznie wolny i uczy zlych nawyków.

Marny z Ciebie profesjonalista jesli uzywasz PHP, jQuery i Smarty i nazywasz ten jezyk jezykiem dla profesjonalistów. :/

0

Napisałem doświadczonych programistów. Język, który nie posiada dobrego debugera, pisze się najczęsciej w notatniku (no może tylko z lekkim ulepszeniem w postaci kolorowania składni), brak w nim sprawdzania typów. Język będący w dużej częsci wolną amerykanką, raczej nadaje się dla kogoś z doświadczeniem.

Pytanie, może głupie. Oświeć mnie prosze dlaczego Smarty i jQuery jest takie be? Chodzi o przystępność stosowania? Bezawaryjność? Szybkość pracy? Bezpieczeństwo?
Czy może jesteś 'hardcorem' i lubisz kod html, js, css, php i Bog jeden wie co jeszcze miec w jednym pliku?

0

Pytanie, może głupie. Oświeć mnie prosze dlaczego Smarty i jQuery jest takie be? Chodzi o przystępność stosowania? Bezawaryjność? Szybkość pracy? Bezpieczeństwo?
Czy może jesteś 'hardcorem' i lubisz kod html, js, css, php i Bog jeden wie co jeszcze miec w jednym pliku?

a czy nie korzystając ze smarty czy jquery trzeba mieć wszystko w jednym pliku?

0

Nie. Są inne sposoby, można też napisać własny silnik do szablonów, można też stworzyć własną bibliotekę do js, ktora ułatwi życie. Pytanie po kiego grzyba?
Co przeszkadza stosować Smarty jako wsparcie dla MVC (czy jak tam kto lubi pisać aplikacje webowe). Nic

Lubie ten sposób, bo moge sobie podzielić stronę na tak małe częsci jak tylko można, a potem składać całą resztę jak klocki lego i nie ważne czy mam 2 czy 2 tysiące kontrolerów ajaxa, czy innego ustrojstwa, bo wszystko staje sie proste, mam porzadek w kodzie, wszystko ma swoje miejsce.

Jest dostępna masa gotowców związanych z jQuery, slidery, zakładki, lightboxo-podobne dziwadla etc i na kiego dziada pisac to na nowo? Oczywiscie ze mozna, nie ma rzeczy nie mozliwych, ale trzeba zeby mialo to tez sens.

0
Shadow85 napisał(a)

Napisałem doświadczonych programistów. Język, który nie posiada dobrego debugera, pisze się najczęsciej w notatniku (no może tylko z lekkim ulepszeniem w postaci kolorowania składni), brak w nim sprawdzania typów. Język będący w dużej częsci wolną amerykanką, raczej nadaje się dla kogoś z doświadczeniem.

nie znam szanujacej sie firmy ktora uzywa jak to napisales notatnika, tylko przewaznie to dosc rozbudowane ide ze wsparciem do wersjonowania i pracy grupowej jak np: eclipse.
Samo php jest spieprzone, acz ze wzgledu na popularnosc tanich hostingow do MALYCH aplikacji nie ma nic lepszego.
Doswiadczony programista nie wybierze php do budowania sporej aplikacji bo jest swiadomy ograniczen jezyka.
Prog wejscia w php jest bolesnie niski, wiekszosc kodu jest gownianej jakosci, starsi programisci ktorych znam przerzucaja sie na inne technologie jak j2ee czy ruby/python.

Shadow85 napisał(a)

Co przeszkadza stosować Smarty jako wsparcie dla MVC (czy jak tam kto lubi pisać aplikacje webowe).

pehape wykonuje operacje na plikach przeszlo 300x wolniej niz odpowiednik w C, na cholere obciazac to dodatkami jak smarty, skoro masz chociazby skladnie do php w stylu:

<? if ($cos): ?>
    <?= $dupa ?>
<? endif ?>

-- szybsze, wygodne, praktyczne i przede wszystkim nie ma ograniczen jakie ma smarty, <ort>po to </ort>sa wzorce projektowe jak mvc aby wydzielic widok od reszty kodu

co do jquery nie mam nic, bo to imho dobra biblioteka, nie lubie natomiast extjs :p

0

Wybacz cepa ale nie podzielam Twojego zdania.
Eclips - prosze nie rozsmieszaj mnie, wole już mój notatnik. Edytor tak skopany, że chyba się gorzej nie dało. Chodzi wolno, zajmuje dużo pamięci.
j2ee - na sam widok mam odruch wymiotny (poza tym chodzi gorzej od php). rubby/python już prędzej.

<? if ($cos): ?>
    <?= $dupa ?>
<? endif ?>

Ehhh pisałem tak 100lat temu i już więcej nie chce.... smarty ma przewagę nad takim zapisem, chodzi o cashowanie wyniku. Dzięki czemu w wielu przypadkach nie trzeba wykonywać tych operacji. Dodatkową zaletą smarty jest to, że webdesignerzy są do niego przyzwyczajeni, moim zdaniem jest jak najbardziej naturalny. Ma też inne zalety typu pluginy do formatowania tekstu, dat, liczb etc, pętle, wbudowany krzykacz o błędach w szablonie wszystko co do szczęscia jest potrzebne. Wcale też aż tak bardzo nie spowalnia działania aplikacji (pamiętaj że to nie warstwa prezentacji ma robić obliczenia, tylko jej zadaniem jest pokazanie wyników, czyli gdzie to możliwe używać tylko prostych if, pętli a skupić się głownie na ekspozycji danych, a nie na obliczeniach matematycznych czy innych skomplikowanych operacjach, tu nie ich miejsce)

Już mówiłem od dawna stosuje MVC w połączeniu ze smarty, bo jest mi tak wygodniej, zmiana designu jest prosta i nie wymaga mojej ingerencji (webdesigner sobie z tym sam poradzi). Twój sposób bardzo mi się nie podoba, takie pocięte fragmenty tu html, tu js, tam jeszcze jakas wstawka styli, i nagle fragment php.... za przeproszeniem 'ocipieć' idzie. Bałagan i nieład. Programowanie w ten sposób faktycznie jest bardzo trudne i jeśli jest tak jak mówisz to wolałbym unikać Twojego projektu jak ognia.

0
Shadow85 napisał(a)

Eclips - prosze nie rozsmieszaj mnie, wole już mój notatnik. Edytor tak skopany, że chyba się gorzej nie dało. Chodzi wolno, zajmuje dużo pamięci.

no do idealu mu daleko, ale do pracy grupowej ciezko czyms innym zastapic :P, no moze netbeans podchodzi jeszcze :P
chcialbym widziec jak poruszasz sie po projekcie zlozonym z kilkuset plikow w swoim zajebistym edytorze i do tego masz kontrole nad tym co bylo zmienione od ostatniej zupdatowanej rewizji :P

Shadow85 napisał(a)

j2ee - na sam widok mam odruch wymiotny (poza tym chodzi gorzej od php).

hehe no ze chodzi gorzej niz php to dosc odwazne stwierdzenie, jezeli wedlugo ciebie skryptowy php ma przewage nad kompilowana java to gratuluje :P nie zastanawiales sie nigdy dlaczego nie ma <ort>zaduzo </ort>aplikacji klasy enterprise w php?

Shadow85 napisał(a)

takie pocięte fragmenty tu html, tu js, tam jeszcze jakas wstawka styli, i nagle fragment php.... za przeproszeniem 'ocipieć' idzie. Bałagan i nieład. Programowanie w ten sposób faktycznie jest bardzo trudne i jeśli jest tak jak mówisz to wolałbym unikać Twojego projektu jak ognia.

uzwajac smarty mieszasz kod wykonywalny z html'em wiec wyglada to tak samo, sztuka polega na tym aby kodu w widoku bylo jak najmniej calosc logiki przeniesiona do kontrolerow/akcji i modeli - na tym polega mvc :P
a skoro twierdzisz ze czyste mvc generuje sieczke to pewnie takie pojecia jak partiale czy helpery sa ci obce :P

0

Firma w której pracuje ma autorskie repozytorium projektów połączone z systemem zarządzania zleceniami. Dlatego nie mam problemu z wersjonowaniem.

Java kompiluje się do kodu pośredniego nie wykonywalnego (chyba że się coś zmieniło), dzięki czemu skompilowany kod można przenosić na wiele platform.
Smarty jak już wspomniałem ma cashowanie wyników, dzieki czemu generowanie strony jest znacznie szybsze.

Czyte MVC to teoria, sugestia, jak można rozwiązać pewne kwestie. Jak sie to zaimplementuje to już zależy od programisty.

0

Aplikacje w Javie są dystrybuowane w postaci kodu pośredniego, który jest początkowo interpretowany, a następnie najczęściej wykonywane bloki kodu są kompilowane do kodu natywnego (mowa tutaj o mechaniźmie HotSpot). Dzięki takiemu podejściu możemy wykorzystać wszystkie rozszerzenia architektury procesora oraz mamy małe pole do popisu w dziedzinie profilowania w czasie rzeczywistym. W dodatku z wersji na wersję jest coraz lepiej z wydajnością.

Kod Javowy ma zwykle co najmniej połowę szybkości kodu w C++. Przykładowy benchmark: http://shootout.alioth.debian.org/u64q/benchmark.php?test=nbody&lang=all . PHP wymięka w zestawieniu. PHP jest zawsze interpretowane, a składnia uniemożliwia skuteczną optymalizację kodu. Można porównać PHP do szybkości czysto interpretowanej Javy - przełącznik -Xint mówi JVM, aby wyłącznie interpretowała kod, bez tłumaczenia do kodu natywnego.

JSP jest kompilowany do Serwletów, czyli kodu .java przy wywołaniu. Potem jest kompilowany do pliku .class i tłumaczony do kodu natywnego i siedzi sobie w pamięci jako proces. Przy nadejściu kolejnych wywołań tworzonę są nowe wątki. Jeśli serwlet jest niepotrzebny to zamyka się go.

Java jest dziesiątki razy szybsza niż PHP, ale jej duże wymagania pamięciowe nie pozwalają na sprzedaż tanich hostingów (IMO).

Sry za oftop nudzi mi się ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1