Problem z tłem na stronie internetowej

0

Witam, mam taką oto stronkę:

<%--
    Document   : Glowna_strona
    Created on : 2009-04-15, 15:02:53
    Author     : Matley
--%>

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<html>

    <head>
        <title>MatleyBeach-z nami przeżyjesz niezapomniane chwile</title>
        <script src="Strona_glowna/Scripts/AC_RunActiveContent.js" type="text/javascript"></script>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
        <link type="text/css" rel="stylesheet" href="Strona_glowna/css/szablon.css">
    </head>
    
<body>
    <img src="Strona_glowna/Obrazy/Hawaii.jpg" alt="" style="position: absolute; z-index: 1; width: 100%; height: 100%; overflow: auto; margin:auto" />
    To tekst, który przesłonięty jest przez obraz Hawaii.jpg...Jak zrobić, żeby tło było
    rzeczywiście tłem?

    <i>Tutaj znajduje się kod odpowiedzialny za wyświetlenie przycisków Flash - przyciski są wyświetlane - nie są przesłonięte przez tło hawaii.jpg</i>
    <p>&nbsp;</p>

    </body>
</html>

Mam takie pytanie: co zmienić w kodzie żeby tło było tłem i nic nie zasłaniało? Parametr z-index ustawiony jest na 1, zatem jest to powłoka będąca "na samym spodzie"...A jednak tekst, który znajduje się w kodzie jest zasłonięty przez obraz...Co jest nie tak?</i>

0
Mateluta napisał(a)
        <link type="text/css" rel="stylesheet" href="Strona_glowna/css/szablon.css">

Prawdopodobnie masz styl CSS - szablon.css. Więc wystarczy wkleić tam:

       body {
       background: url("../Obrazy/Hawaii.jpg);
       background-position: absolute;
       z-index: 1;
       width: 100%;
       height: 100%;
       overflow: auto;
       margin: auto;
       }

Ścieżkę do pliku hawaii.jpg przewiduję, dlatego w razie czego należy poprawić.
Jeżeli nie chcesz wklejać tego do stylu CSS, to po prostu strona powinna wyglądać tak, też z użyciem css, ale już w kodzie strony (mi działa):

<%--
    Document   : Glowna_strona
    Created on : 2009-04-15, 15:02:53
    Author     : Matley
--%>

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<html>

    <head>
        <title>MatleyBeach-z nami przeżyjesz niezapomniane chwile</title>
        <script src="Strona_glowna/Scripts/AC_RunActiveContent.js" type="text/javascript"></script>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
        <link type="text/css" rel="stylesheet" href="Strona_glowna/css/szablon.css">
    </head>

<body>
<style type="text/css">
       body {
       background: url("Strona_glowna/Obrazy/Hawaii.jpg");
       background-position: absolute;
       z-index: 1;
       width: 100%;
       height: 100%;
       overflow: auto;
       margin: auto;
       }
</style>
    To tekst, który przesłonięty jest przez obraz Hawaii.jpg...Jak zrobić, żeby tło było
    rzeczywiście tłem?

    <i>Tutaj znajduje się kod odpowiedzialny za wyświetlenie przycisków Flash - przyciski są wyświetlane - nie są przesłonięte przez tło hawaii.jpg</i>
    <p>&nbsp;</p>

    </body>
</html>

Myślę, że tu chodziło właśnie o takie coś. I myślę, że się nie mylę. Pozdrawiam.

0

Dzięki DaRkMAN za konkretną odpowiedź!

0

A teraz kolejny problem: mam taki zewnętrzny css:

body {
 
 background-image:url("../Obrazy/Hawaii.jpg");
 position:absolute;
 z-index:1;
 width:100%;
 height:100%;
 overflow:auto;
 font-size: 12px;
 font-family: Tahoma, Arial, Helvetica, Verdana, sans-serif;
 color: #555555;
 margin: 0px;
 padding: 0px;
 }

jak zrobić, żeby tło kurczyło się i rozciągało w momencie zmiany wielkości okna?

0
nav napisał(a)

http://www.cssplay.co.uk/layouts/background.html

A jak to zastosować do mojego zewnętrznego css:

body {
 background-image:url("../Obrazy/Hawaii.jpg");
 font-size: 11px;
 font-family: Tahoma, Arial, Helvetica, Verdana, sans-serif;
 color: #555555;
 margin: 0px;
 padding: 0px;
/* background-color: #dccea8; */
 }

Tło ładnie się wyświetla, tylko nie wiem co dopisać, żeby tło cały czas było widoczne W CAŁOŚCI niezależnie od tego czy okno jest poszerzane czy zwężane...Pomóżcie!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1