[ActiveX] Jak to z tym jest...

0

Witajcie! Nie wiem, czy mi już totalnie odwaliło, ale jako pretendent na eksperta PHP muszę podejmować się trudnych zadań. Ja sobie trudne zadanie napisania gry w AJAX chcę ułatwić... Za pomocą ActiveX'u, tylko nie wiem, czy to ułatwienie nie byłoby dla mnie swoistym utrudnieniem, z powodu problemów z jego napisaniem. Teraz tak: Czy jest w ogóle możliwe, że zaimplementowałbym protokół TCP/UDP za pomocą takiego apletu i mógł go potem podpiąć do strony mniej-więcej tak:

<script type="text/javascript" [...]>
function kListen(data) {
      alert(data); //Alertujemy to co nam serwer odpowiada
}

var klient = new Activex('mojKlientTcp'); //Jeszcze jakieś pierdoły z codebase itd.
klient.listenProcedure('kListen');
klient.connect('localhost', '6015');
klient.sendData('hello');
klient.sendData('login:abc&passwd:asd123');
</script>

W sumie to przynajmniej (a może i nawet to by było najlepszym rozwiązaniem), żeby łączyć się przez SOAP. Tylko czy w ogóle bez płacenia 'inżynierom M$' jakiś 123$ za pomoc, dałbym radę sprostać temu zadaniu? Może jest już w necie jakaś biblioteka do tego?

0

Ułatwienie to to nie będzie, ale jak chcesz zrobić coś w sposób całkowicie nieprzenośny, wykrywany przez programy antywirusowe jako zagrożenie, albo uprzykrzający życie użytkownikom, dbającym o bezpieczeństwo swojego systemu - jesteś na doskonałej drodze.

TCP oraz UDP da się oczywiście zaimplementować, bo... ActiveX działa na pełnych prawach użytkownika do systemu. Jest to tak samo niebezpieczne jak przydatne (może bardziej to pierwsze), gdy instalujesz cudze oprogramowanie.

Będzie wymagało nie tylko Windows'a ale i wyłącznie Internet Explorera (lub pluginów na inne przeglądarki.

Podstawowe pytanie: czemu czysty AJAX Ci nie wystarczy?

0

Teraz to mi się odechciało. Myślałem żeby zostawić AJAX bo był nieporęczny i powodował 'zwiechę' na niektórych przeglądarkach.

0
Demonical Monk napisał(a)

Teraz to mi się odechciało. Myślałem żeby zostawić AJAX bo był nieporęczny i powodował 'zwiechę' na niektórych przeglądarkach.
Jak się nieumiejętnie korzysta :P Użyj jakiejś gotowej biblioteki ( np. advAJAX )

0

No to fakt. Wkopałem się, bo nie używałem żadnej bibloteki. Na szczęście Deti mnie zainspirował :)

0

Poczytaj o asynchronicznym AJAX, a nic sie nie bedzie zwieszalo (a roboty dodatkowej bardzo niewiele).

0

Jak może być asynchroniczny AJAX (ang. Asynchronous JavaScript and XML, Asynchroniczny JavaScript i XML)??

0

Asynchronous Asynchronous JavaScript and XML :P
W każdym razie zostawcie ten temat, bo ja tylko konsultacji dot. ciężaru jaki nałoży na mnie bawienie się activexem potrzebowałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1