Znalezienie tutorialu tak genialnego, jak w Ruby

1

Witam serdecznie!

Język Ruby posiada genialny tutorial:
https://www.railstutorial.org/book ,
gdzie użytkownik w genialny, przejrzysty sposó jest wprowadzany do samego języka programowania, jak i framework'u (RubyOnRails). Dodatkowo użytkownik ociera się o Frontend (HTML/CSS/JS), Git i SQL. Tak więc wszystko, czego potrzebuje, by zrozumieć podstawy. Wszystko to "prowadzi za rączkę", w rezultacie skutkując swoim pierwszym projektem. Całość jest online, darmowa.

Czy coś analogicznego znajdę dla zestawu Python + Django? Coś, co od A do Z pokaże mi co skąd wziąć (soft), jak zacząć, krok po kroku przez co przejść, a w rezultacie spowoduje, iż do swoich osiągnięć będę mógł dodać napisany zgodnie z tym samym poradnikiem swój pierwszy projekt?
Oczywiście chodzi mi o stricte Web Development (Backend, któy w przyszłości rozwinie się do Fullstack).

Z góy dziękuję za odpowiedzi & pomoc!

0

Jeżeli niemożliwym będzie znalezienie takiego złotego środka dla Pythona, to będę wdzięczny za komentarz, czy nauka Ruby jest bezpieczna, czy język ten stracił na popularności tak bardzo, iż ryzykownym byłoby uczenie się akurat jego?

Python przewija się (w ofertach pracy / w tematach / technologiach) znacznie częściej, niż Ruby, dlatego wolałbym zaznajomić się z nim. Jeżeli jednak Ruby+RoR dają tak przystępną drogę nauki, może jednak warto wziąć na warsztat język mniej popularny, jednak dający się łatwiej nauczyć?

2
MarekTarek napisał(a):

Jeżeli niemożliwym będzie znalezienie takiego złotego środka dla Pythona, to będę wdzięczny za komentarz, czy nauka Ruby jest bezpieczna, czy język ten stracił na popularności tak bardzo, iż ryzykownym byłoby uczenie się akurat jego?

Nie jest bezpieczna.
Palce Ci odpadną, kręgosłup się skrzywi i okulary jak dno od słoika.

W procesie rozwoju jako programista - obiecuję Ci to - "zmarnujesz" niejeden poznany język programowania, w tym sensie, że nie przełożysz go bezpośrednio na (wielką) kasę.
Ale użyłem cudzysłowu, bo po takim doświadczeniu będziesz miał szersze spojrzenie na inne jezyki, zobaczysz ich wady, silne strony, inne wzorce użycia itd...

Tak więc to "zmarnowanie" jest pozorne.
O Rubym się mówi, że ma bardzo ciekawy (czysty) model obiektowy.

Jeśli zaś o framwework *) chodzi, podobno Groovy Grails jest najbardziej podobny. A to już świat JVM, czyli bliżej centrum.

*) czy czas na frameworki z tej grupy ... jak zwykle wkraczamy na święta wojnę. Jeszcze niewielki czas temu mała ilość ofert na Graillsa była (choć to zawsze byłą nisza)

0

To w takim wypadku lepiej "zmarnować" czas na naukę Python'a czy Ruby, jeżeli interesuje mnie (na razie hobbystycznie) Web Development (docelowo Fullstack)?
Pythona widzi się częściej, natomiast dla Ruby'ego są bardziej przejrzyste źródła wiedzy ( chyba, że Python posiada coś analogicznego do https://www.railstutorial.org/book )...

0

Z tego co pamiętam, to dokumentacja Django była bardzo przejrzysta (ale ja używałem Django ileś lat temu). Drugie główne źródło wiedzy, z jakiego korzystałem - dokumentacja Pythona. https://www.python.org/doc/ Bo czego chcieć więcej? Ludzie niestety mają dzisiaj opory przed czytaniem dokumentacji. Jak coś jest tutorialem, to ludzie czytają. Jak ma napisane "documentation", to nikt nie czyta. Każdy chce być od A do Z za rączkę poprowadzony, zamiast studiować język samemu.

Co do książek/tutoriali to zdaje się jest coś takiego jak Dive into Python / Zanurkuj w Pythonie. Online jest to dostępne
Dive into Python 3
https://diveintopython3.problemsolving.io/
https://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie
(zwróć uwagę, do jakiej jest to wersji Pythona. Z tego co wiem, to Python 2.* jest już niewspierany, czyli wypadałoby się uczyć Pythona 3).

Chociaż ja chyba jeszcze z jakiejś innej książki się uczyłem kiedyś, ale nie pamiętam już jakiej. Chyba miała zwierzątko na okładce.

0

Tak więc z tego, co widzę, odpowiednikiem https://www.railstutorial.org/book w Ruby, może być dla Pythona
https://diveintopython3.problemsolving.io/ + https://docs.djangoproject.com/pl/3.1/

Teraz wygląda to już trochę lepiej, chociaż tak chwalicie składnię Ruby'ego, że nadal ciężko mi rzec który z tych językó powinien iść na początek... Ten, który wydaje się bardziej "na czasie"/przyszłościowy (Python), czy ten, którego składnia i przyswajalność stwarzają wrażenie bycia na wyższym poziomie (Ruby)...

0

W RoR nadal robi się sporo projektów + utrzymanie starych. Pracy nie zabraknie w najbliższej przyszłości, dodatkowym plusem jest mniejsza konkurencja bo juniorów w Python/JS jest tyle, że trudno jest znaleźć pierwszą pracę.

1

Warto się uczyć Rubiego - jak napisał przedmówca znajdziesz sobie pracę. Potem masz ścieżkę rozwoju:

  • Elixir / Phoenix
  • Crystal
  • cokolwiek innego
0

W takim razie pozostaje mi postawić na Ruby'ego. A przynajmniej chociaż dać mu szansę ;)

W razie, gdyby ktoś miał do napisania coś jeszcze (zarówno ZA Python'em, jak i ZA Ruby), to z wielką przyjemnością przeczytam o czyjej opinii :)

1

robienie prostego bloga w django
https://tutorial.djangogirls.org/pl/

1

Ja znajomym bardzo polecam kurs na Udemy autorstwa Jose Portilla: https://www.udemy.com/course/python-and-django-full-stack-web-developer-bootcamp/ . Jest kompleksowy, zawiera też wstęp do HTML, CSS, JS, jQuery i Bootstrapa no i Pythona. Wszystko jest wprowadzone od zera, włącznie z instalacją narzędzi, a na końcu są chyba dwa projekty, z tego co pamiętam.
Uwaga, kurs ma też wadę: wersja Django w tym tutorialu to 1.11, a obecnie w użyciu jest już wersja 3. Wydaje mi się jednak, że poza stosowaniem url() zamiast obecnie używanego path() nie ma na etapie tego kursu większych różnic, choć robiłam go dawno i mogę się mylić.
Do kompletu polecałabym też oficjalny tutorial Django: https://docs.djangoproject.com/en/3.1/ - jest bardzo dobry i aktualny. Myślę, że warto przerabiać go równolegle z podanym wyżej kursem na Udemy.

0

Dziękuję za opinie!
Linki dodałem do swojej "bazy" :) Z niecierpliwością czekam na kolejne spostrzeżenia! ^^

0

"napisz aplikacje typu crud do wstawiania i przegladania linkow do ciekawych materialow do nauki pythona" - to Web Development służy również do tworzenia aplikacji?

2

Django + vue i swiat staje sie lepszy :D

2

Popatrz na hyperskill.org czyli JetBrains Academy. Trzy kursy Pythona (begginer, developer i intermediate) i kurs Web development z DJango plus ORM'y, frontendy itd. Wszystko za free, jak nastukasz 800 ichnich punktów to mogą Ci zrobić review któregoś z projektów zrobionych w trakcie kursu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1