[PHP & MySQL & IIS] problemy

0

Witam
mam konto na serwerze który jest na IIS :/ ma PHP i MySQL
PHP pracuje w normalnym trybie bez żadnych ograniczeń ort! baza i jest jednak problem ponieważ to jest na windzie to prawa do katalogów są na 777 ustawione i ort! się tego zmienic przez klienta. Mi to ort! ale PHP się buntuje

ort! żaden skrypt który zapisuje cokolwiek w plikach na serwerze to wywala że
Warning: fopen(plik.txt): failed to open stream: Permission denied in .....

dobra mysle se to będe w bazie przechowywal daje skrypt

DEFINE ('DB_USER', 'user');
DEFINE ('DB_PASSWORD', 'pass');
DEFINE ('DB_HOST', 'localhost');
DEFINE ('DB_NAME', 'nazwabazy');

if ($dbc = @mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD)) {
  if (!mysql_select_db (DB_NAME)) {
    my_error_handler (mysql_errno(), 'Nie mozna bylo wybrać bazy danych: ' . mysql_error());
  echo '<p><font color="red">Błąd na stronie</font></p>';
  include_once ('includes/footer.html');
  exit();
}
else {
  my_error_handler (mysql_errno(), 'Nie było mozliwe połaczenie  z baza' . mysql_errno());
  echo '<p><font color="red">blad na stronie</font></p>';
  include_once ('includes/footer.html');
}

function escape_data ($data) {
  global $dbc;
  if (ini_get('magic_quotes_gpc')) {
	$data = stripslashes($data);
	
  }
  return mysql_real_escape_string (trim ($data), $dbc);
}
}

a on trąbi że<ort> niemozna</ort> było połączyć z bazą :| w phpmyadmin jak podaje ort! dane to loguje do bazy :| ps. dodalem w bazie niezbędne pola

ort! jeszcze dobrze php może są inne polecenia które zadziałają :|
DZIEki za pomoc i wskazówki ;)

0
sed_dzu napisał(a)

A przypadkiem IIS to nie jest coś Microsoftu?
Jęśli tak to logiczne że ci nie połączy z MySQL i PHP! HYC! :-/
Och żałosne... zanim coś napiszesz upewnij się, że wiesz co nieco w danej materii. Tak się składa, że mam IIS, MySQL i PHP i wszystko pięknie działa (tzn. wszystko, co testowałem - nie bawiłem się jeszcze plikami dlatego nie mogę odpowiedzieć na postawione pytanie).

0
sed_dzu napisał(a)

A przypadkiem IIS to nie jest coś Microsoftu?

Tak IIS to serwer internetowy Microsoft-u.

sed_dzu napisał(a)

Jęśli tak to logiczne że ci nie połączy z MySQL i PHP! HYC! :-/

PHP i MySQL baz żadnych problemów współpracuje z IIS.

meczydusza napisał(a)

Witam
mam konto na serwerze który jest na IIS :/ ma PHP i MySQL
PHP pracuje w normalnym trybie bez żadnych ograniczeń taksamo baza i jest jednak problem ponieważ to jest na windzie to prawa do katalogów są na 777 ustawione i nieda się tego zmienic przez klienta. Mi to nieprzeszkadza ale PHP się buntuje

W Windowsie prawa do plików i katalogów nie są określone parametrami z systemów *niksowych (nie ma tam określenia praw w stylu 777). Jeśli nie masz możliwości z panelu administracyjnego zmiany praw do katalogu to poproś o to administratora serwera.

0

wiem że pod windą <ort>NIE MA </ort>chmod i tych ustawień co w Linie no ale klient ftp wywalał 777 prawa

pytalem się admina i jest ustawione na Full control :-/

0

W systemach Windows2k jeżeli jest zainstalowany serwer IIS, przy instalacji zostaje załozone konto ISUR_nazwakomputera które służy do autoryzacji użytkownika z internetu, i jeżeli w IIS-e skonfigurujemy dostęp do witryny anonimowy, wtedy to konto jest używane do dostepu do zasobów lokalnych.
FTP w IIS-e to zupełnie inna historia.
Także jezeli admin ustawiłw IIS-e pełny dostęp do katalogu, a nie nadał uprawnień do katalogu w którym znajduje się witryna dla użytkownika ISUR to po prostu NTFS nie pozwoli mu na zapis i to bym sprawdził w pierwszej kolejności

// IUSR a nie ISUR, ale to szczegół - Ł

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1