połączenie php7 z mysql

0

Cześć wszystkim, ostatnio zaktualizowałem na serwerze php do wersji 7, przez to moja strona utraciła połączenie z bazą danych. Wcześniej wykorzystałem do połączenie mysql ale obecna wersja php7 nie wspiera tego rozwiązania. Udało mi się zmienić połączenie z bazą danych, ale mam problem z przerobieniem mysql_query i mysql_fetch_array. Proszę o pomoc.

Mój stary kod:

<?php

$db = mysql_connect('lockalhost,'01390655_0000009', 'rvsver%8vsv4324f3fc%YB$ce') or die("1111");
mysql_select_db('0139065');

$admin_result = mysql_query("SELECT * FROM `1users` WHERE name='$login' AND category_id='1'") or die("222222");
$standar_result = mysql_query("SELECT * FROM `1users` WHERE name='$login' AND category_id='2'") or die("222222");

$admin_rows = mysql_fetch_array($admin_result);
$standar_rows = mysql_fetch_array($standar_result);

?>

przerobiony cześć kody:

<?php
         $dbhost = 'lockalhost';
         $dbuser = '01390655_0000009';
         $dbpass = 'rvsver%8vsv4324f3fc%YB$ce';
         $conn = mysqli_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass);
   
         if(! $conn ){
            die('Could not connect: ' . mysqli_error());
         }
         echo 'Connected successfully';
    


$admin_result = mysql_query("SELECT * FROM `1users` WHERE name='$login' AND category_id='1'") or die("222222");
$standar_result = mysql_query("SELECT * FROM `1users` WHERE name='$login' AND category_id='2'") or die("222222");

$admin_rows = mysql_fetch_array($admin_result);
$standar_rows = mysql_fetch_array($standar_result);

?>

0

a jakimi komendami zastąpić: mysql_query i mysql_fetch_array w wersji pdo i mysqli

0

Wszystko pisze w poradnikach do których wysłałem Ci linki, poświęć 1-2 godz swojego czasu na przeczytanie tych poradników to wszystko będziesz umiał, tam są przykłady.

Tak przy okazji masz literówkę w swoim kodzie: nie "lockalhost" tylko ma być "localhost", albo możesz dać IP 127.0.0.1 zamiast localhost

0
przonak007 napisał(a):

a jakimi komendami zastąpić: mysql_query i mysql_fetch_array w wersji pdo i mysqli
poszukaj na php.net opisu funkcji które chcesz zastąpić i masz wyraźnie napisane jakie sa alternatywy np do
https://www.php.net/manual/en/function.mysql-fetch-array.php

0

Ale przecież było o tym już kilka dni temu?
https://4programmers.net/Forum/1643321 -> +video objaśniające co i jak
I:
https://duckduckgo.com/?q=fetch+array+PDO+php7+mysql&t=ffab&ia=web -> 2 i 3 link od góry.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1