Generator kodu

0

Witam, chciałbym przedstawić proste, łatwe w obsłudze i przyjemne narzędzie dla webmasterów, designerów i koderów. Dzięki niemu w prosty sposób przy małym nakładzie sił stworzysz kod, który potrzebujesz.

Nie musisz znać się na programowaniu, aby przyspieszyć wykonywanie czynności webmasterskich.

Aplikacja Generator kodu jest na licencji Freeware, a więc jest bezpłatna.

Więcej: http://netrotech.pl/pl/pswiderski/download/generator-kodu/3

Zapraszam do testowania. Proszę o komentarze i uwagi :D
user image

0

Po pierwsze, nie rozumiem co to ma wspólnego z webmasteringiem, że znalazło się w tej kategorii. Po drugie, czemu to ma służyć? Aplikacja chyba jeszcze mniej przydatna niż poprzednia...

@dzek69, przyda się to w ogóle komuś? :]

0

nie widzę zastosowania tego, ot wykonuje to kod, który tak czy siak muszę sobie napisać w jakimś języku programowania

0

Sam pamiętam, jak moim pierwszym pomysłem powiązanym z parserami było stworzenie czegoś podobnego, do Twojego projektu, lecz stwierdziłem, że jeżeli już miałbym coś tworzyć, to "na całego" (i teraz mam SScript ;P).
Pomysł jako-tako zły nie jest - faktycznie czasami potrzebuję np.kilkanaście/kilkaset razy coś skopiować lub szybko wykonać jakieś inne operacje na tekście, które ręcznie zajęłyby mi sporo czasu, lecz:
1.Składnia jest niezbyt czytelna.
2.Gdzie podświetlenie składni? :C
3.Wrzuć kod źródłowy.
4.Mało funkcji w edytorze (jedynie kopiuj? A gdzie wklej/wytnij/zamień/podmień i cała ta reszta?)
5.Powolne jak cholera, nawet wolniejsze od mojej własnej VM-ki (a myślałem, że to niemożliwe). Nie doczekałem się wykonania pętli 0:1000000, co łączy się z punktem szóstym:
6.Za jakie grzechy ten kod jest parsowany i uruchamiany co zmianę znaku? Wpisałem l[j=0:1000000] i całość się zacięła :/
7.Maluuutko wbudowanych funkcji.
8.Brak pokazywania błędów w kodzie.

0

Czcionka o zmiennej szerokosci do kodu? Toz to karygodne.

Z webem mam tyle wspolnego co z baletem, ale samo GUI juz mowi do uzytkownika "Uciekaj od tego programu jak najdalej!".

1

Od tego są języki skryptowe. Wymyślacie imho koło na nowo.

0

Praktyczne zastosowanie tej aplikacji widzę takie, że chcesz mieć serię linii tekstu, może to być kawałek kodu, a może to być seria poleceń dla basha, w której są stałe elementy będące w każdej linii, tylko jest kilka zmiennych elementów, np. liczba, wyraz itd. Na przykład, jak chcę wytworzyć pliki MP3 o konkretnych parametrach z serii plików WAVE, to mogę wygenerować serię poleceń wywołujących program LAME, w tej serii jedynym różniącym się elementem jest nazwa pliku WAVE. Wiem, że jest 100 innych sposobów na konwersję WAVE->MP3, ale chodzi o zasadę.

Przy uruchamianiu generator.exe firewall się pyta, czy pozwolić aplikacji generator.exe na dostęp do internetu. Odpowiadam NIE i nie widzę ani nieprawidłowości w działaniu, ani funkcjonalności wymagającej dostępu do internetu. o co tu chodzi?
W katalogu "generator_lib" są biblioteki, których nazwy sugerują, że są związane z Internetem i moim zdaniem nie mają zastosowania w tym programie. Po co są te biblioteki? Usunąłem te, które w nazwie mają słowo "apache" lub "http"i aplikacja już przestała działać.

0

O zastosowaniu nie będę się wypowiadać, bo zrobili to koledzy wyżej; Natomiast zaznaczyć należy, że jeśli coś przedstawiasz to wypadałoby napisać coś więcej, niż trzy zdania; A tak to napisałeś ogólnie co to jest, wrzuciłeś zrzut ekranu i podałeś link do strony, na której spodziewać się można choćby zalążka dokumentacji, a tam taka sama kicha jak i w tym wątku;

Opisz więc wszystko, co można powiedzieć o tym programie, podaj przykłady kody realizującego proste algorytmy i przede wszystkim opisz dokładnie składnię, jesli chcesz kogokolwiek tym zainteresować; Na razie jest cieniutko;

Jeśli chodzi o interfejs, to świeci strasznymi pustkami - ogólnie nie jest najlepszy; Zamiast przyciągać - odstrasza; Dwa pola tekstowe i menu nie czynią go niczym szczególnym; Poza tym czcionka o różnej szerokości znaków dla kodu jest poważnym błędem - żadne środowisko programistyczne w swoim edytorze kodu ich nie wykorzystuje i bardzo dobrze;

Dodaj więc do interfejsu więcej funkcji, zmień czcionkę na jakąkolwiek mono-space i dodaj przydatne funkcje do menu, a także stwórz pasek narzędzi z wybranymi funkcjami; Jest to bardzo przydatna rzecz; Przydałby się także pasek stanu jak we wszystkich IDE choćby z położeniem kursora, numerem linii itd.; Ogólnie jeszcze dużo pracy przed Tobą, by program był wart pochwalenia się.

0

Zamieszczam przykłady użycia: http://netrotech.pl/pl/pswiderski/blog/nowa-aplikacja-generator-kodu/15

Po pierwsze, nie rozumiem co to ma wspólnego z webmasteringiem, że znalazło się w tej kategorii. Po drugie, czemu to ma służyć? Aplikacja chyba jeszcze mniej przydatna niż poprzednia...

@dzek69, przyda się to w ogóle komuś? :]

Miałem nadzieję na wstawianie warstw itp. dzięki mojego programowi.

Czcionka o zmiennej szerokosci do kodu? Toz to karygodne.

Z webem mam tyle wspolnego co z baletem, ale samo GUI juz mowi do uzytkownika "Uciekaj od tego programu jak najdalej!".

GUI będzie zmienione po aktualizacji.

Od tego są języki skryptowe. Wymyślacie imho koło na nowo.

Tak, to prawda, ale chciałem tutaj skrócić składnię. TAK: Nowe podejście do tego samego.

Praktyczne zastosowanie tej aplikacji widzę takie, że chcesz mieć serię linii tekstu, może to być kawałek kodu, a może to być seria poleceń dla basha, w której są stałe elementy będące w każdej linii, tylko jest kilka zmiennych elementów, np. liczba, wyraz itd. Na przykład, jak chcę wytworzyć pliki MP3 o konkretnych parametrach z serii plików WAVE, to mogę wygenerować serię poleceń wywołujących program LAME, w tej serii jedynym różniącym się elementem jest nazwa pliku WAVE. Wiem, że jest 100 innych sposobów na konwersję WAVE->MP3, ale chodzi o zasadę.

Przy uruchamianiu generator.exe firewall się pyta, czy pozwolić aplikacji generator.exe na dostęp do internetu. Odpowiadam NIE i nie widzę ani nieprawidłowości w działaniu, ani funkcjonalności wymagającej dostępu do internetu. o co tu chodzi?
W katalogu "generator_lib" są biblioteki, których nazwy sugerują, że są związane z Internetem i moim zdaniem nie mają zastosowania w tym programie. Po co są te biblioteki? Usunąłem te, które w nazwie mają słowo "apache" lub "http"i aplikacja już przestała działać.

Tak

Program łączy się z internetem w celu zbierania danych statystycznych - data i godzina uruchomienia, IP, wersja apki, numer apki.

O zastosowaniu nie będę się wypowiadać, bo zrobili to koledzy wyżej; Natomiast zaznaczyć należy, że jeśli coś przedstawiasz to wypadałoby napisać coś więcej, niż trzy zdania; A tak to napisałeś ogólnie co to jest, wrzuciłeś zrzut ekranu i podałeś link do strony, na której spodziewać się można choćby zalążka dokumentacji, a tam taka sama kicha jak i w tym wątku;

Opisz więc wszystko, co można powiedzieć o tym programie, podaj przykłady kody realizującego proste algorytmy i przede wszystkim opisz dokładnie składnię, jesli chcesz kogokolwiek tym zainteresować; Na razie jest cieniutko;

Jeśli chodzi o interfejs, to świeci strasznymi pustkami - ogólnie nie jest najlepszy; Zamiast przyciągać - odstrasza; Dwa pola tekstowe i menu nie czynią go niczym szczególnym; Poza tym czcionka o różnej szerokości znaków dla kodu jest poważnym błędem - żadne środowisko programistyczne w swoim edytorze kodu ich nie wykorzystuje i bardzo dobrze;

Dodaj więc do interfejsu więcej funkcji, zmień czcionkę na jakąkolwiek mono-space i dodaj przydatne funkcje do menu, a także stwórz pasek narzędzi z wybranymi funkcjami; Jest to bardzo przydatna rzecz; Przydałby się także pasek stanu jak we wszystkich IDE choćby z położeniem kursora, numerem linii itd.; Ogólnie jeszcze dużo pracy przed Tobą, by program był wart pochwalenia się.

Przepraszam, przykłady powstały kilka godzin później i nie załączyłem ich do tematu. Link podaję na górze tego posta.

Od nowej wersji zostanie zmieniona szerokość czcionki tekstu.

Wszystko fajnie, ale to z założenia nie ma być język programownia, edytor kodu a krótki, szybki, elastyczny generator kodu.
Ale dzięki za uwagi :)

Sam pamiętam, jak moim pierwszym pomysłem powiązanym z parserami było stworzenie czegoś podobnego, do Twojego projektu, lecz stwierdziłem, że jeżeli już miałbym coś tworzyć, to "na całego" (i teraz mam SScript ;P).
Pomysł jako-tako zły nie jest - faktycznie czasami potrzebuję np.kilkanaście/kilkaset razy coś skopiować lub szybko wykonać jakieś inne operacje na tekście, które ręcznie zajęłyby mi sporo czasu, lecz:
1.Składnia jest niezbyt czytelna.
2.Gdzie podświetlenie składni? :C
3.Wrzuć kod źródłowy.
4.Mało funkcji w edytorze (jedynie kopiuj? A gdzie wklej/wytnij/zamień/podmień i cała ta reszta?)
5.Powolne jak cholera, nawet wolniejsze od mojej własnej VM-ki (a myślałem, że to niemożliwe). Nie doczekałem się wykonania pętli 0:1000000, co łączy się z punktem szóstym:
6.Za jakie grzechy ten kod jest parsowany i uruchamiany co zmianę znaku? Wpisałem l[j=0:1000000] i całość się zacięła :/
7.Maluuutko wbudowanych funkcji.
8.Brak pokazywania błędów w kodzie.
http://sscript.4programmers.net/ ;)

Widziałem Twój projekt - bomba. Tyle, że u Ciebie to dosłownie cały język programownia, a u mnie jak już napisałem, to tylko taki pseudojęzyk służący tylko do uproszczenie niektórych czynności.
Powolne, gdyż operacje są wykonywane w locie po każdym wpisanym nowym znaku etc. Taki też był cel, choć nieefektywny. Szczególnie jak zagnieździsz jeszcze pętle i dasz dużą ilość przejść.
Dzięki za uwagi :)

Co powiecie na takie kierunki rozwoju programu:
-> kalkulator - oprócz prostych operacji: pochodne, całki, funkcje trygonometryczne
-> struktury bazy danych xml>sql i vice versa
-> operacje na plikach, stringi, wyrażenia regularne
-> wysyłanie maili przez skrypt np. wysyłam wiadomość napisaną w jednym pliku do listy maili z innego pliku

proszę o krytyczne uwagi, bo nie chcę powielać niczego, a wydaje mi się, że te pomysły są średnio dobre.

0
pablo128 napisał(a)

Co powiecie na takie kierunki rozwoju programu:
-> kalkulator - oprócz prostych operacji: pochodne, całki, funkcje trygonometryczne
-> struktury bazy danych xml>sql i vice versa
-> operacje na plikach, stringi, wyrażenia regularne
-> wysyłanie maili przez skrypt np. wysyłam wiadomość napisaną w jednym pliku do listy maili z innego pliku

Punkt pierwszy i trzeci wydaje się ciekawy, cała reszta niezbyt (ew.punkt drugi, lecz zależy, co konkretnie chciałbyś wykonać).

Btw, dlaczego p(2+2*2); nic nie wyświetla?
Btw2, nie zapomnij o wbudowanej obsłudze bignumów.

0

Mi się bardzo marzy napisanie edytora, ale wezmę się za to dopiero jak poznam języki, którym edytor będzie dedykowany, na wyrywki :) Ah, napisać środowisko, które przebije rozwiązaniami np. Eclipse'a, które może nawet położy fundamenty pod powstanie nowego, multiplatformowego, lepszego języka - UniJęzyka, który w zależności od wykorzystania będzie różnił się jedynie drobnymi niuansami w "akcencie" wypowiedzi... a do tego zaprojektowanie również UniArchitektury łączącej to, co najlepsze w win, linuxach i macach + krok do przodu... fak poniosło mnie, sory :D Ale miałem piękny sen...

0
pablo128 napisał(a):

proste, łatwe w obsłudze i przyjemne narzędzie dla webmasterów, designerów i koderów.

pablo128 napisał(a):

Co powiecie na takie kierunki rozwoju programu:
-> kalkulator - oprócz prostych operacji: pochodne, całki, funkcje trygonometryczne
-> struktury bazy danych xml>sql i vice versa
-> operacje na plikach, stringi, wyrażenia regularne
-> wysyłanie maili przez skrypt np. wysyłam wiadomość napisaną w jednym pliku do listy maili z innego pliku

W dalszym ciągu: od tego są języki skryptowe, które średniego obeznania webmaster, designer czy koder zna przynajmniej w stopniu minimalnym. Więc po co jeszcze mało funkcjonalne narzędzie do tego? Język Patryka ma zdaje się trochę innym cel (nauka sama w sobie, kompletny język do jakichś tam zastosowań itp.)

Kierunki rozwoju programu (program dla webmasterów?) są jakieś dziwne. Pochodne, całki, funkcje trygonometryczne? Po co? Robienie czegoś sobie a muzom (no dobra, każdy sposób nauki jest dobry, ale nie trzeba od razu z tego powodu się chwalić wszędzie), czegoś co jest nie do końca przemyślane w jakim celu jest robione? Ech...

0

pablo128:Co powiecie na takie kierunki rozwoju programu:
-> kalkulator - oprócz prostych operacji: pochodne, całki, funkcje trygonometryczne
-> struktury bazy danych xml>sql i vice versa
-> operacje na plikach, stringi, wyrażenia regularne
-> wysyłanie maili przez skrypt np. wysyłam wiadomość napisaną w jednym pliku do listy maili z innego pliku

Punkt pierwszy i trzeci wydaje się ciekawy, cała reszta niezbyt (ew.punkt drugi, lecz zależy, co konkretnie chciałbyś wykonać).

Btw, dlaczego p(2+2*2); nic nie wyświetla?
Btw2, nie zapomnij o wbudowanej obsłudze bignumów.

Dzięki za opinie. Chyba jednak sobie to odpuszczę, bo wolframa będzie ciężko pokonać, operacje na plikach idealnie zapewnia bash, a te struktury ewentualnie mogłyby być przydatne, ale to już dla programisty, a ten będzie umiał napisać sobie to w jakimś prawdziwym języku programowania :(

Mi się bardzo marzy napisanie edytora, ale wezmę się za to dopiero jak poznam języki, którym edytor będzie dedykowany, na wyrywki :) Ah, napisać środowisko, które przebije rozwiązaniami np. Eclipse'a, które może nawet położy fundamenty pod powstanie nowego, multiplatformowego, lepszego języka - UniJęzyka, który w zależności od wykorzystania będzie różnił się jedynie drobnymi niuansami w "akcencie" wypowiedzi... a do tego zaprojektowanie również UniArchitektury łączącej to, co najlepsze w win, linuxach i macach + krok do przodu... fak poniosło mnie, sory :D Ale miałem piękny sen...

pablo128 napisał(a) 2013-08-03 12proste, łatwe w obsłudze i przyjemne narzędzie dla webmasterów, designerów i koderów.

Eclipse'a pisały setki, o ile nie tysiące developerów i jest rozwijany od wieelu wielu lat...
Co do multiplatformowego języka, to jest przecież JAVA :P

pablo128 napisał(a) 2013-08-07 18Co powiecie na takie kierunki rozwoju programu:
-> kalkulator - oprócz prostych operacji: pochodne, całki, funkcje trygonometryczne
-> struktury bazy danych xml>sql i vice versa
-> operacje na plikach, stringi, wyrażenia regularne
-> wysyłanie maili przez skrypt np. wysyłam wiadomość napisaną w jednym pliku do listy maili z innego pliku

W dalszym ciągu: od tego są języki skryptowe, które średniego obeznania webmaster, designer czy koder zna przynajmniej w stopniu minimalnym. Więc po co jeszcze mało funkcjonalne narzędzie do tego? Język Patryka ma zdaje się trochę innym cel (nauka sama w sobie, kompletny język do jakichś tam zastosowań itp.)

Kierunki rozwoju programu (program dla webmasterów?) są jakieś dziwne. Pochodne, całki, funkcje trygonometryczne? Po co? Robienie czegoś sobie a muzom (no dobra, każdy sposób nauki jest dobry, ale nie trzeba od razu z tego powodu się chwalić wszędzie), czegoś co jest nie do końca przemyślane w jakim celu jest robione? Ech...

Yhym... no ja tego akurat potrzebowałem do własnych celów. I faktycznie rozwój w tych kierunkach jest bezsensowny. Tym bardziej, że mam jeszcze kilka własnych projektów, więc skupię siły na nich.

Dzięki za krytykę :)

0

Eclipse'a pisały setki, o ile nie tysiące developerów i jest rozwijany od wieelu wielu lat...
Co do multiplatformowego języka, to jest przecież JAVA :P

Jest Java, ale jej istnienie nie oznacza, że nie może już powstać nic lepszego. Java wymaga maszyny wirtualnej, nie jest więc "czystym multiplatformerem". Poza tym istnieją też inne kierunki rozwoju koncepcji języka niż tylko jego środowiskowa uniwersalność. A co do Eclipse'a - to, że jest rozwijany od kiedyś tam nie znaczy, że nie można stworzyć czegoś lepszego, wydajniejszego, bardziej innowacyjnego :) Czeba myśleć do przodu, a nie do tyłu. Weźmy to, co mamy i zróbmy coś lepszego! :)

0

@Gjorni szczególnie w dobie narzędzi tworzonych przez JetBrains (IntelliJ, PyCharm) które są o klasę wyżej od Eclipse ;)

0

Oczywiście, ale trudno jest ją przebić. Jeśli ma być multiplatformowa, to raczej będzie na maszynie wirtualnej (compile for everything), chyba że mówimy o write one and compile for every machine.
Tak - "weźmy to co mamy i zróbmy coś lepszego", to się tyczy właśnie takich narzędzi open source jak Eclipse, które są rozwijane systematycznie.

@Gjorni szczególnie w dobie narzędzi tworzonych przez JetBrains (IntelliJ, PyCharm) które są o klasę wyżej od Eclipse ;)

Nie znam, nie wypowiadam się, ale z tego co widziałem one nie są free :P wiadomka, że to co jest płatne jest lepsze, bo ma wsparcie dobrze płatnych ekspertów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1