Wątek zablokowany 2011-10-18 18:31 przez Demonical Monk.

Strona główna projektu: PhotoMake 2.0

1

Zamiast spamować tutaj postanowiłem zrobić stronę główną projektu. Po 1 przyda się do innych rzeczy po drugie nie będę tutaj spamił co chwilę nowościami dotyczącymi projektu.

A więc mam małą prośbę: poprzedni topic można usunąć jeśli komuś by przeszkadzał.

A teraz nieco o stronie. Aktualnie nie ma tak za dużo, ale już niedługo opisane zostaną ze szczegółami wszystkie możliwości jakie do tej pory są zrobione. Opisane zostaną narzędzia etc.

Aktualnie strona wygląda tak:
http://photomake-2.manifo.com/

W planach mam:

  • zrobienie filmów instruktażowych
  • Opisanie narzędzi aktualnych
  • Opisanie paska menu
  • Opisanie filtrów

Strona będzie systematycznie się rozwijać i pojawiać się na niej będą nowe informacje o projekcie.

2

Polaczek - naucz się robić strony, które nie wyglądają jak z początku lat 90...

0

Logo dobre, prosto z Photoshopa :D.

0

I popraw błędy ortograficzne.

0

@Endless:

<meta name="generator" content="Manifo.com" />

Żeby programista nie potrafił strony złożyć, tragedia.

@polaczek17, lepiej załóż jakiegoś devbloga, będziesz miał możliwość informowania na bieżąco o postępach prac, zainteresowani będą mogli podpiąć sobie rss. Tylko nie zapomnij umieścić do niego linku tutaj.

0

Z góry przepraszam za błędy. Wynikają one z tego, że strona jest robiona dosłownie w biegu. I tu właśnie też jest kwestia tego, że nie mam czasu budować strony od zera bo zajęłoby mi to za dużo czasu. Nie mam po prostu jak. A strona według mnie wygląda całkiem całkiem.
Co do loga prosto z PhotoShopa to wiem, że śmiesznie to wygląda :D Ale muszę na razie tak to zostawić, a jak program się rozwinie to zrobię w nim logo. No na razie nie mam innej możliwości mimo, że faktycznie to trochę śmiesznie wygląda program graficzny korzystający z innego :P

No cóż strona musi być zrobiona na zaraz. Trochę mnie przycisnęło i nie mam możliwości inaczej tego zrobić. Niemniej nie sądze by było źle pod względem wizualnym. Za ortografy wezmę się już za godzinkę.

0

Więcej byś skorzystał, gdybyś postawił gdzieś jakiegoś mantisa i podlinkował tutaj.

0

Myślałem o tym, ale chcę zrobić filmy instruktażowe pokazujące jak łatwo korzystać z niektórych funkcji w programie. No i co najważniejsze program będzie opublikowany na spinaczu gdzie Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania rozpoczęła projekt "Internetowa ogólnopolska baza informatycznych projektów badawczych otwartej innowacji – platforma współpracy SPINACZ”, a niestety wymagają tam aby projekt miał własną stronę domową :(
I stąd cały pośpiech.

0
photomake-2.manifo.com napisał(a)

PhotoMake 2.0 to jedna z najbardziej rozbudowanych aplikacji na rynku

Ekhmm... brakuje chyba "będzie" po "to" :]

I te zrzuty bez Alt'a (Alt + Prt Scr). Kieeedyś już Ci to było mówione chyba.

Ogólnie - powodzenia. Bardzo ciekawy jestem jak Ci to wyjdzie.

0

Kiedy udostępnisz źródła PhotoYebatora i czy będzie to Otwarte czy Wolne Oprogramowanie? Pewnie wolne, szybke pewno nie jest.

0

Ekhmm... brakuje chyba "będzie" po "to" :]
I te zrzuty bez Alt'a (Alt + Prt Scr). Kieeedyś już Ci to było mówione chyba.
Ogólnie - powodzenia. Bardzo ciekawy jestem jak Ci to wyjdzie.

No właśnie racja zapomniałem o ładnych zrzutach. Dzięki za uwagę zaraz to poprawię :)
Dziękuję bardzo (albo właśnie nie dziękuje by nie zapeszyć :P). Ja zrobię wszystko by program się podobał. Na razie żadnych problemów nie ma (za wyjątkiem może wydajności w momencie gdy za dużo bajerów doda się do narzędzi takich jak pędzel np. Dużo obliczeń trzeba w pętli wykonywać, ale sądzę że lada dzień rozwiąże ten problemik)

Kiedy udostępnisz źródła PhotoYebatora i czy będzie to Otwarte czy Wolne Oprogramowanie? Pewnie wolne, szybke pewno nie jest.

Tak naprawdę cały czas się zastanawiam. Aktualnie jak ktoś pyta to mówię że będzie to Freeware, ale nie zaprzeczam, że nie zastanawiam się nad Open Source.
Co do szybkości to na pewno PhotoShop jest szybszy. Mój program będzie coś ala GIMP pod względem szybkości.

0
polaczek17 napisał(a)

No i co najważniejsze program będzie opublikowany na spinaczu gdzie Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania rozpoczęła projekt "Internetowa ogólnopolska baza informatycznych projektów badawczych otwartej innowacji – platforma współpracy SPINACZ”, a niestety wymagają tam aby projekt miał własną stronę domową :(
I stąd cały pośpiech.

polaczek17 na http://photomake-2.manifo.com/o-projekcie napisał(a)

Dodatkowym atutem jest to, że PhotoMake 2.0 jest oparty na licencji Freeware co oznacza, że jest całkowicie darmowy.

polaczek17 napisał(a)

Aktualnie jak ktoś pyta to mówię że będzie to Freeware, ale nie zaprzeczam, że nie zastanawiam się nad Open Source.

http://www.fwioo.pl/section/nasze-projekty/:

Platforma współpracy Spinacz (Spinacz)
– ogólnopolska baza informatycznych projektów badawczych otwartej innowacji

Projekt ma stanowić instrument skutecznej metody na wypracowanie dobrych praktyk trwałego systemu wspierania transferu i komercjalizacji wiedzy.
Celem projektu jest upowszechnianie wśród przedsiębiorców informacji o innowacyjnych projektach w zakresie wolnego i otwartego oprogramowania, powstających w środowisku akademickim i intensyfikowanie współpracy uczelni ze środowiskiem gospodarczym. Nieodłącznym elementem celu projektu jest komercjalizacja wyników prac badawczo– rozwojowych** z zakresu wolnego i otwartego oprogramowania**.

http://www.fwioo.pl/section/idea-wioo/:

Wolne oprogramowanie
...

  • Prawo do analizowania i modyfikowania programu (swobodny dostęp do kodu źródłowego).
    ...
    Otwarte oprogramowanie
  • Kod źródłowy: musi być dołączony lub dostępny do pobrania.

Chyba zrobiłeś z siebie idiotę. I wiesz co? Nawet się pod tym podpisałeś nazwiskiem.

0

Mylisz się :) Wymieniłem się z nimi mailem i wszystko jest uzgodnione. Nie gadaj głupot jak czegoś nie wiesz bo takich rzeczy chyba się nie robi nie :)? Dostałem jasną i klarowną odpowiedź, że moja aplikacja może być tylko i wyłącznie Freeware i będzie umieszczona na spinaczu.

Poza tym nie bardzo rozumiem po co wy się tak martwicie o mnie? Boli Cię to czy coś? topic nie dotyczy fwioo tylko mojej strony

0
polaczek17 napisał(a)

Mylisz się :) Wymieniłem się z nimi mailem i wszystko jest uzgodnione. Nie gadaj głupot jak czegoś nie wiesz bo takich rzeczy chyba się nie robi nie :)? Dostałem jasną i klarowną odpowiedź, że moja aplikacja może być tylko i wyłącznie Freeware i będzie umieszczona na spinaczu.

Poza tym nie bardzo rozumiem po co wy się tak martwicie o mnie? Boli Cię to czy coś? topic nie dotyczy fwioo tylko mojej strony

To widzę że polaczek ponad prawem stoi...

0

W takim razie pozostaje mi przeprosić, przepraszam. Śmieszny to kraj, gdzie fundacja wolnego i otwartego oprogramownia promuje zamknięte oprogramowanie.

0

Po prostu nie zrozumiałeś o co im chodzi:
ech... nie wiem czy powinienem ale zacytuje kawałek maila którego dostałem:
mój kawałek maila:

[...]tworzącym projekt oparty na licencji Freeware.[...]

i odp:

jak najbardziej może Pan zaprezentować swój program/aplikację na naszej
platformie. Projekt skierowany jest przede wszystkim do osób zajmujących
się tematyką Open Source jak i Freeware.[...]

0

Otwarte oprogramowanie

* Kod źródłowy: <b>musi</b> być dołączony lub dostępny do pobrania.

Czyli sami sobie przeczą?

0

No najwidoczniej jak sam widzisz. Jeszcze raz do nich napiszę i jakby faktycznie była konieczność udostępnienia kodu to to zrobię. niemniej jak widzisz dostałem maila który temu zaprzecza. Ale sprawa się wyjaśni :)

0

jakby faktycznie była konieczność udostępnienia kodu to to zrobię

polaczek nie rób tego! Będziesz musiał potem zmieniać nazwisko, żeby Cię gdziekolwiek do pracy wzięli...

0

Kurde, nie wiedziałem że tyle tu webowych masochistów. Przeglądanie strony nie boli, a to już chyba dużo nie?

0

e polaczek, z takim sajtem to ja ci przyszlosci nie wroze :P

0

A tak na serio, to na prawdę odradzam ci podpisywanie się swoim nazwiskiem pod tą stroną. Pracodawcy na prawdę sprawdzają nazwiska kandydatów w google i jak coś takiego zobaczą to masz -50 na wstępie.

0

Nie od razu Rzym zbudowano.
Zobaczymy jak będzie. Statystyki mi dużo powiedzą, na podstawie jednego dnia nie mogę tego ocenić. Wiele wczoraj było wejść z 4programmers co zresztą nie jest dziwne. Zobaczymy jak będzie gdy topic tu przycichnie. Wtedy wysunę wnioski i poprawię co będzie trzeba :)

3

Nie pitol tylko stawiaj repo albo chociaż wrzuć paczkę z kodem, jak przystało na promowane open source. Na litość boską zacznij korzystać z kolorów systemowych i rób screeny pod Vistą/7, obecnie program wygląda jakby zaraz miał otrzymać certyfikat "Designed for Windows 3.11" i chodził w trybie zgodności na dziesięcioletnim systemie.

0

Na kod przyjdzie czas. Jeszcze muszę uzgodnić czy to Oni mnie wprowadzili w błąd czy jest tak jak mi napisali. Dam kod gdy ja tak zadecyduje.
Natomiast co do screenów no to oczywiście masz rację, ale co ja na to mogę :)? Nie mam na tym kompie visty ani 7, dostęp do tych systemów mam sporadycznie co tydzień w nieustalone dni. Jak uda mi się dostać to wtedy zrobię tam screeny i wrzucę. Bo akurat z tym się jak najbardziej zgadzam, że tutaj to nowocześnie to nie wygląda. (chociaż jak na buildera 6 to i tak nieźle)

0
polaczek17 napisał(a)

Jeszcze muszę uzgodnić czy to Oni mnie wprowadzili w błąd czy jest tak jak mi napisali.

Nawet na 4p powiesili ogłoszenie:

chciałabym zaprosić do przedstawienia swoich projektów opartych na Open Source

PhotoYebator nie dość, że nie jest oparty na Open Source to do niedawna był rozwijany w pirackim środowisku. Wykaż się odrobiną rozsądku. Może w tej fundacji, która z prawdziwym FLOSS ma chyba niewiele wspólnego, nie odróżniają licencji freeware od idei free software, ale to nie znaczy, że masz się ośmieszać podobną ignorancją.

polaczek17 napisał(a)

Natomiast co do screenów no to oczywiście masz rację, ale co ja na to mogę :)? Nie mam na tym kompie visty ani 7, dostęp do tych systemów mam sporadycznie co tydzień w nieustalone dni.

Microsoft nie udostępnia wersji trial i obrazów systemów? Nie masz znajomych? Usprawiedliwienie bo "co ja na to mogę" w kontekście aplikacji, która nawet z Luny (interface'u XP/2003) nie potrafi korzystać jest niezbyt na miejscu. Przecież pod XP ma wygląd rodem z 3.11, korzystasz z niewłaściwych kolorów, manifestu też pewnie brakuje.

polaczek17 napisał(a)

chociaż jak na buildera 6 to i tak nieźle

Na środowisko nie zwalaj, wiele programów prezentujących się świetnie na XP i 7 jest nadal rozwijanych w Delphi 6.

0

Ja bym się nie czepiał strony projektu ani tego jak wygląda. Do cholery, nie chodzi tu o webmasterkę. Wystarczy jakakolwiek witryna z informacjami na temat projektu. Nie wydaje mi się że jest tu czego się czepiać.

obecnie program wygląda jakby zaraz miał otrzymać certyfikat "Designed for Windows 3.11" i chodził w trybie zgodności na dziesięcioletnim systemie.

I będzie tak wyglądać, ponieważ jest rozwijany za pomocą 10-letniego IDE. O ile dobrze pamiętam, C++ Builder 6 w ogóle nie wspierał stylu innego niż Windows98, więc nawet pod 7 kontrolki będą wyglądać zawsze tak jak jest teraz. Można co prawda dodać manifest do zasobów i częściowo to obejść, ale i tak kontrolki takie jak TBitButton czy TGroupBox będą szare i będa wyglądać jak g**no - nie da się tego obejść, wiem co mówię bo kiedyś dużo BCB używałem. Dodatkowo, większość bardziej zaawansowanego oprogramowania po dodaniu manifestu i tak sie wypierdala z powodu takich a nie innych właściwości starego VCL (o powodach nie chce mi się rozpisywać bo nie o tym temat).

Ja bym przed wszsystkim nie zaczynał żadnego nowego projektu używając tak starego IDE, nie wspierającego nawet dzisiejszych standardów dotyczących GUI, nie mówiąc już o reszcie. To jest totalna głupota i świadczy o nieznajomośći tematu przez autora. Jeśli już tak koniecznie Builder (to potrafię zrozumieć, jeśli autor tylko buildera zna i w tym czuje się najpewniej), to najlepiej najnowszy (jest już nawet obsługa ribbonów, a jeśli nie to chociaż nowoczesny styl interfejsu jest domyślnie obsługiwany zamiast tego rodem z Windows 98, o czym autor zapewne nawet nie wie).

0

polaczek17:Jeszcze muszę uzgodnić czy to Oni mnie wprowadzili w błąd czy jest tak jak mi napisali.

Nawet na 4p powiesili ogłoszenie:

chciałabym zaprosić do przedstawienia swoich projektów opartych na Open Source

PhotoYebator nie dość, że nie jest oparty na Open Source to do niedawna był rozwijany w pirackim środowisku. Wykaż się odrobiną rozsądku. Może w tej fundacji, która z prawdziwym FLOSS ma chyba niewiele wspólnego, nie odróżniają licencji freeware od idei free software, ale to nie znaczy, że masz się ośmieszać podobną ignorancją.

Na razie sprawa wygląda tak:

Na chwilę obecną projekt może znajdować się w naszej bazie, jednakże docelowa skupiać się ona będzie tylko na Open Source, [...]

A więc wszystko przed nami. Na udostępnienie kodu mam jeszcze troszkę czasu a właśnie o to mi chodzi.
Jak widzisz zostałem nieco wprowadzony w błąd i z tego też powodu takie zamieszanie. Na dzisiejszy mogę projekt tak zostawić a co będzie dalej to już ustalę z osobami odpowiedzialnymi za prowadzenie projektu "SPINACZ".

Microsoft nie udostępnia wersji trial i obrazów systemów? Nie masz znajomych? Usprawiedliwienie bo "co ja na to mogę" w kontekście aplikacji, która nawet z Luny (interface'u XP/2003) nie potrafi korzystać jest niezbyt na miejscu. Przecież pod XP ma wygląd rodem z 3.11, korzystasz z niewłaściwych kolorów, manifestu też pewnie brakuje.

Dlatego napisałem, że zrobię screeny jak tylko będę miał dostęp. Co mi po wersji Trial jak ona mi się skończy a przecież nie napisze projektu byle jak na szybko.
Screeny zrobię jak tylko będę miał dostęp do komputera z Windows7, lecz niestety nie jestem w stanie przewidzieć kiedy to się stanie.
A co do manifestu to chyba dobrze wiesz, że lepiej go nie dodawać w takiej postaci jakiej wymaga Builder6 bo to może powodować tylko niepotrzebne błędy.

Na środowisko nie zwalaj, wiele programów prezentujących się świetnie na XP i 7 jest nadal rozwijanych w Delphi 6.

Ok, tylko nie sądzę by mój nie prezentował się nieźle. Może nie jest Leonardem Di Caprio dzisiejszych programów, ale na pewno nie jest źle.
Poza tym interfejs jest bardzo przejrzysty a to jest najważniejsze.

Ja bym przed wszsystkim nie zaczynał żadnego nowego projektu używając tak starego IDE, nie wspierającego nawet dzisiejszych standardów dotyczących GUI, nie mówiąc już o reszcie. To jest totalna głupota i świadczy o nieznajomośći tematu przez autora. Jeśli już tak koniecznie Builder (to potrafię zrozumieć, jeśli autor tylko buildera zna i w tym czuje się najpewniej), to najlepiej najnowszy (jest już nawet obsługa ribbonów, a jeśli nie to chociaż nowoczesny styl interfejsu jest domyślnie obsługiwany zamiast tego rodem z Windows 98, o czym autor zapewne nawet nie wie).

Projekt miałem w nowym środowisku, ale wiadomo co się stało.
Natomiast w tym stopniu jakim już napisałem to wszystko nie mogłem przeskoczyć na inne środowisko bo za dużo pracy bym stracił. Mógłbym pod Visualem pisać, ale za dużo czasu już minęło by zaczynać od nowa.
Ja się z tym zgadzam, że to wielka strata pisać w tak starym IDE, ale przynajmniej mam czyste sumienie, że jest legalnie. Kontrargument może być taki, że pod Visualem też by było legalnie i nowocześnie, ale tak jak mówię za dużo pracy bym stracił.

0
othello napisał(a)

O ile dobrze pamiętam, C++ Builder 6 w ogóle nie wspierał stylu innego niż Windows98

polaczek17 napisał(a)

A co do manifestu to chyba dobrze wiesz, że lepiej go nie dodawać w takiej postaci jakiej wymaga Builder6 bo to może powodować tylko niepotrzebne błędy.

Dobrze wiem, że C++ Builder 6 wyszedł rok po premierze Windows XP i jednym z jego najważniejszych "ficzerów" była poprawa kompatybilności z nowym systemem i usunięcie problemów wynikających z użycia manifestów, które występowały w BCB5.

0

Niestety tak jak mówię, dodanie manifestu w BCB6 jest katastrofą. Program na 100% będzie się sypać jak nie u mnie to u kogoś innego. Poza tym jak nie wierzysz to sobie wpisz w google ile jest problemów z builderem6 i manifestem. Dodanie go poprawia wygląd - to fakt, ale czasami pojawiają się nawet problemy z uruchomieniem aplikacji. I nie, nie chodzi tu typowe błędy, że ktoś usunął manifest albo go przeniósł.
Aha a tak poza tym to o ile mnie pamięć nie myli manifest psuje komponent TImageList z którego nie można wtedy skorzystać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1