Wątek przeniesiony 2018-07-30 12:14 z Nietuzinkowe tematy przez somekind.

Jakie języki programowania ze sobą połączyć?

0

Witam. Chcialbym stworzyc aplikacje komputerowa (taka ktora sie oczywiscie instaluje na komputerze) ktora bylaby polaczona z mysql'em badz jakims innym miejacem w ktorym przechowywane bylyby dane. Aplikacja to gra w ktorej zalozmy użytkownicy rywalizuja ze soba grajac np w papier kamien nozyce oczywiscie przez internet.

Dokladniej mowiac aplikacja ktora instaluje uzytkownik ja wlacza ta aplikacja pierw sprawdza czy ma polaczenie z internetem jesli tak to wyswietla sie okienko logowania badz rejestracji. Uzytkownik rejestruje sie wpisujac swoje dane i loguje sie aby pograc w pkn tylko jak to polaczyc aby poszlo to na jakis serwer i zapisalo sie tak aby mogl sie zalogowac w kazdej chwili? Miejsce gdzie by widniały wszystkie te dane?

Zrobilem taka gre via www ale od strony komputera nie mam zielonego pojecia ktorego jezyka uzyc aby to obsluzyc.

Wybaczcie troche łopatologicznie to napisane ale tak juz niestety mam.

1

Jeśli nie wiesz jak sie za to zabrac to znaczy że to Cie przerasta i lepiej IMO wziąć się za coś prostszego

0

Pytalem o to w jakim jezyku mozna to zrobic najlepiej i najbezpieczniej a nie o to czy umiem czy tez nie :)

0

Jeśli chcesz coś prostego na start to polecam jakieś środowisko RAD. Chyba najbardziej popularne obecnie to Delphi (zakładam, że chodzi o pisanie aplikacji desktopowych dla Windows)

0

I to jest mila dla oka podpowiedz dziekuje jednakze chcialem zapytac czy obsluguje to mozliwosc zrobienia rywalizacji internetowej?

4

Delphi ma komponenty do obsługi sieci, ma obsługę baz danych,można DirectX i openGL używać, więc myślę, że się nadaje.

Zresztą z językiem programowania jest jak z samochodem - dobry kierowca pojedzie prawie czymkolwiek, a jak ktoś nie umie to i w bugatti zrobi z siebie idiote ;)

1

Hej,
jeżeli zaczynasz... to odpuść sobie może trzymanie danych na serwerze... naucz się porządnie jednego języka programowania, podstaw SQL... a jak już chcesz koniecznie odpalić jakąś bazę SQLową, zamiast trzymać dane gdziekolwiek... to zainteresuj się SQLite, umożlliwia stworzenie bezserwerowej bazy danych... do tego może Ci się przydać DB Browser for SQLite... :)

0

Czy c++ nie bedzie najlepszym rozwiazaniem? Nie wiem tylko jak ogarnac w nim obsluge sieci. Jak to polaczyc z serwerem do przechowywania danych?

1

c#? bo łatwo o gui, bo szybciej i łatwiej w porównaniu do cpp, etc.

0

A jesli chodzi o bezpieczenstwo aplikacji przed atakami? Nie chce zeby bylo szybciej i latwiej wole sie natrudzic a zeby to mialo rece i nogi i zeby przede wszystkim bylo stabilne :)

1

W C# możesz łatwo robić okienka i masz fajną bibliotekę do komunikacji przez internet w czasie rzeczywistym (SignalR), a i pewnie groźny dla bezpieczeństwa błąd trudniej zrobić :)

0

Electron.

0

Hm no wiec wporzadku niech bedzie ten c#. Czy eclipse to dobry program do tego jezyka programowania? Robilem projekt via www w nim i sie srednio mi podobalo

0

Jak C# to raczej Visual Studio - możliwe jest uzyskanie darmowej wersji Community, która udostępnia wbudowany kreator okienek, coś do łączenia się z bazami danych (chociaż pewnie i tak będziesz wykorzystywał coś "zewnętrznego"), więc zdecydowanie polecam.

0

Sprobuje to dostac i zainstalowac niebawem :) a czy laczenie z baza wyglada tak samo jak przy via www? Chodzi mi o to co sie dzieje z kodem i danymi potrzebnymi do polaczenia z mysql kiedy inny uzytkownik bedzie probowal sie zalogowac? Skompiluja sie i beda ukryte?

0
[Rafiks1992 napisał(a)]

nie mam zielonego pojecia ktorego jezyka uzyc aby to obsluzyc.

C#, Java, Python... praktycznie co chcesz. Wybór jest spory.

Rafiks1992 napisał(a):

Hm no wiec wporzadku niech bedzie ten c#. Czy eclipse to dobry program do tego jezyka programowania? Robilem projekt via www w nim i sie srednio mi podobalo

Nie, tylko Visual Studio.
Ogólnie, mam wrażenie, że rzucasz się na głęboką wodę z Twoim obecnym stanem wiedzy, aczkolwiek powodzenia.

0

Masz racje ale na gleboka wode to jeszcze za malo powiedziane :)! Powolutku i do celu najpierw chcialbym zrobic mala aplikacje laczaca sie z mysql potem system rejestracji i logowania a potem jakos wytworze gre papier kamien nozyce i jak to juz bede mial to bede z siebie dumny :)! Jakies male wskazowki moglbym prosic?

0
Rafiks1992 napisał(a):

a czy laczenie z baza wyglada tak samo jak przy via www? Chodzi mi o to co sie dzieje z kodem i danymi potrzebnymi do polaczenia z mysql kiedy inny uzytkownik bedzie probowal sie zalogowac? Skompiluja sie i beda ukryte?

Nie ma skutecznego sposobu na ukrycie danych do bazy w aplikacji. Powinieneś postawić serwer np. z API RESTowym albo Signalrem, z którym będą się komunikować klienty i to serwer powinien kontrolować całą logikę gry (aby zapobiec oszustwom) oraz trzymać potrzebne dane w bazie dostępnej tylko dla siebie.

0

No tak logiczne ale wciaz nie moge pojac jak to dziala. Na via www wykorzystujac php np tworze plik na serwerze z danymi do bazy haslo itp i nikt nie ma do tego dostepu bo plik jest na serwerze. A nie moge za nic zrozumiec jak uzytkownik laczy sie z ta baza danych aby sie np zalogowac korzystajac z aplikacji zaimstalowanej na komputerze :-P

0

To signalr super naprowadzenie przydałaby sie jakas ksiazka do tego :), nie ukrywam ze fajniej byloby zrobic gre via www ale ciezko mi tam znalezc jezyk ktory bedzie aktualizowal w realtime dane wszystkie bez odswiezania strony

0

Sprobuje to dostac i zainstalowac niebawem :) a czy laczenie z baza wyglada tak samo jak przy via www? Chodzi mi o to co sie dzieje z kodem i danymi potrzebnymi do polaczenia z mysql kiedy inny uzytkownik bedzie probowal sie zalogowac? Skompiluja sie i beda ukryte?

No tak logiczne ale wciaz nie moge pojac jak to dziala. Na via www wykorzystujac php np tworze plik na serwerze z danymi do bazy haslo itp i nikt nie ma do tego dostepu bo plik jest na serwerze. A nie moge za nic zrozumiec jak uzytkownik laczy sie z ta baza danych aby sie np zalogowac korzystajac z aplikacji zaimstalowanej na komputerze :-P

W ASP.NET definiujesz endpointy np.

www twojastrona pl/users

www twojastrona pl/gallery

I definiujesz co ma się stać np. zostanie zwrócony users.html, do którego przekazujesz np. tablicę obiektów User, a w nim używasz składni jakby-C# (Razor) żeby to rozstawić.

np.

@for (var i = 0; i < people.Length; i++)
{
    var person = people[i];
    <text>Name: @person.Name</text>
}

Albo wystawiasz API i używasz jakiegoś frameworka do frontu.

0

C# i TypeScript!! Najlepszy wybór...

0

Dalem oferte w ogloszeniach moze znajdzie sie jakiś magik ktory to ogarnie dla mnie xd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1