Nowe rekordy w bazie danych

0

Witam,
próbuje zrobić baze danych w delphi + access, lecz mam problem przy tworzeniu nowych rekordów. Mam problem z trzema kolumnami:

  • Data - nie wiem jest wpisać, żeby była sama data bez godziny,
  • Stan - jest typu boolean i nie wiem jak go zapisać oraz zmienić domyśle true/false np. na tak/nie,
  • Gwarancja - chciałem tu zmienić, żeby był byte zamiast integer.
tbl1.Open;
tbl1.Append;
tbl1.FieldByName('Imie').AsString := edtImie.Text;
tbl1.FieldByName('Nazwisko').AsString := edtNazwisko.Text;
tbl1.FieldByName('Firma').AsString := edtFirma.Text;
tbl1.FieldByName('Model').AsString := edtModel.Text;
tbl1.FieldByName('Cena').AsInteger := StrToInt(edtCena.Text);
//tbl1.FieldByName('Data').AsDateTime := dtp1.DateFormat('dd.mm.rrrr',Date);
tbl1.FieldByName('Data').AsDateTime := dtp1.DateTime;
tbl1.FieldByName('Gwarancja').AsInteger := StrToInt(cbbilo.Text);
tbl1.FieldByName('Stan').AsBoolean := StrToBool(rg1);
tbl1.Post;
0
Pijany Lew napisał(a):

Data - nie wiem jest wpisać, żeby była sama data bez godziny,
Daj po prostu

tbl1.FieldByName('Data').AsDateTime := dtp1.Date();
Pijany Lew napisał(a):

Stan - jest typu boolean i nie wiem jak go zapisać oraz zmienić domyśle true/false np. na tak/nie,
Zawsze możesz dać warunek. Za pomocą if'a sprawdzić co jest i odpowiednio ustawić

Pijany Lew napisał(a):

Gwarancja - chciałem tu zmienić, żeby był byte zamiast integer.
Jak wyżej możesz za pomocą ifa wstawić to co chcesz.

A najlepiej by było jakbyś zastosował kontrolki bazodanowe, nie musiałbyś niczego podstawiać ręcznie. Może poza polem Data gdzie nie ma komponentu TDBDateTimePicker, ale możesz użyć TDBEdit z odpowiednią maską. Do pól typu bool wygodnie używa się TDBCheckBox.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1