Błąd po kompilacji w Java

0

Witam,
mam taki prosty kod:

import java.util.*;
import java.lang.*;

class Rextester
{  
    public static void main(String args[])
    {
         int t;
       
         Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
        t=odczyt.nextInt();
        for (int i = 1; i < (t+2); i++) 
        {
            
         int a,b;    
        a=odczyt.nextInt();
        b=odczyt.nextInt();
            
            System.out.println(a%b);
           
        }
    }
}

i po kompilacji wyświetla mi dobry wynik, ale przy okazji wyskakuje błąd:

Error(s), warning(s):

Exception in thread "main" java.util.NoSuchElementException
	at java.util.Scanner.throwFor(Scanner.java:862)
	at java.util.Scanner.next(Scanner.java:1485)
	at java.util.Scanner.nextInt(Scanner.java:2117)
	at java.util.Scanner.nextInt(Scanner.java:2076)
	at Rextester.main(source.java:19)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

2

Widocznie podałeś na wejściu za mało danych i wołasz nextInt() kiedy juz nie ma czego wczytać.

0
Shalom napisał(a):

Widocznie podałeś na wejściu za mało danych i wołasz nextInt() kiedy juz nie ma czego wczytać.

otóż to to :)
mała zmiana
i chadza pięknie :)
Dzięki

1
for (int i = 0; i < t; ++i)

Taka postać jest preferowana choćby dlatego, że zazwyczaj się liczy od 0.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1