Podstawy "rozszerzonego" programowania

0

Witam, na wstępie zaznaczę że wiem o istnieniu dużej ilości tematów które są podobne do mojego. Niestety nie znalazłem takiego który by odpowiadał na moje pytanie i był w miarę aktualny. Tak więc, jak można się domyśleć chodzi o programowanie. Sytuacja wygląda tak, że „znam” z 5 języków programowania, ale nie mam doświadczenia w żadnym. Chciał bym nauczyć się programować w jakimś jednym języku ale dobrze, tak żeby w przyszłości móc z niego korzystać w pracy. No i tutaj nasuwa się moje pytanie, na jaki język programowania według was aktualnie jest największe zapotrzebowanie? przeglądałem oferty pracy dla programistów i jest tego sporo C#, java, c, php, css, html i inne. Problem polega na tym, że nie wiem który wybrać aby nie była to nauka w stylu „wiedza bezużyteczna”. Dlatego chciałbym aby ktoś „obeznany” mógł mi polecić coś na start. Poziom trudności nie musi być jakiś super łatwy bo ogólnie rozumiem o co chodzi w programowaniu, chodzi tylko o wybranie języka od którego jako „newbie” mógłbym zacząć pisać jakieś bardziej rozbudowane aplikacje niż konwerter jednostek, kalkulator, czy jakiś edytor. Wiem, że temat brzmi podobnie do tematów typu: „Jaki sport jest najlepszy???” Domyślam się, że nie będzie na to jednoznacznej odpowiedzi, ale może akurat jakiś post podsunie mi pomysł dzięki któremu wybiorę język programowania który mnie zaciekawi i który w przyszłości będę mógł wykorzystać do pracy.
Jeżeli ktoś już zdecyduje się odpisać w tym temacie, to proszę nie wypisywać odpowiedzi typu:
„Wybierz c”, „wybierz c++”, „wybierz php” itp, bo tak samo mógłbym zrobić losowanie ;d proszę o jakieś argumenty które pomogą mi w wyborze.

7

dupa nie sprawdzales, w kazdym tygodniu jest kilka takich tematow jak Twoj. I kazdy mysli ze jest wyjatkowy... zupelnie jak Twoj... a nie sa...

w javie masz najwiecej ofert i bedzie pracy przez najblizsze 10 lat (ktos musi utrzymywac to co zostalo napisane)

7

Nie ważne co wybierzesz, ważne żebyś wybrał i poznał następujące zagadnienia:

  • posługiwanie się debuggerem (o zgrozo wielu takich co uważa się za programistę nie ma pojęcia co to jest). Nie zatrudniłbym nikogo kto nie umie się tym posługiwać (poza jakimiś ekstremalnymi przypadkami)
  • kontrola wersji: git, svn, ... , mercurial ...
  • testy jednostkowe, jakiś framework do ich tworzenia na daną platformę/język: NUnit, JTest, GTest, QTestLib
  • testy jednostkowe i mockowanie

Ważne, żebyś też napisał coś co ma więcej niż 200 linii kodu. Najlepiej jakiś projekt, który będziesz długo utrzymywał i doskonalił.
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.

A to czy bedzie to C#, Java, PHP, Python, C++, Swift czy inne badziewie naprawdę nie ma znaczna.

4
Obidobi napisał(a):

No i tutaj nasuwa się moje pytanie, na jaki język programowania według was aktualnie jest największe zapotrzebowanie?
Mamy pytanie. Na które można znaleźć odpowiedź w google'u.

przeglądałem oferty pracy dla programistów
Samodzielna próba znalezienia odpowiedzi, nieźle..

i jest tego sporo C#, java, c, php, css, html i inne. Problem polega na tym, że nie wiem który wybrać aby nie była to nauka w stylu „wiedza bezużyteczna”.
..ale z beznadziejnym wyciąganiem wniosków. Skoro jest sporo ofert pracy w tych językach, to czemu sądzisz że nauka któregoś z nich będzie bezużyteczna?

0

@fasadin
przeglądałem, ale większość z tych tematów to tematu typu "wskażcie mi język którego mam się uczyć" a nie o to mi chodzi

@MarekR22
Dzięki :) włąsnie o taką odpowiedź mi chodziło

@twonek

Mamy pytanie. Na które można znaleźć odpowiedź w google'u.

Z wikipedi:
Forum dyskusyjne – przeniesiona do struktury stron WWW forma grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej.
Wiem ze w google są podobne tematu ale z googlem nie bardzo da się dyskutować :)

..ale z beznadziejnym wyciąganiem wniosków. Skoro jest sporo ofert pracy w tych językach, to czemu sądzisz że nauka któregoś z nich będzie bezużyteczna?

Tutaj trochę źle mnie rozumiałeś i to mój błąd, źle sformułowałem zdanie. Miałem na myśli, to żeby nie uczyć się jakiś języków lub technologi które za 2-3 lata wyjdą z użycia lub będą przestarzałe. Np. taki Turbo Pascal namiętnie go wciskają w szkołach a raczej się go już nie używa w programowaniu komercyjnym

@EroSanin
Masz racje ;d wyszedł z tego zlepek słów które są mało czytelne. Zapomniałem sprawdzić jak to będzie wyglądać po zapisaniu posta. Ten post powinien być bardziej czytelny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1