crashujace .exe

0

Taki log dostaje jak probuje uruchomic plik .exe, dzieje sie tak samo u mnie, dzieje sie tak samo jak program jest uruchamiany przez wine, jak i przez windows 8 64bit, takze co jest zle z tym exe ze crashuje ? Bo program startuje, dopiero pozniej sie wylacza, ma ktos pomysl co jest przyczyna ?

Unhandled exception: page fault in 64-bit code (0x0000000066e439b1).
Register dump:
 rip:0000000066e439b1 rsp:000000000033fae0 rbp:000000000033fb80 eflags:00010246 (  R- --  I  Z- -P- )
 rax:0000000000000000 rbx:0000000066e55d80 rcx:0000000000432aa0 rdx:000000003de512bf
 rsi:0000000000000008 rdi:909000007cea25ff  r8:0000000000000000  r9:0000000000000000 r10:fffffffffffffc40
 r11:00007fc19e2ee560 r12:0000000000000001 r13:0000000000000008 r14:0000000000000000 r15:0000000000000000
Stack dump:
0x000000000033fae0:  0000000000000000 0000000000000000
0x000000000033faf0:  0000000000000001 0000000000000008
0x000000000033fb00:  000000000001a7f0 0000000000000001
0x000000000033fb10:  0000000000000008 000000000001a7f0
0x000000000033fb20:  000000000033fb80 0000000000000001
0x000000000033fb30:  0000000000000008 0000000000000000
0x000000000033fb40:  0000000000000000 0000000000401d4b
0x000000000033fb50:  0000000000000000 000000000043b4b0
0x000000000033fb60:  0000000000000005 0000000000000004
0x000000000033fb70:  0000000000000000 000000000043b4b0
0x000000000033fb80:  000000000033fbd0 0000000000401737
0x000000000033fb90:  0000000000000000 0000000000000000
Backtrace:
=>0 0x0000000066e439b1 in pdcurses (+0x39b1) (0x000000000033fb80)
  1 0x0000000000401d4b in out (+0x1d4a) (0x000000000033fb80)
  2 0x0000000000401737 in out (+0x1736) (0x000000000033fbd0)
  3 0x00000000004013ed in out (+0x13ec) (0x0000000000431920)
  4 0x000000000040152b in out (+0x152a) (0x000000000033fd10)
  5 0x000000007b889ef2 in kernel32 (+0x69ef1) (0x000000000033fd10)
  6 0x000000007b88a0aa in kernel32 (+0x6a0a9) (0x000000000033fe20)
  7 0x00007fc19da9db9f call_thread_func+0x6a() in ntdll (0x000000000033ff80)
  8 0x00007fc19da9dc6e in ntdll (+0x9dc6d) (0x000000000033fff0)
  9 0x00007fc19da5d02d in ntdll (+0x5d02c) (0x000000000033fff0)
0x0000000066e439b1: movl	0x0000000000000050(%rdi),%r8d
Modules:
Module	Address					Debug info	Name (36 modules)
PE	          400000-          425000	Dwarf           out
PE	        66e40000-        66e74000	Dwarf           pdcurses
ELF	        7b800000-        7bca3000	Dwarf           kernel32<elf>
  \-PE	        7b820000-        7bca3000	\               kernel32
ELF	        7be00000-        7c103000	Deferred        <wine-loader>
ELF	    7fc19a87c000-    7fc19aaa5000	Deferred        imm32<elf>
  \-PE	    7fc19a880000-    7fc19aaa5000	\               imm32
ELF	    7fc19ab46000-    7fc19ad70000	Deferred        libexpat.so.1
ELF	    7fc19ad70000-    7fc19afaf000	Deferred        libfontconfig.so.1
ELF	    7fc19afaf000-    7fc19b21f000	Deferred        libpcre.so.1
ELF	    7fc19b21f000-    7fc19b44b000	Deferred        libgraphite2.so.3
ELF	    7fc19b44b000-    7fc19b759000	Deferred        libglib-2.0.so.0
ELF	    7fc19b759000-    7fc19b9ba000	Deferred        libharfbuzz.so.0
ELF	    7fc19b9ba000-    7fc19bbef000	Deferred        libpng16.so.16
ELF	    7fc19bbef000-    7fc19bdff000	Deferred        libbz2.so.1.0
ELF	    7fc19bdff000-    7fc19c015000	Deferred        libz.so.1
ELF	    7fc19c015000-    7fc19c2d0000	Deferred        libfreetype.so.6
ELF	    7fc19c2f5000-    7fc19c511000	Deferred        version<elf>
  \-PE	    7fc19c300000-    7fc19c511000	\               version
ELF	    7fc19c511000-    7fc19c8a2000	Deferred        gdi32<elf>
  \-PE	    7fc19c530000-    7fc19c8a2000	\               gdi32
ELF	    7fc19c8a2000-    7fc19cc82000	Deferred        user32<elf>
  \-PE	    7fc19c8c0000-    7fc19cc82000	\               user32
ELF	    7fc19cc82000-    7fc19cf6a000	Deferred        msvcrt<elf>
  \-PE	    7fc19cca0000-    7fc19cf6a000	\               msvcrt
ELF	    7fc19cf6a000-    7fc19d20b000	Deferred        advapi32<elf>
  \-PE	    7fc19cf80000-    7fc19d20b000	\               advapi32
ELF	    7fc19d20b000-    7fc19d41d000	Deferred        libnss_files.so.2
ELF	    7fc19d4d5000-    7fc19d6eb000	Deferred        libgcc_s.so.1
ELF	    7fc19d6eb000-    7fc19d9e9000	Deferred        libm.so.6
ELF	    7fc19d9e9000-    7fc19dd1e000	Dwarf           ntdll<elf>
  \-PE	    7fc19da00000-    7fc19dd1e000	\               ntdll
ELF	    7fc19dd21000-    7fc19df25000	Deferred        libdl.so.2
ELF	    7fc19df4b000-    7fc19e2ef000	Deferred        libc.so.6
ELF	    7fc19e2ef000-    7fc19e50c000	Deferred        libpthread.so.0
ELF	    7fc19e8b4000-    7fc19ead8000	Deferred        ld-linux-x86-64.so.2
Threads:
process  tid      prio (all id:s are in hex)
00000008 wineconsole.exe
	00000009    0
0000000e services.exe
	0000001e    0
	0000001d    0
	00000014    0
	00000010    0
	0000000f    0
00000012 winedevice.exe
	0000001c    0
	00000019    0
	00000018    0
	00000013    0
0000001a plugplay.exe
	00000020    0
	0000001f    0
	0000001b    0
00000021 explorer.exe
	00000025    0
	00000024    0
	00000023    0
	00000022    0
00000026 cmd.exe
	00000027    0
00000028 (D) Z:\home\username\milupong\out.exe
	00000029    0 <==
System information:
    Wine build: wine-1.7.51
    Platform: x86_64
    Host system: Linux
    Host version: 4.1.6-gnu-1
0

No po prostu jakiś bug w programie.
Na jaką niby odpowiedź liczysz?

0

Co to za bug i jak go naprawic, szczerze mowiac.

0

Hola, hola, amigo.
Cudotwórców ani bogów tutaj nie ma.
To tak, jakbyś napisał na forum dla mechaników "auto mnie nie działa" i pytał o co chodzi.

2

Zbuduj program z symbolami (debug), dowiesz się o co chodzi.

Backtrace:
=>0 0x0000000066e439b1 in pdcurses (+0x39b1) (0x000000000033fb80)
1 0x0000000000401d4b in out (+0x1d4a) (0x000000000033fb80)
2 0x0000000000401737 in out (+0x1736) (0x000000000033fbd0)
3 0x00000000004013ed in out (+0x13ec) (0x0000000000431920)
4 0x000000000040152b in out (+0x152a) (0x000000000033fd10)

Po tym można zgadywać, że jedna z funkcji twojego programu (a która to dowiesz się jak będą załadowane symbole) przekazuje pdcurses jakąś złą strukturę / wskaźnik / cokolwiek.

0

https://www.sendspace.com/file/9ox7yb tu sa zrodla, exe ktore kompiluje z opcja debug,binarka linuxowa,zrodla biblioteki, plik libpdcurses.a jest w folderze win32 w pdcurses-master ; jak ktos chce moze sprawdzic i moze bd wiedzial o co chodzi ja nie wiem jak zdebugowac to teraz na linuxie bo to exe

0

A dlaczego nie użyjesz debuggera?

0

uzylem 'winegdb' ale dalo mi strasznie dlugi output, po pierwsze nie idzie mi tego zapisac do pliku przy pomocy '2>&1 >', a jest tak dlugi ze za dlugo mi sie kopiuje, nie wiem, sam nie moge, teraz szukac debuggera ktory bedzie mi dzialal z wine ? ile czasu mi zajmie szukanie open source'owego debuggera... nie wiem przydaloby sie jakby ktos to w debugger wrzucil

0

Debuguj to z poziomu IDE...

0

Z poziomu IDE to znaczy ?? ja w ide uzywam debuggera GDB, i jak mam tym uruchomic program napisany na windowsa ? jesli w gdb biore file out.exe i run, to mam taki output

Using host libthread_db library "/usr/lib/libthread_db.so.1".
[New Thread 0x7ffff50b3700 (LWP 1204)]
Cannot open assembly '/home/user/x/src/out.exe': File does not contain a valid CIL image.
[Thread 0x7ffff50b3700 (LWP 1204) exited]
[Inferior 1 (process 1200) exited with code 02]

No i patryk przeciez kazde IDE zawiera debugger, a jesli potrzebowalbym debuggowac w specjalnie windowsowym debuggerze to po co za calym ide mialbym sie rozgladac, wtedy pewnie za samym debuggerem by wystarczylo ale nie wiem mam tylko debugger gdb i ten winegdb cos tam pokazalo

2

Jak nie chcesz użyć debugera, to może suwmiarką spróbuj, jak prawdziwy inżynier.

Najpierw były JanuszSofty, teraz czas na JanuszIDE.

0

Cannot open assembly '/home/user/x/src/out.exe': File does not contain a valid CIL image.

Używasz debuggera .NET-owego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1