Wyciągnięcie interesujących danych z pliku JSON

0

Pytanie odnośnie zrozumienia co można zrobić z plikiem JSON.

Posiadam taki oto plik JSON:

 [{
        "signed_up": "2015-08-24T10:31:48.294Z",
        "sessions": 10,
        "browser_family": "Chrome",
        "browser_version": "44.0.2403",
        "timestamp": "2015-08-26T08:36:43.973725Z",
    	"useremail": "test@test",
    },
    {
        "signed_up": "2015-08-24T10:31:48.294Z",
        "sessions": 10,
        "browser_family": "Chrome",
        "browser_version": "44.0.2403",
        "timestamp": "2015-08-26T08:36:02.765142Z",
        "useremail": "none",
    },
    {
        "signed_up": "2015-08-25T13:57:00.181Z",
        "sessions": 1,
        "browser_family": "Opera",
        "browser_version": "31.0.1889",
        "timestamp": "2015-08-25T13:57:00.181781Z",
        "useremail": "test1@test",
    },
    {
        "signed_up": "2015-08-24T10:31:48.294Z",
        "sessions": 10,
        "browser_family": "Chrome",
        "browser_version": "44.0.2403",
        "timestamp": "2015-08-25T13:53:43.198419Z",
        "useremail": "none",
    },
    {
        "signed_up": "2015-08-24T10:31:48.294Z",
        "sessions": 10,
        "browser_family": "Chrome",
        "browser_version": "44.0.2403",
        "timestamp": "2015-08-25T07:36:39.891389Z",
        "useremail": "test2@test",
    }}];

Każdy {} zawiera unikalne wejście na stronę. Z każdego wejścia mogę dowiedzieć się czy użytkownik posiada email i kiedy wszedł.
Zliczenie wszystkich wejść nie jest raczej trudne, pakując wszystko do tablicy i zliczając length.

Jak z takiego JSONa wyciagnąć dane typu ilość userów w danym dniu/godzinie. Czy to jest w ogóle dostępne z czegoś takiego. Chciałbym wyświetlić te dane w tabeli lub na jakimś grafie.

0

JSON to format przesyłu danych, nie jakiś język programowania.
R nadaje się do takich rzeczy, jestem pewien, że ma także coś do parsowania dżejsonów.

0

Wiem, że to żaden język programowania, takiego JSONa wystawiłem z api. Tylko pytanie czy to mi wystarczy na wyświetlenie ilości wejść względem dni/czasu.

@spartanPAGE taka odpowiedz nic mi nie daje. Jeśli możesz to rozwiń po co coś takiego wklejać.

0

Tylko pytanie czy to mi wystarczy na wyświetlenie ilości wejść względem dni/czasu.

No tak, masz przecież pole z datą - musisz przelecieć po wszystkich i zliczać.

0

@spartanPAGE jakieś dziwne masz podejście. Napisałem

pakując wszystko do tablicy i zliczając length.
więc nie wiem co mi daje Twoja wskazówka.

3

Pogrupowanie w Javascript (z lodash) według dni oraz godzin:

var result = _(data)
    .groupBy(function(obj) {
        var date = new Date(obj.timestamp);
        return [date.getFullYear(), date.getMonth(), date.getDay()].join('-');
    })
    .transform(function(result, objs, key) {
        result[key] = _.groupBy(objs, function(obj) {
            return new Date(obj.timestamp).getHours();
        });
    })
    .value();
0

A opisowo jest ktoś w stanie napisać co powinienem po kolei zrobić/wziąć pod uwagę aby prawidłowo przetworzyć ten kod z JSONa ?

0

Hmm zdaje się utknąłeś wcześniej niż moi przedmówcy sądzili.
Cały sens tych jsonów to możliwość przerobienia ich na obiekt w bezbolesny sposób.
Każdy {} to jeden obiekt.

Krótki tekst: http://www.json.org/js.html
odrobinę dłuższy: http://www.w3schools.com/js/js_json.asp
Co więcej jest potrzebne?

PS. W ostatniej linii jest }] zamiast }}]...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1