Ubuntu i Django, no module named django

0

Cześć,

przesiadłem się dzisiaj na ubuntu, moje pierwsze styknięcie z jakimkolwiek linuxem, próbuję zainstalować django... Po wpisaniu w terminalu python dostaje Python 3.4.1 (default, Jun 2 2015, 15:13:43), django instalowałem przez sudo apt-get install python-django, natomiast gdy wpisuję python, dalej import django dostaję:

'Traceback (most recent call last):
  File "<stdin>", line 1, in <module>
ImportError: No module named 'django''

Męczę się z tym już 2 godziny... Ma ktoś jakiś pomysł? :( ubuntu 14.04 LTS

0

Nie mam konta, nie mogę edytować. Dodam, że po wpisaniu django-admin --version w konsoli otrzymuje 1.8.2

0
  1. Czy wpisałeś apt-get update?
  2. Tu masz link jak poprawnie zainstalować django
    https://www.digitalocean.com/community/tutorials/installing-django-on-ubuntu-12-04--4
0
D3vVv napisał(a):
  1. Czy wpisałeś apt-get update?
  2. Tu masz link jak poprawnie zainstalować django
    https://www.digitalocean.com/community/tutorials/installing-django-on-ubuntu-12-04--4

Co do 1. wcześniej tego nie wpisałem, teraz tak, ale problem jest nadal taki sam.

Co do 2. Kierowałem się dokładnie tym poradnikiem który podesłałeś :(

0

jaka wersja pythona?

0

Jest w pierwszym poście, 3.4.1

0

wydaje mi się, że Django nie dziala z wersjami 3.x.x

edit
dobra, przeczytałem na stronie i jednak to nie jest przyczyna.

0

sudo apt-get install python3-django

0
Złoty Orzeł napisał(a):

sudo apt-get install python3-django

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu python3-django
 

Nie działa.

1

sudo pip3 install Django

http://askubuntu.com/questions/401132/how-can-i-install-django-for-python-3-x

istnieją dwie linie pythona, stabilna python2.7 oraz rozwojowa python3. Nie mam dostępu do Ubuntu ale widzę, że domyślnie odpala się u Ciebie python3. Jest spora szansa, ze apt-get install django zainstalowało Ci django ale jako moduł python2. Tutaj moim zdaniem jest problem.

0
Złoty Orzeł napisał(a):

sudo pip3 install Django

http://askubuntu.com/questions/401132/how-can-i-install-django-for-python-3-x

To rozwiązało problem, wielkie dzięki Ci za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1