Sprawdzenie kodu źródłowego

0

Witam wszystkich!
Mam do napisania program, który poprosi użytkownika, aby podał dowolny rok. Za pomocą cin program pobierze liczbę wpisaną przez użytkownika, a następnie za pomocą cout wypisze na ekran komunikat:

jeśli liczba wpisana przez użytkownika wynosi 2014, wypisze komunikat: "Rok 2014 jest obecnie"
jeśli wpisana liczba jest większa niż 2014, program wypisze komunikat: "Rok x nastapi za y lat"
jeśli wpisana liczba jest mniejsza niż 2014, program wypisze komunikat: "Rok x byl y lat temu"
jeśli wpisana liczba wynosi 0, to program wypisze komunikat: "Wprowadzone dane sa nieprawidlowe"
jeśli wpisana liczba jest mniejsza niż 0, to program wypisze komunikat: "Rok x p.n.e. byl y lat temu"

Proszę o pomoc. Poniżej znajduje się kod, który napisałem. (Jeśli źle zamieściłem post to z góry przepraszam)

 #include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
	int x,y;
	
	cout <<"Podaj rok: " << endl;
	cin >> x;
	

	if (x==2014)
	{
		cout <<"Rok 2014 jest obecnie" << endl;
        }
	else if (x > 2014)
        {
    	        cout <<"Rok" << x << "nastapi za"<< y <<"lat"  << endl;
	}
	else (x < 2014)
	{
		cout <<"Rok" << x << "byl" << y << "lat temu" << endl;
	}
	if (x == 0)
	{
		cout <<"Wprowadzone dane sa nieprawidlowe" << endl;
	}
	else (x < 0)
	{
		cout <<"Rok" << x << "p.n.e. byl" << y << "lat temu"  << endl;
	}
	return 0;
} 
0

Gdzie przypisujesz jakąś wartość do y? Radzę także stosować angielskie nazwy zmiennych, łatwiej się potem połapać co i jak. I nie wiem jakiego kompilatora używasz ale to się nie skompiluje, brakuje słowa klucz jakim jest if przez okrągłymi nawiasami.

0

Hej, no właśnie chyba ten y nie jest tam potrzebny. Używam DevC++

0

No jeśli chcesz obliczyć za ile lat będzie np. 2020 to jakieś działanie matematyczne musisz wykonać. https://ideone.com/1JLRQI I to się nie kompiluje, wykasuj ten kompilator i zainstaluj coś innego, np. Code::Blocks

0

1), żeby się kompilowało, to nie

 else (x < 2014)

tylko albo

 else //(x < 2014)

albo

 else if (x < 2014)
  1. użycie eclipse, codeblocs, devc++ czy innego nie zmienia tego, że używa tego samego kompilatora (zazwyczaj podpiety tam jest gcc najwyżej z innymi parametrami). Więc takie rady sa conajmniej bez sensu.
  2. to co już inni napisali - nie obliczane jest y!
0
aksjio napisał(a):

No jeśli chcesz obliczyć za ile lat będzie np. 2020 to jakieś działanie matematyczne musisz wykonać. https://ideone.com/1JLRQI I to się nie kompiluje, wykasuj ten kompilator i zainstaluj coś innego, np. Code::Blocks

Ten kompilator polecali Panowie z "Kuźni programistów" (taki kurs programistyczny dla początkujących).

0

Jest on dobry tylko na sam początek przygody z C++, aby zobaczyć jak to działa i wgl. Im szybciej zmienisz środowisko tym lepiej.

0
  1. brak porządnego formatowania kodu
  2. brak podziału na funkcje
  3. twardo wpisany rok, zamiast pobrać bieżąca datę za pomocą localtime
  4. y jest użyte, ale nie ma ustawione wartości.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1