Jak ukryć/pokazać wiersz tabeli linkiem w tabeli?

0

Witam,
Chciałbym sterować pokazywaniem lub ukrywaniem opisu w tabeli za pomocą linku z tej samej tabeli:

        <asp:Table ID="Table1" runat="server" GridLines="Both">
            <asp:TableRow>
                <asp:TableCell>
                    <asp:LinkButton ID="lbtnOtworz" runat="server">Otwórz opis</asp:LinkButton>
                </asp:TableCell>
            </asp:TableRow>
            <asp:TableRow ID="trOpis" Visible="False">
                <asp:TableCell>
                    <asp:LinkButton ID="lbtnZamknij" runat="server">Zamknij opis</asp:LinkButton>
                    <br>
                    Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst 
                </asp:TableCell>
            </asp:TableRow>
        </asp:Table>
 

ale nie wiem czy można i jak dostać się do zdarzenia dla LinkButton, aby umieścić w nim polecenie:

 trOpis.Visible = true;

Zależy mi na użytych kontrolkach.
Bardzo proszę o pomoc.
mm

0

Zrobiłem tak:

        <asp:Table ID="Table1" runat="server" GridLines="Both" Height="25px" Width="123px">
            <asp:TableRow>
                <asp:TableCell>
                    <asp:LinkButton ID="lbtnOtworz" runat="server" OnClick="lbtnOtworz_Click">Otwórz opis</asp:LinkButton>
                </asp:TableCell>
            </asp:TableRow>
            <asp:TableRow ID="trOpis" Visible="True">
                <asp:TableCell>
                    <asp:LinkButton ID="lbtnZamknij" runat="server"  OnClick="lbtnZamknij_Click">Zamknij opis</asp:LinkButton>
                    <br>
                    Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst Jakiś tekst 
                </asp:TableCell>
            </asp:TableRow>
        </asp:Table>

i w aspx.cs

        protected void lbtnOtworz_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            trOpis.Visible = true;
        }

        protected void lbtnZamknij_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            trOpis.Visible = false;
        }

Działa, ale czy da się w oknie Properties wygenerować zdarzenie dla kontrolki zawartej w tabeli.
Czy pisanie ręczne zdarzenia dla ww kontrolki jest poprawne (chyba tak bo działa)?

0
mimirus napisał(a):

Czy pisanie ręczne zdarzenia dla ww kontrolki jest poprawne (chyba tak bo działa)?

To raczej nie zadziała sensownie, gdy w tabeli będziesz miał wiele wierszy. A chyba po to są tabele, żeby mieć ich wiele.

Moim zdaniem to jest w ogóle niepoprawne podejście, bo takie rzeczy powinno się robić po stronie klienta, a nie serwera.

1

@mimirus, komentarze służą do dyskusji pobocznej, na temat wątku dyskutujemy w postach.

Jeśli tabela ma zawsze trzy wiersze, to nie powinna być w ogóle tabelą. Tabela to coś ze sztywną liczbą kolumn i dynamiczną liczbą wierszy.

Zarówno ukrywanie elementu strony jak i wyświetlanie dymku jest do zrobienia za pomocą JavaScript i np. jQuery. W Google trzeba wpisać: "jquery hide div" oraz "javascript baloon tip".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1