Skąd wezmę include iostream?

0

Witam, stawiam pierwsze kroki w C++. Mam jednak problem, gdyż przy użyciu include <iostream> wyskakuję, że go nie mam. Korzystam z Code::Blocks z wbudowanym kompilatorem Mingw32 i dziwne, żebym tak ważnego include nie miał. Dodatkowo nie wiem, dlaczego zamiast cstdio muszę wpisywać do includów stdio.h? - Ktoś ma jakieś pomysły?

2

Jak dla mnie perła

0
#include

z "#" :D

3

Upewnij sie, ze plik, ktory kompilujesz ma rozszerzenie *.cpp. W innym wypadku po prostu gcc traktuje to jako plik C i nie "widzi" naglowkow z C++.

0
n0name_l napisał(a):

Upewnij sie, ze plik, ktory kompilujesz ma rozszerzenie *.cpp. W innym wypadku po prostu gcc traktuje to jako plik C i nie "widzi" naglowkow z C++.

Niestety dalej to samo. Próbowałem też iostream.h i też dupa blada ;s - Dalej wyskakuję błąd "No such file or directory"

0

Sprobuj moze tego:
http://forums.codeblocks.org/index.php?PHPSESSID=8baiapc9olhjj3kfmjlj965ui4&topic=7208.msg83839#msg83839

tl;dr:
Settings -> Compiler and Debugger -> Toolchain Executables (Tab) , -> Compiler's Installation Directory (Section).
I sprawdz co tam masz ciekawego.

W ostatecznosci mozesz tez przeinstalowac srodowisko. [Moze cos instalatorowi nie pyklo, kto wie, nigdy nie mialem takiego problemu]

0

No mam tylko ścieżkę i niżej C Compiler - mingw32-gcc.exe, C++ Compiler - mingw32-g++.exe itd...

0

Jaka sciezke? Czy ta sciezka jest poprawna? Czy istnieje fizycznie ten plik na dysku (iostream)?

// Imo szybciej bedzie jak to po prostu przeinstalujesz, gorzej jak po reinstallu bedzie problem sie powtarzal.

0

// Imo szybciej bedzie jak to po prostu przeinstalujesz, gorzej jak po reinstallu bedzie problem sie powtarzal.

Dobra jutro przeinstaluję i dam znać ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1