Client-Server, Windows-Linux

0

Cześć,
szukam na necie już chyba z tydzień jak nawiązać za pomocą socketów połączenie między klientem, a serwerem gdzie klient będzie na windowsie, a serwer na linuxie. Według różnych poradników skleiłem serwer, nasłuchuje na klienta i gdy próbuje połączyć się do niego to nici.
Prosiłbym o jakieś poradniki do takiego łączenia windowsa z linuxem, przykłady (z wyjaśnieniem) itp.
Wszystko piszę w C++
Za pomoc z góry dziękuję.

0

Daj swój kod serwera, jakiej biblioteki używasz itd. mało szczegółów.

0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <unistd.h>
#include <sys/types.h>
#include <sys/socket.h>
#include <netinet/in.h>

int main(int argc, char*argv[])
{
int sockfd, newsockfd, portno;

	socklen_t clilen;
	char buffer[256];
	struct sockaddr_in serv_addr, cli_addr;
	int n;
	if (argc < 2) {
		fprintf(stderr, "blad port");
		exit(1);
	}
	sockfd = socket(AF_INET, SOCK_STREAM, 0);
	bzero((char *) &serv_addr, sizeof(serv_addr));
	portno = atoi(argv[1]);
	serv_addr.sin_family = AF_INET;
	serv_addr.sin_addr.s_addr = INADDR_ANY;
	serv_addr.sin_port = htons(portno);
	listen(sockfd,5);
	clilen = sizeof(cli_addr);
	newsockfd = accept(sockfd, (struct sockaddr *) &cli_addr, &clilen);
	bzero(buffer,256);
	n = read(newsockfd,buffer,255);
	printf("tw: %s\n", buffer);
	n = write(newsockfd, "hw", 18);
	close(newsockfd);
	close(sockfd);
return 0;
} 
0

lolo, slyszales o czyms takim jak obsluga bledow?

0
n0name_l napisał(a):

lolo, slyszales o czyms takim jak obsluga bledow?

tak, miałem w tym kodzie obsługę ale wywaliłem, bo coś sprawdzałem, a i tak błędów nie generowało, nie chciało mi się ponownie tego dodawać. Poza tym, twój post mi w ogóle nie pomaga... wolałbym odpowiedź na temat.

0

Uruchom pod debugerem i przeleć linijka po linijce i zobacz gdzie jednak pojawia się błąd...

0

Po co od razu z debuggerem? Przecież wystarczy dokładniej przeczytać kod. Nie powinieneś czasem bind'a wywołać? Przy okazji zamieniłbym jeszcze read/write na recv/send, ale to detale...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1