W exportowanym jarze nie ma plików .gif

0

Witam, napisałem sobie grę, wyeksportowałem ją do archiwum jar. Niestety obrazki nie wczytują się. W eclipse wszystko śmigało ok, gify wrzucałem do workspace. Co muszę zrobić, aby dodać gif do archiwum jar? Próbowałem go tam wrzucać na siłę (otwierałem archiwum i próbowałem w różnyhc miejscach go umieszczać), ale nie przynosi to efektów.

0

Odczytujesz pliki metodą getResource()?

0

Nie znam tej metody, plik wczytałem przez:
logo = new JLabel(new ImageIcon("ja.gif"));

0

Z jara tak nie wczytasz.

  URL url = NazwaKlasy.class.getResource("ja.gif");
  logo = new JLabel(new ImageIcon(url));

O ile plik ja.gif jest obok pliku NazwaKlasy.class. W przeciwnym razie musisz podać adres względny, np. getResource("images/ja.gif").

0

Zrobiłem tak:

URL url = GUI.class.getResource("ja.gif");       
logo = new JLabel(new ImageIcon(url));
logo.setBounds(338, 422, 150, 150);
add(logo);

Zaimportowałem

import java.net.URL;

I wszystko działa z poziomu eclipse. Po exporcie do jara program w ogóle się nie uruchamia. Trzeba jakoś specjalnie exportować ten jar?

0

Jak się nie uruchamia, to otwórz konsolę i wpisz java -jar pełna_nazwa_jara, zobaczysz komunikaty o błędach.
Na pewno masz pliki graficzne w jarze?

0

Do jara trzeba włożyć te pliki, ja zawsze to ręcznie robiłem, nie wiem czy można z automatu.

Ale bez problemu możesz używać metody wcześniejszej tylko w lokacji gdzie masz jar'a umieść też pliki graficzne.

0

Unable to access jarfile nazwa

1

Omg, Twój jar nazywa się nazwa? Wpisz java -jar PełnaNazwaTegoJaraKtóryStworzyłeśRazemZRozszerzeniem.

0

Sorry, nie wiedziałem, że trzeba dodać rozszerzenie. ;)

http://i47.tinypic.com/29lenbn.png

obrazek się dodać nie chce...

0

Pewnie w pliku jar nie ma obrazków. Przemianuj go na zipa i wrzuć do niego obrazki. Powinny leżeć obok pliku GUI.class.

0

Domyślałem się tego po wypisanym błędzie i wrzucenie tego obrazka faktycznie rozwiązuje problem, ale mnie bardziej ciekawi to, dlaczego Eclipse nie wrzuciło tego obrazka automatycznie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1