szybka pomoc. krótki programik. nie kompiluje się

0

piszę swój pierwszy krótki programik w javie:



Class Start 

    public static void main(String args[]) 
        
    {
     final int K=21;
        final double FACTOR = 2.0*math.PI/K
            for (int n=0;n<=K;n++) 
            {
                if (n%5==0)
                {
                    System.out.println (*********************************************************************);
                    System.out.println (nt "wartość funkcji sin z " + math.sin)
                }
                (FACTOR*n);
            }
    }
    
                                        
    }

} 

kompilator online wyświetla 8 blędów. wszystkie brzmią tak samo: class, interface, or enum expected
szczerze mówiąc na nic mnie to nie naprowadza,
proszę o szybką pomoc, bedę b. wdzięczna

0

Skoro w treści błędów padają różne zwroty to w takim razie są to różne błędy. Nie podałeś treści tych błędów a moja szklana kula mówi, że przy tej ilości danych to ona powie tylko, że coś skopałeś. Od siebie dodam, że albo pisałeś ten tekst w notatniku, albo na szybko przeklejałeś kawałki kodu i nie zwróciłeś uwagi, że IDE stawia CI przy niektórych linijkach takie ładne ikonki oznaczające błędy. Zwróć uwagę jaki masz bałagan z rozmieszczeniem nawiasów klamrowych, do tego zobacz gdzie masz podane nawiasy z argumentami do metody sin. Dodatkowo wielkość liter jest ważna np klasa Math.

0

nie Class Start, public class Start{

sprawdź nawiasy i skaldnię.

0

Ty próbujesz zgadnąć jaka jest składnia Javy?

0
Arctor75 napisał(a):

Skoro w treści błędów padają różne zwroty to w takim razie są to różne błędy. Nie podałeś treści tych błędów a moja szklana kula mówi, że przy tej ilości danych to ona powie tylko, że coś skopałeś.

nie no przekopiowałam. wyglada to tak:
Program.java 8 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 13 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 16 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 17 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 18 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 18 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 23 null class, interface, or enum expected
Error Program.java 26 null class, interface, or enum expected

0

Początek podał Koziołek.
Pozostałe błędy, to brak średnika kończącego w wierszu z FACTOR; błąd z niezrozumiałym nt w drugim printf, a także brak średnika; ostatnie wyrażenie z FACTOR coś liczy, ale nigdzie to nie idzie - nie jest to część wywołania printf; i na koniec jedna klamra kończąca za dużo.
Generalnie zainstaluj sobie jakieś IDE eclipse lub netbeans, albo przynajmniej jakiś notepad dla programistów, aby utrzymywać porządek w formatowaniu i nie pogubić się w składni. Zaawansowane edytory w IDE w każdej linijce z błędem podpowiadają co jest źle i często jak to naprawić. Powszechnie używany skrót ctrl+spacja podpowiada często bardzo dobrze czego można w danym miejscu użyć.

0
Koziołek napisał(a):

nie Class Start, public class Start{

sprawdź nawiasy i skaldnię.

hmm dzięki, ale miałam polecenie nie używać klasy public. nawiasy poprawiłam, nic to nie zmieniło.

0

Więc kto wymyślił ci to zadanie? Klasa zawierająca metodę main MUSI być publiczna.

0

ale już class piszemy małą literą, poza tym Podstawy Javy nie ma co prawda wielu rzeczy, ale powinno wystarczyć.

0

@norbi452, nie musi, ale fajnie by była. To taka konwencja:

class A{

    public static void main(String[] a){
       
       for(String x: a)
          System.out.println(x);
    }

}

jest ok. Po przejechaniu javap:

Compiled from "A.java"
class A {
  A();
  public static void main(java.lang.String[]);
}
0

kompilator mówi to samo, co mówił, a kod wygląda teraz tak:

Class Start 
{
    public static void main(String args[]) 
        
    {
     final int K=21;
        final double FACTOR = 2.0*math.PI/K
            for (int n=0;n<=K;n++) 
            {
                if (n%5==0)
                {
                    System.out.println (*********************************************************************);
                    System.out.println (n "wartość funkcji sin z " + Math.sin (FACTOR*n));
                }
             }
    }

}
 
0

class z małej litery powinno być. masz wielką.
w linii z deklaracją FACTOR brak średnika na końcu

0

@Koziołek Ale skoro nie jest klasą publiczną, to np. klasa "Start" zawierająca metodę main będzie mogła być zapisana w pliku np. Koniec.java. Czy podając taki plik do kompilatora, nie zwróci on błędu?

0

Nie, ponieważ kompilator w takiej sytuacji wygeneruje plik Start.class.

0

Ok, dzięki za cierpliwość. kompilator podpowiada teraz tylko błędy w 13 lini :

 System.out.println (n "wartość funkcji sin z " + Math.sin (FACTOR*n)); 

a mianowicie:
Program.java 13 null ')' expected
Error Program.java 13 null not a statement
Error Program.java 13 null ';' expected

ponieważ jest i średnik i zamknięcie nawiasu, nie wiem o co chodzi? pomożecie?

class Start 
{
    public static void main(String args[]) 
        
    {
     final int K=21;
        final double FACTOR = 2.0*math.PI/K;
            for (int n=0;n<=K;n++) 
            {
                if (n%5==0)
                {
                    System.out.println ("*********************************************************************");
                    System.out.println (n "wartość funkcji sin z " + Math.sin (FACTOR*n));
                }
             }
    }

}
0

bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1