Jakie będzie najlepsze darmowe IDE do C++ na Linuxa

0

Jak myślicie, jakie będzie dobre IDE do programowania w C++ na Linuxa? Programowaniem zajmowałem się amatorsko z trzy lata temu (C++ i PHP), dziś zamierzam do tego wrócić. Pod uwagę biorę estetykę i intuicyjność, dobry debugger wbudowany, funkcjonalność, mile widziana obsługa bibliotek graficznych i projektowania aplikacji okienkowych. Oczywiście musi być bezpłatne i oparte na gcc/g++. Macie propozycje? Z góry dziękuję.

2

Ja używam NetBeans, aczkolwiek w C/ C++ piszę tylko aplikacje konsolowe. Jeśli chcesz aplikacje okienkowe to dobry zapewne jest http://en.wikipedia.org/wiki/Qt_Creator

1

Tutaj jest lista: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_integrated_development_environments#C.2FC.2B.2B
Nie twierdzę, że to wszystkie, ale na pewno najpopularniejsze. Poczytaj o nich, porównaj. Nie ma najlepszego, bo najlepszy będzie ten, który Tobie będzie odpowiadał.

Ja używam Qt Creatora do pisania z GUI w QT. Czasem też Eclipse CDT - do niego jest masa wtyczek, więc pewnie znajdziesz takie do różnych bibliotek GUI. Code::Blocks zdaje się ułatwia tworzenie okien wxWidgets.

0
Wibowit napisał(a):

Ja używam NetBeans, aczkolwiek tylko do aplikacji konsolowych. Jeśli chcesz aplikacje okienkowe to dobry zapewne jest http://en.wikipedia.org/wiki/Qt_Creator

Aplikacje okienkowe chciałbym tworzyć w przyszłości. Jestem początkujący.

Oczekuję świetnego edytora. Na Ubuntu mam Geany, ale poza kolorowaniem składni i integracją z kompilatorem nic nie oferuje.

0

@Mikołaj Kobryński
skoro mówisz, że chciałbyś okienkowe w przyszłości to osobiście mogę Ci polecić Code::Blocks. Jest dystrybucja linuksowa i jest to IMO edytor w sam raz dla początkujących.

0

qt creator

1

Vim

1

Jak qt to QtCreator. Jak zwykłe C/C++ to Eclipse CDT

3

Jak myślicie, jakie będzie dobre IDE do programowania w C++ na Linuxa?
Pytania o to jakie będzie najlepsze to raczej do wróżki…

2

Ja używam Eclipse i Vim'a (jak go dobrze skonfigurujesz to większość IDE ci przy nim wymięknie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1