Problem z include w include

0

Witajcie, mam następujący problem. Chcę żeby plik index.php includował plik galeria.php, a galeria.php kolejne pliki. Zrobiłem to w następujący sposób:
index.php:

...
<a href="index.php?strona=galeria">GALERIA</a>
...
switch($strona) {
case "galeria":
include("galeria.php");
break;
...

plik galeria.php ma includować obrazy, ścieżki zapisane są w bazie:

<?php
header('Content-type: text/html; charset=utf-8');
 @ $mysql = new mysqli("localhost", "root", "", "aaa") or die("Błąd połączenia z bazą danych"); //łączenie z bazą danych
$pytanie = "SELECT sciezka, strona FROM galeria";
		$wynik = mysqli_query($mysql, $pytanie) or die("Nieprawidłowe zapytanie");
		$ile = mysqli_num_rows($wynik); // zlicza wierze po zapytaniu
		$kolumny = mysqli_num_fields($wynik); //zlicza kolumny po zapytaniu
		echo "<table border=0>";
		echo "<tr>";
		for($i=0; $i<$ile; $i++){
		for($c=0; $c<$kolumny-1; $c++){
		$wiersz = mysqli_fetch_array($wynik);
		echo "<td><a href=galeria.php?strona=".$wiersz['strona']."><img width=150 src=" .$wiersz[$c]."></a></td>" ;	
		}	
		}
echo "</tr></table>";

@$strona=$_GET["strona"];

switch($strona) {

case "zdjeciet001":
include("zdjecie001.php");
break;
case "zdjecie002":
include ("zdjecie002.php");
break;
}
?>

Problem w tym, że jeżeli oglądam stronę index.php i klikam w któreś ze zdjęć przekierowuje mnie na stronę galeria.php. Podejrzewam, że błąd jest gdzieś tutaj:

echo "<td><a href=galeria.php?strona=".$wiersz['strona']."><img width=150 src=" .$wiersz[$c].">

dodam, że w takiej opcji też nie działa, a dokładniej nie wyświetla nic po kliknięciu na zdjecie:

echo "<td><a href=index.php?strona=".$wiersz['strona']."><img width=150 src=" .$wiersz[$c].">

Pozdrawiam

0

Problem w tym, że jeżeli oglądam stronę index.php i klikam w któreś ze zdjęć przekierowuje mnie na stronę galeria.php. Podejrzewam, że błąd jest gdzieś tutaj:

echo "<td><a href=galeria.php?strona=".$wiersz['strona']."><img width=150 src=" .$wiersz[$c].">

Z tego co ja widzę to ma przekierowywać na stronę galeria.php. Czy chodzi o to, żeby zawsze index.php include galeria.php include zdjęcie.php ? Nie jestem phpowcem ale chyba źle trochę do tego podchodzisz. W każdym razie byś musiał na zdjęcie w takim wypadku mieć dodatkową zmienną i link musiałby wyglądać tak: index.php?strona=galeria.php&zdjecie=zdjecie001.php
Swoją drogą to przeznaczenie jednej strony na każde zdjęcie jest co najmniej nietypowe :P

0
echo "<td><a href='galeria.php?strona=galeria&zdjecie=".$wiersz['strona']."'><img width=150 src='" .$wiersz[$c]."'></a></td>";

musisz miec dwa parametry.
ale inkludowanie setek plików, bo masz setki zdjęć? wtf? powinieneś zrobić jeden plik do obsługi galerii, który generuje wyjście na podstawie parametrów i danych z bazy. w tym momencie masz dalej stronę tak jakby "statyczną", różnica jest taka, że adres wpisujesz w formie: index.php?strona=galeria&zdjecie=001 zamiast galeria/zdjecie001.html - do każdego i tak robisz osobny plik. inaczej mówiąc: nie masz pojęcia o zastosowaniu php i zanim będziesz to klepał na marne dalej może to przemyśl ;)

0
dzek69 napisał(a)

nie masz pojęcia o zastosowaniu php

Zgadza się, dopiero zaczynam przygodę z PHP, stąd też wszystkie uwagi mile widziane. Tworzenie osobnego pliku do każdego pliku osobnego zdjęcia tak piszesz jest niewygodne. Jeżeli masz jakiś przykład to chętnie zobaczę :)

0

pokaż zrzut z bazy danych + co masz w pliku zdjecie001.php zebym mogl podazyc za tym co chcesz zrobic i co juz masz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1