Prosty katalog osób

0

Zadanko z programowania:
"Napisać prosty katalog osób, przechowujący dane o numerze PESEL, imieniu i nazwisku. Nr PESEL jest unikalny.
Etap 1:

  1. Prosty interfejs konsolowy.
  2. Dodanie osoby.
  3. Wyświetlenie katalogu.

Po wpisaniu np. opcji 1, tj:
Podaj opcję: 1

System prosi o podanie danych:

Podaj PESEL: _
Podaj Imię i Nazwisko: _

Po wpisaniu danych i ich zatwierdzeniu, system ponownie wyświetla dostępne opcje. Operacje warto zaimplementować w formie procedur, a wybieranie opcji zapętlić. Dane można przechowywać w mapie (Hashtable)"

Ktoś pomoże? Nie chodzi mi o napisanie całego programu, tylko nakierowanie, podanie jakiegoś przykłądu ;p. Mam głównie problem z tym, jak te dane zapisać. Hashtable wydaje się dobre, ale nie za bardoz umiem to stosować. Na razie stworzyłem klasę person

class Person
    {
        private string pesel;
        private string surname;

        public Person(string pesel, string sname)
        {
            this.pesel = pesel;
            this.surname = sname;
        }
        public string Pesel
        {
            get
            {
                return pesel;
            }
        }
        public string Surname
        {
            get
            {
                return surname;
            }
        }

Jak stworzyć menu?
Wiem, jak napisać w konsoli np. "DOdaj osobę" :P. Ale nie wiem, jak tą osobę dodać do mapy i całe menu zawrzeć w kilku procedurach, do których będzie można się potem łatwo odwoływać. Proszę o radę

0
  1. Co do zapisywania - po co ci hashtable, jeśli to zadanie na uczelnie/ do szkoły to raczej nie będą patrzyli na bezpieczeństwo danych więc możesz je po prostu ładować do pliku, a w chwili poboru katalogu wczytywać.
  2. Co do menu:
    a.) tworzysz pętlę, z której wychodzi się po kliknięciu np. 0
    b.) wypisujesz menu w postaci np. Kliknij 1 - aby dodać nową osobę.
    c.) po wciśnięciu konkretnego klawisza odpalasz odpowiednią procedurę
    d.) gdy wszystko się wykona, dajesz jakiś readkey(), żeby od razu nie wypisało menu
    e.) czyścisz ekran, dla czystego menu
0

Zapisywanie do pliku będziemy tworzyć na zajęciach ;p. Facet wyraźnie mówił, iż na razie mamy stworzyć sam interfejs - dodawanie, wyświetlanie, koniec. Nic ponadto.

0
siararadek napisał(a)
  1. Co do zapisywania - po co ci hashtable, jeśli to zadanie na uczelnie/ do szkoły to raczej nie będą patrzyli na bezpieczeństwo danych więc możesz je po prostu ładować do pliku, a w chwili poboru katalogu wczytywać.

A jaki związek ma hashtable z bezpieczeństwem danych?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1