Kompilator pluje się o prosty kod

0

Witam was! Kiedyś, ale to było dawno temu próbowałem nauczyć się c++ jednak dałem sobie spokój. Teraz znowu próbuję działać, lecz visual c++ 2010 express pluje się o najprostszy kod:

 
#include <iostream>
#include <conio.h>
void main()
{
    std::cout << "Jakiś tekst" << std::endl;
    getch();
}

przy próbie kompilacji wyskakuje taki błąd:

1>------ Build started: Project: first1, Configuration: Debug Win32 ------
1>LINK : error LNK2001: unresolved external symbol _mainCRTStartup
1>C:\Kuba\c++\first1\Debug\first1.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Nie mam pojęcia o co z tym chodzi. Co mam z tym zrobić? Z góry dziękuje za pomoc.

0

nie wiem czy to jest przyczyną błędu, bo komunikat masz dziwny, ale powinno być int main() a nie void main()

0

Niestety przy zmianie void na int dalej ten sam błąd.
A i korszystam z megatutoriala na warsztat.gd

0

wywal conio.h i getch() i napisz czy dalej się pojawia problem.

0

Tak, dalej pojawia się ten sam problem

0

Pewnie stworzyłeś zły projekt. Na pewno stworzyłeś Win32 console application?

0

Tak, upewniałem się 3 razy

0

piszesz to w viusal'u? Najprawdopodobniej namieszałeś coś przy tworzeniu projektu. Visual dodaje jakiś dziwny nagłówek "stdafx.h" (czy jakoś tak, nie wiem bo z niego nie korzystam), może musisz to dodać? Najlepiej stwórz nowy projekt jeszcze raz.

0

nie odświeżyłem i nie widziałem poprzednich odpowiedzi ;)

0

Piszę to w C++.

0

Zainstaluj Codeblocks (najlepiej i sprawdż ten przykład):

#include <iostream>
using std::cout;
using std::cin;

int main(int argc, char **argv){
     cout << "Hello!\n";
     cin.get();
     return 0;
}

i Powinno działać :P

0

Właśnie, tak jak Ci poradzono zamień 'void' na 'int', oraz dodaj 'return 0;' na końcu.

0

Możesz jeszcze sprawdzić w ustawieniach projektu, czy w Configuration Properties > Linker > System pozycja SubSystem jest ustawiona na Console (/SUBSYSTEM:CONSOLE)

//na 99% masz namieszane w ustawieniach projektu

0

Napiszę dokładnie jak tworzę projekt:

  1. Klikam File -> New -> Project
  2. Zaznaczam Win 32 Console Application i wpisuję nazwe
  3. Wchodzę w Application Settings
  4. Zaznaczam console application i Empty Project
    5 Klikam finish
    Dobrze to robię? Może jakoś namieszałem>
0

Nikt nie zauważył że w programie brakuje { i }?

0

i dalej nie widzę gdzie?

0

przecież jest...

#include <iostream>
#include <conio.h>
void main()
{ //a tu początek
    std::cout << "Jakiś tekst" << std::endl;
    getch();
 } // tu jest koniec

może teraz zobaczysz

0

Do punktu 5 dobrze, a co robisz dalej. Bo ten błąd w tym momencie wskazuje, że w tym projekcie nie masz żadnego kodu. Przynajmniej w ten sposób udało mi się u siebie ten błąd uzyskać.
Powinieneś kliknąć prawym na Source files, wybrać add>new item> C++ file (*.cpp) i tam wrzucasz kod.

0

Spokojnie, robię nowy plik .cpp i tam wpisuję kod. Aż takim debilem nie jestem. A pamiętam, że to kiedyś mi działało

0

Ale czy ten plik masz widoczny w projekcie w oknie Solution Explorer?

0

chociaż, nie pomyliło mi się, zaraz zrobię tak jak napisałeś
o dzięki działa :)

1

Po prostu nie miałeś tego pliku dodanego do projektu, nawet się nie próbował kompilować.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1