[Delphi] Length i TEdit

0

czemu takie coś im wywala błąd?

var
 I: Integer;
begin
 I := Length(Edit1.Text);
end;

[Error] Unit1.pas(139): Incompatible types: 'Integer' and 'procedure, untyped pointer or untyped parameter'

Wpadłem na pomysł, żeby dopisać tablicę wielkości maxLength tego edita, gdzie Tablica[1] = 1 ,TAblica[2] = 2 itd.
Wtedy mógłbym:

var
 I: Integer;
begin
 I := Tablica[Length(Edit1.Text)];
end;

Ale to chyba nie najlepsze wyjście

0

bo pewnie swoją procedurę nazwałeś Length...

0

To nie ja pisałem tą funkcję, Length jest w delphi od początku...
Dziwne bo jak robie tak:

Edit1.Text := Edit1.Text[Length(Edit1.Text)];

(W Edit1 pojawia się ostatnia litera wyrazu, jaka była w edit)

to działa, więc pomyślałem że Length(string) zwraca w integerze długość ciagu, ale jak się okazuje nie dość że wywala błąd to to nawet nie jest funkcja, tylko procedura

0

Standardowe Length to na 10000000000000% funkcja, zgodnie z opisem na
http://4programmers.net/Delphi/Length także sprawdź swój kod, bo Misiekd
ma rację. Tymbardziej mając na uwadze komunikat błędu jaki Ty zacytowałeś.

0

A więc mając na uwadze absolutnie poprawny artykuł, napisany przez absolutnie zaufanego i doświadczonego programistę, wytłumacz to:
user image

Po drugie: Powiedz jak to zrobić

0

A powinno być:

length.jpg

Misiekd napisał(a)

bo pewnie swoją procedurę nazwałeś Length...

Misiekd ma rację, więc przeanalizujs sobie swój kod pod tym kątem. Jeśli nie dojdziesz - dawaj cały kod unitu..,

1

ja [CIACH!] - nie możesz najechać tym jebanym kursorem nad to jebane length i zobaczyć w którym jebanym unicie jest to kure**** zadeklarowane????

Bosh co za ludzie...

0

Dobra, skończmy to...

... a tak w ogóle, to duży respect w waszą stronę mimo że mnie... powiedzmy, drastycznie uświadomiliście

0
var s:string;
...
  s:=edit1.text;
  i:=length(s);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1