Kotlin Hashmap if

0

Witam, mam taką hashmape

Jarek: 1
Adam: 0

i chciałbym wykonać coś jeśli value hashmapy Adam = 0

  val haszmapa = HashMap<String, Int>()

haszmapa.put(Adam, 0)
haszmapa.put(Jarek,1)

      if ( "Adam" in haszmapa.keys && 0 in haszmapa[2]{
            
            
            
        }

Wiem jak sprawdzić czy string "Adam" jest w hashmapie, ale już nie wiem jak sprawdzic czy value jest 0. Pomógłby ktoś?

2

Takie korzystanie z mapy nie ma sensu i jest niewygodne. Powinieneś to zrobić na przykład tak.

fun main() {
  val mapa = mapOf("Adam" to 0, "Jarek" to 1)
  val czyAdamToZero = mapa["Adam"]?.equals(0)
  println(czyAdamToZero)
}
0
Michał Sikora napisał(a):

Takie korzystanie z mapy nie ma sensu i jest niewygodne. Powinieneś to zrobić na przykład tak.

fun main() {
  val mapa = mapOf("Adam" to 0, "Jarek" to 1)
  val czyAdamToZero = mapa["Adam"]?.equals(0)
  println(czyAdamToZero)
}

Dzięki za info, a jest jakaś możliwość policzyć ile jest osób które mają 1 w haszmapie?

1

Jest.

1
Michał Sikora napisał(a):

Jest.

a jakby się komuś nie chciało klikać to tak:

val liczenie = haszmapa.count{ it.value ==1}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1