Dalszy rozwój w php - czy zmiana technologii

0

"Karta mieszkańca" takie rzeczy lepiej trzymac w stringsach.

Witajcie.
Chciałbym się poradzić. Od ponad 8 lat pracuję jako programista php w swojej firmie, jednak region w którym mieszkam, robi się coraz cięższy.
Dotychczas napisałem wiele stron internetowych, CMS, gry przeglądarkowe, aplikacje dedykowane, portale społecznościowe itp, itp.
Jest tego naprawdę sporo. W związku z planowanym powiększeniem rodziny planuję się ustabilizować (niestety ze zleceniami bywa różnie).
Planuję poszukać czegoś na b2b lub etatu.
Moje problemy:

  • nie znam żadnego frameworka php,
  • aplikacje, bazy itp. projektowałem sam - więc pewnie do poziomu "pro" dużo temu brakuje,
  • pisałem głównie strukturalnie (obiektówka mi kiedyś nie podeszła).

Zastanawiam się czy lepiej nadrobić zaległości w php i nauczyć się composera, mvc, php7 - czy lepiej od podstaw nauczyć się np. javy lub c#?
Wiele lat temu poszedłem we własną firmę, bo zarobki w php były bardzo słabe.
Teraz widzę, że pojawia się sporo ogłoszeń z kwotami nawet powyżej 15k - więc to się chyba powoli zrównuje z javą itp? Jak myślicie?

Na ten moment biorę pod uwagę zarówno aspekt "przyszłościowy" (chcę pracować w technologii, która pozwoli mi się na spokojnie utrzymać), jak i finansowy (wiadomo, życie i rodzina kosztuje).
Obie technologie są moim zdaniem bezpieczne pod względem przyszłości, jednak biorąc pod uwagę ilość nauki, jaka jest przede mną i zarobki - to w którą technologię sugerowalibyście pójść?

PHP 7 wydaje mi się już na tyle dojrzałą i dobrą technologią że może konkurować pod względem ilości pracy z np. javą?

3

Teraz widzę, że pojawia się sporo ogłoszeń z kwotami nawet powyżej 15k - więc to się chyba powoli zrównuje z javą itp? Jak myślicie?

Faktycznie odnoszę wrażenie, że od niedawna bycie programistą PHP nie jest już taką obelgą, jak było przed Symfony2 ;)
Ale na zarobki powyżej 15k nie masz co liczyć, jeżeli:

nie znam żadnego frameworka php,
obiektówka mi kiedyś nie podeszła

Więc powyższe sugerowałabym nadrobić tak na cito.
BTW najpopularniejsze pytanie na rozmowach kwalifikacyjnych to: "Proszę wymienić i opisać paradygmaty programowania obiektowego".

Jeśli chciałbyś zaczynać teraz od zera w Javie, to niestety musisz liczyć się z tym, że będziesz traktowany jak junior bez doświadczenia - pracodawcy często po prostu nie uznają lat przepracowanych w innych technologiach.

1
Smutny Młot napisał(a):

"Karta mieszkańca" takie rzeczy lepiej trzymac w stringsach.
Moje problemy:

  • nie znam żadnego frameworka php,
  • aplikacje, bazy itp. projektowałem sam - więc pewnie do poziomu "pro" dużo temu brakuje,
  • pisałem głównie strukturalnie (obiektówka mi kiedyś nie podeszła).

przepraszam, że to napiszę, ale brakuje nie umiejętności związanych z PHP, ale umiejętności w ogóle
8 lat bez zainteresowania się czymkolwiek w czym się pracuje, no to jest wyczyn, ja wiem i rozumiem, że w życiu bywa różnie, a że nie znam Twojego położenia mogę być w swojej ocenie niesprawiedliwy, za co z góry przepraszam

ale wracając do meritum sprawy, najpierw jakieś dobre praktyki, czyli jak się pisze, po co są testy, klasy, interfejsy, wzorce itp itd, a potem dopiero można marzyć o ogłoszeniach +15k

0

Jeśli programowanie obiektowe Ci nie podeszło to Cię zmartwię, ale obecnie w PHP też możesz startować maksymalnie na juniora, a szanse i tak będziesz miał marne. No chyba, że trafisz do jakiejś firmy gdzie się zajmują starymi systemami, tylko że takich jest mało i przede wszystkim mało płacą. Czasy się zmieniły i strony teraz się robi w JS, więc nikt nie używa czystego PHPa, bo po co?
Java jest łatwiejsza do nauki, ale po tylu latach pewnie w PHP będzie Ci łatwiej ogarnąć.

1

Wydaje mi się, że zarówno ucząc się obiektówki w PHP jak i od początku innego języka z programowaniem obiektowym czeka Cię podobna ilość nauki / czasu spędzonego na nauce. Plus jest natomiast taki, że skoro już masz doświadczenie w tworzeniu oprogramowania, to ta najtrudniejsza część wiążąca się z samym rozumieniem tworzenia oprogramowania Cię ominie. Przed dokonaniem wyboru powinieneś przejrzeć ogłoszenia z Twojej okolicy aby zorientować się, jakich w okolicy jest najwięcej ofert i gdzie potencjalnie mógłbyś aplikować, jakich języków i jakich frameworków używają firmy w okolicy.

0

Generalnie potrafię całkiem sporo (moim zdaniem). Mam działalność od 12 lat, z czego 8 zajmuję się php. "Zakopałem" się ilością zleceń (może głupio to zabrzmi, ale nie narzekam na brak pracy) - tylko wykańczają mnie nieterminowe płatności. Mam pecha i klienci płacą z mega opóźnieniami, co w moim przypadku jest bardzo problematyczne. Pracuję po 10-14h dziennie i nie było jakoś sposobności ku tej obiektówce. Była potrzeba nauczenia się jquery i podstaw js na potrzeby gier - to się nauczyłem. Jedna z gier dla sieci marketów spożywczych w Polsce była mojego autorstwa ;)
Jak mówią życie, życiem - poukładało się jak poukładało i chciałbym się w końcu ustatkować.

Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie i nie wrzucanie mi że jestem "nieukiem" ;)

obiektówka mi nie podeszła kiedyś - teraz wiem że mam braki i muszę to nadrobić. Zastanawiam się tylko czy ilość nauki w zestawieniu z pewnością pracy i wynagrodzeniem będzie lepsza w moim przypadku w javie czy php. Zdaję sobie sprawę że dopiero po nadrobieniu obiektówki będę mógł startować na jakiś etat i to nie jest problemem. Trzeba to zrobić i tyle.

Nie jestem tylko pewien drogi którą powinienem podążyć :)

0

Ale to co koledzy napisali to jest prawda. 8 lat programowania i nie umiesz tak na prawdę nic co na rynku pracy Ci się przyda. Wymagania na STAŻ to często minimum znajomość obiektówki + jakiegoś frameworka.

Skoro uważasz, że potrafisz całkiem sporo to czy jesteś w stanie pokazać jakąś część swojego projektu do oceny? IMO małe są szanse, aby to było dobrze napisane.

No i wiesz... staż stażowi nie równy. Bo tak na prawdę czego się uczyłeś przez te 8 lat? Czy nie uważasz, że osoba, która się pouczy rok-dwa nie będzie umiała tyle samo?

0

BTW najpopularniejsze pytanie na rozmowach kwalifikacyjnych to: "Proszę wymienić i opisać paradygmaty programowania obiektowego".

Szczere pytanie: yyy, co? Jakbym dostał pytanie o "paradygmaty programowania", to bym powiedział, że proceduralne, obiektówka, funkcyjne, deklaratywne... Ale paradygmaty obiektówki? Pierwsze słyszę.

1

a to już chyba kiedyś był taki temat, jak wszystko klepałeś ręcznie to podziwiam, nie dziwi też brak czasu, obecnie crudy generuje ci w automacie laravel/czy inny fw, więc zostaje tylko ustawienie bazy, routingu itp.
ew. jakbyś znał dobrze hacki wordpressa to byłby jeszcze jakiś punkt zaczepienia odnośnie etatu, bez fw raczej lipa
ew2. wrzuć portfolio prac może ktoś ciebie wyłapie z hr

0

Uważam że masz rację. Zdaje sobie sprawę że brak obiektówki na ten moment mnie dyskwalifikuje.
Pisząc o rzeczach które zrealizowałem miałem na celu pokazanie iż nie jestem kolejną osobą, która chce 15k po tygodniu nauki. Zrobiłem wiele projektów, wiele rzeczy działa od lat.

Mam "śmieciowe" nawyki programowania. To brutalne - ale prawdziwe. Dlatego uważam że chce czas to zmienić :)

Czego nauczyłem się przez 8 lat? Zbudowałem CMSa, gry przeglądarkowe, systemy dla firm ubezpieczeniowych/firm produkujących autobusy/firm transportowych, portale społecznościowe itp.

Wybacz, kodu nie będę wrzucał bo nie ma po co. Jest do kitu i tyle. Nie jest obiektowy i to muszę nadrobić.

teez napisał(a):

Ale to co koledzy napisali to jest prawda. 8 lat programowania i nie umiesz tak na prawdę nic co na rynku pracy Ci się przyda. Wymagania na STAŻ to często minimum znajomość obiektówki + jakiegoś frameworka.

Skoro uważasz, że potrafisz całkiem sporo to czy jesteś w stanie pokazać jakąś część swojego projektu do oceny? IMO małe są szanse, aby to było dobrze napisane.

No i wiesz... staż stażowi nie równy. Bo tak na prawdę czego się uczyłeś przez te 8 lat? Czy nie uważasz, że osoba, która się pouczy rok-dwa nie będzie umiała tyle samo?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0