Prawdziwe zarobki w IT

Odpowiedz Nowy wątek
2017-01-22 12:56

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się jakie są rzeczywiście zarobki w IT, sam pracuję w PHP zgodnie z tym co przeczytałem pod tym tematem -->REKRUTERZE!, junior może dostać tam od 8k ? no cóż ja jeszcze takiej oferty nie dostałe,

Więc teraz moje pytanie jak to jest naprawdę z tymi zarobkami w IT ? Senior może dostać 20-30 k na miesiąc ? junior i po 8k ?

Jeśli tak too gdzie szukać takich ofert ?

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 13:29

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 6 godzin temu

0

Jest temat na tym forum: https://4programmers.net/Forum/Karier[...]arabiacie?p=1324862#id1324862
Ale z góry ci mówię, że junior 8k to raczej można między bajki włożyć.

edytowany 1x, ostatnio: xDevil2, 2017-01-22 13:31
lub w UKeju, brutto. - Zimny orzeł 2017-01-22 13:53
w UK są inne koszty utrzymania, więc nie ma co tak przeliczać. - LukeJL 2017-01-22 14:02
wiem, ale 8k będzie po przeliczeniu przed opłatami, w PL też trzeba opłacić mieszkanie, życie, materiały i znika 2.5-3k - Zimny orzeł 2017-01-22 17:21

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 14:30

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Kraków

0

W Warszawie 8K dla juniora to nie jest jakiś wyczyn, dwie pierwsze oferty z brzegu:
https://nofluffjobs.com/job/J[...]ia=junior%20salary%3EPLN7000M
https://nofluffjobs.com/job/J[...]ia=junior%20salary%3EPLN7000M


Java czy C++ to jednak nie to samo co PHP. - vpiotr 2017-01-22 15:08
Ja tu widze 5k i 6k a nie 8k - na juniorow patrzysz sie na dolna pensje :) - tamtamtu 2017-01-23 11:03
pamiętajcie też, że to jest brutto - rav3n 2017-01-23 11:10
@tamtamtu: ja patrze na srodek ; )) - JrQ- 2017-01-23 12:00

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 14:34

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 25 sekund temu

2

@JrQ- szkoda, tylko, że wymagania są jak dla regulara albo seniora :P

edytowany 1x, ostatnio: Spine, 2017-01-22 14:34

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 14:35

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Kraków

0

Które konkretnie wymaganie?


Java, html, css, angular 3/3 gwiazdki? czyli mam rozumieć, że to mam mieć wiedzę eksperta z tych dziedzin sugerując się skalą? bo jak dla juniora to powina tam być wszędzie 1 gwiazdka idąc skalą junior-1, mid-2, senior-3... - Pabloss 2017-01-22 15:22
raczej nie jest to poziom wiedzy, bardziej waznosc technologii - JrQ- 2017-01-23 11:57

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 14:38

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 25 sekund temu

0

https://nofluffjobs.com/job/J[...]ia=junior%20salary%3EPLN7000M

TECHNOLOGIES USED - pokaźny spis.

WORK METHODOLOGY - Jira, Confluence, Kanban... - wiem, że junior to nie stażysta, ale IMO nazywać juniorem kogoś w firmie z takimi corpo-standardami trochę mi nie pasuje...

edytowany 2x, ostatnio: Spine, 2017-01-22 14:39
Pokaż pozostałe 9 komentarzy
Chodzi mi o to, że od kontaktów z klientem jest sprzedawca/manager. Korpo chcą to zepchnąć na programistów (choć gdzieniegdzie używa się Jiry bez sprawdzania/rejestrowania godzin pracy). Z code review się rezygnuje, kiedy klient ma ograniczony budżet/nie widzi potrzeby takiego czegoś, dlatego "8k dla juniora" z code review jest oznaką corpo, bo to zabiera czas pracy i teoretycznie nie produkuje widocznych zmian - "to co, że na dłuższą metę usprawnia pracę nad kodem... nie będziemy płacić za czytanie kodu" :) Nie dość, że stać ich na juniora, to jeszcze na code review. - Spine 2017-01-23 09:27
Ale Jiry używa się często do przydzielania tasków do zrobienia i zgłaszania bugów do naprawienia - tam gdzie pracowałem służyła do kontaktu bardziej wewnętrznego między PMem a programistami, do rozdzielania kto co robi. - LukeJL 2017-01-23 10:24
niby okej, ograniczony budżet / napięte deadline'y mogą wpływać na niechęć do code review (które faktycznie zajmują czas zarówno sam code review, jak i poprawki potem, bo styl komuś się nie podoba), ale nie rozumiem co klient ma do gadania ("kiedy klient (...) nie widzi potrzeby takiego czegoś, ") - jeśli team zdecyduje o CR to moim zdaniem nie powinien pytać klienta, a po prostu zrobić to, jako część procesu programowania, jak testy czy refaktoring... - LukeJL 2017-01-23 10:30
Kolega z "biurka na przeciwko" miał takiego zagranicznego klienta, który sam był wannabe programistą i dorzucał swoje "feature'y". Kolega nie dość, że musiał robić nowe zadania, to jeszcze po nim poprawiać :D Różni są klienci, myślą, że się znają, płacą Ci pośrednio przez firmę, w której pracujesz i wymagają uległości ;) - Spine 2017-01-23 11:31
Koncepcja kontaktu z klientem pod względem zebrania wymagań, zaplanowania co się będzie robić (np podczas sprintu) to nie jest wymysł Korpo... To powszechne konceptu zarówno w Agile jak i DDD czyli bardzo oddolnych i "technicznych" praktykach które wypływają od programistów, nie od Korpo. Wręcz w Korpo ciężko o to, niestety. - AreQrm 2017-01-23 18:49

Pozostało 580 znaków

Bialy mleczarz
2017-01-22 14:44
Bialy mleczarz
2

Jira, confluence, kanban to korpo standardy? :p

Pozostało 580 znaków

gjjjkkk
2017-01-22 15:11
gjjjkkk
0

8k na fakturze to odpowiednik 6k na UoP. Ja mialem 6400 jako junior, przy UoP, wiec b2b troche lepiej by wyszlo niz 8k.

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 15:19

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

3

A kto to w ogóle junior? Nie ma żadnego sprecyzowanego standardu od kiedy zaczyna się junior. Widziałem oferty w których każdy poniżej 5 lat doświadczenia to "junior", więc tak, jezeli ktoś ma 4 lata doświadczenia i jest zatrudniony jako "junior" ( a w innych firmach z tym samym stażem jako senior ) to może i 15k zarabiać.

Junior juniorowi nie równy. Spotkałem się z juniorami, którzy byli dużo bardziej ogarnięci od niejednego "seniora". W każdej firmie to znaczy co innego. Czasem nawet to znaczy co innego w jednej firmie w różnych zespołach. Generalnie te korporacyjne hierarchie są dość rozmyte i niejasne. Natomiast jak ktoś próbuje je jakoś doprecyzować, to ludzie na siłę starają się spełnić wszystkie wymagania, żeby wpisać się w podaną definicję, a jakość ich pracy i tak pozostawia wiele do życzenia. No ale wszystkie punkty na seniora przecież mamy "odhaczone". - wiciu 2017-01-22 21:16

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 15:29

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

No juniorem jest osoba która dopiero zaczyna pracę jako programista.. lub pracuje rok, dwa..

No a są oferty dla juniora z 4 letnim doświadczeniem, więc nie. - zerogravity 2017-01-22 15:50

Pozostało 580 znaków

2017-01-22 16:07

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 44 sekundy temu

2

Zawsze się jest juniorem, bo zawsze jest czego się uczyć i zawsze musisz czasem przysiąść ostro do dokumentacji albo przerobić HelloWorldy z tutoriali w kolejnej technologii, której nie znasz, czy nauczyć się jakiegoś nieznanego algorytmu albo wejść w nieznany wcześniej projekt (z ostatniego wynika, że każdy jest juniorem jak zmienia pracę, bo w nowej pracy zwykle i tak będzie się musiał wdrażać w projekt na początku i pytać o wszystko).


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);
można by rzec wszyscy jesteśmy juniorami :) - czysteskarpety 2017-01-22 16:10

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0