Na ile się wycenić?

Odpowiedz Nowy wątek
eukaliptus
2014-07-07 16:10
eukaliptus
0

Cześć. Jestem programistą C++/Qt (z certyfikatem) po studiach informatycznych na Politechnice Śląskiej, chcę pracować w Warszawie albo Wrocławiu. Jakie wynagrodzenie zaproponować na rozmowie kwalifikacyjnej? To pierwsza praca i nie mam pojęcia co powiedzieć, nie chcę powiedzieć za dużo, ale i nie chcę robić za grosze.

Pozostało 580 znaków

12
2014-07-07 16:14
12
1

Nie napisałeś nic o doświadczeniu/projektach. Nikt nie będzie wróżył.

Pozostało 580 znaków

eukaliptus
2014-07-07 16:16
eukaliptus
0

pierwsza praca == nie mam doswiadczenia
jedynie dwa staże ale nie w C++ tylko w Javie

pierwsza praca != nie mam doswiadczenia - aurel 2014-07-08 11:33

Pozostało 580 znaków

2014-07-07 16:27

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

0

certyfikat. Jaki? Z tego co wiem to nie ma zadnych sensownych certyfikatow jezeli chodzi o c++. Lepiej zebys pokazal jakie projektu zrobiles, jezeli pierwsza praca to pewnie kolo 3-4k

Pozostało 580 znaków

2014-07-07 16:51

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

1

Masz jakieś portfolio?
Jakie projekty zrobiłeś, z czym pracowałeś? Doświadczenie nie musi być przecież komercyjne. Może to być praca przy jakimś open source i wiele innych rzeczy. Co to za staże były? Programowałeś tam coś konkretnego?

Czym chcesz się pochwalić na rozmowie?
Akurat ukończone studia i certyfikat mówi tyle co nic. Możesz mieć skilla i wołać 5k na starcie albo nie i cieszyć się z przyjęcia na bezpłatny staż.
Jak z angielskim stoisz?

edytowany 1x, ostatnio: jensky, 2014-07-07 16:51

Pozostało 580 znaków

2014-07-07 17:08

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 47 sekund temu

0

Niedawno był podobny wątek.
Najprościej jak pokażesz trochę swojego kodu, a dość szybko będzie wiadomo ile potrafisz.


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.

Pozostało 580 znaków

eukaliptus
2014-07-07 17:11
eukaliptus
0

Angielski bardzo dobry, w portfolio trochę małych projektów z Qt, jakieś gierki, odtwarzacze, przeglądarki zdjęć itp.

@MarekR22 kolega był po technikum, ja z kolei mam to stwierdzone na papierze że potrafię programować :D

na papierze to masz stwierdzone, że skończyłeś studia i na tyle, żeby zaliczyć certyfikat. Większość certyfikatów jest nic nie warta. A demograficzny niż zdezawuował wartość studenta. Poza tym pytanie co skończyłeś? AGH (to gratuuluję), czy Informatykę stosowaną w Koziej Wólce (to współczuję). - MarekR22 2014-07-07 17:15
Pisał, że pol śląską skończył. Zawsze to coś, ale żadna to karta przetargowa na rozmowie - jensky 2014-07-07 17:24

Pozostało 580 znaków

Hans89
2014-07-07 17:16
Hans89
0
eukaliptus napisał(a):

Angielski bardzo dobry, w portfolio trochę małych projektów z Qt, jakieś gierki, odtwarzacze, przeglądarki zdjęć itp.

@MarekR22 kolega był po technikum, ja z kolei mam to stwierdzone na papierze że potrafię programować :D

Od kiedy wykształcenie stwierdza że 'umiesz' programować ?

'ja z kolei mam to stwierdzone na papierze że potrafię programować :D' za to bym cię nie zatrudnił :)

Pozostało 580 znaków

2014-07-07 17:18

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Jak masz sensowne portfolio to 3k w Warszawie/Wrocławiu spokojnie możesz wołać i to raczej minimum. Jak się pewnie czujesz w tym co będziesz robił w przyszłej pracy, będziesz się czuł pewnie na rozmowie, to 4k też możesz zaproponować. Chodzi o to, żeby być spójnym. Wołasz 4k => cenisz się na tyle i jesteś przekonany, że ci się tyle należy.
A nie podejście typu: 'dalibyście mi może 4k, w sumie cienki jestem w te klocki, ale na forum mi mówili, że 4k płacą koderom cpp'.

Możesz pokazać swój kod, może komuś będzie chciało się zerknąć.

W czym konkretnie chciałbyś pracować? Gamedev/embedded/mobile? Nie wiem co tam jeszcze dziś w C++ się robi. Pewnie jakieś stare systemu w korpo utrzymuje.

edytowany 2x, ostatnio: jensky, 2014-07-07 17:22
Mówimy tutaj brutto czy netto? - dbCooper 2014-07-07 17:23
brutto. żeby mieć te 4k netto bez doświadczenia żadnego, nawet w wwa, to trzeba mieć konkretnego skilla albo robić w niszowej technologii, albo wyjątkowo dobrze trafić. chyba, że się bierze jakąś pochodną umowy o dzieło i jest studentem, a netto jest tylko o 10% niższe od brutto. - jensky 2014-07-07 17:29
Głupoty piszesz Jensky odnośnie płacy. W Krakowie/Wrocławiu junior bierze średnio 5-6k brutto, jeśli zna język plus podstawy frameworków. W wielu firmach nawet nie patrzą na kogoś własne projekty, bo nie mają na to czasu. Wcale nie wystarczy żadne 5 minut na ocenę kodu. Może wystarczyć 30 minut jedynie na ocenienie pod względem dobrych praktyk, wzorców, clean codu, ale żeby się wgłębić w aplikację, to trzeba 2-3h spędzić, a tyle nikt nie poświęci, bo ma na głowie wyestymowane taski w firmie i nie ma czasu. - jason 2014-07-07 19:22
I to nie są moje przemyślenia, tylko piszę na podstawie umów o pracę kolegów, których widziałem kilkanaście. Zresztą ostatnio ktoś pisał, że po studiach w Comarchu zarabia 5k brutto, więc jak tam się o tyle polepszyło, to co dopiero w sensownych firmach z amerykanskim/skandynawskim kapitałem. We Francji minimalna pensja to 1445 Euro brutto dla gościa z obsługi stacji benzynowej, a Ty według swoje widzimisę "wyceniasz" pracę gościa ze skillem, którego nie posiada 95% społeczeństwa na 1000 euro brutto. Przeztakich "wyceniaczy" w Polsce ludzie się nisko cenią i jest Bangladesz - jason 2014-07-07 19:30

Pozostało 580 znaków

eukaliptus
2014-07-07 17:23
eukaliptus
0

'ja z kolei mam to stwierdzone na papierze że potrafię programować :D' za to bym cię nie zatrudnił :)

Chyba ktoś nie zauważył buźki na końcu ;)

Pozostało 580 znaków

Oligarcha
2014-07-07 17:29
Oligarcha
0
eukaliptus napisał(a):

'ja z kolei mam to stwierdzone na papierze że potrafię programować :D' za to bym cię nie zatrudnił :)

Chyba ktoś nie zauważył buźki na końcu ;)

Bardziej chodziło o porównanie samego siebie po studiach do osoby która właśnie skończyła technikum :) Nie raz taki świeżak ma po prostu większe umiejętności :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0