Ile za roboczogidzinę?

Odpowiedz Nowy wątek
FreePraca
2012-08-09 09:39
FreePraca
0

Hej.
Otrzymałem ostatnio kilka ofert z różnych firm zatrudnienia mnie na zasadzie wolnej współpracy. Mam podać wynagrodzenie netto za roboczogodzinę.

Praca polega na pisaniu aplikacji desktopowych, ale nie tylko.
Język... w sumie nie wiem, ale ja deklarowałem się w C/C++, C#, Java, Delphi.

Po co pytam i dlaczego? Bo to moja pierwsza "praca". Nie mam, więc doświadczenia a z pewnością są tu osoby, które mogłyby doradzić. Poza tym nie chcę psuć rynku podając śmieszną kwotę.

Chciałem zaproponować 30 zł netto za roboczogodzinę. Czy taka stawka nie jest za mała / duża?
Wiem też, że może to być bardzo ogólne pytanie, no ale jesteście ludźmi doświadczonymi, więc z pewnością doradzicie i przynajmniej da mi to jakiś ogólny pogląd.

Pozdrawiam.

Przenosze do dzialu "Kariera". - Adam Boduch 2012-08-09 10:08

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 09:41
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 minut temu

0

To jest 240zł za dzień, czyli ~5000 netto za miesiąc. Gdyby to była etatowa pierwsza praca to pewnie by ci tyle nie dali, ale jeśli to ma być freelance to wydaje mi się że ok.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
Pokaż pozostałe 4 komentarze
W pierwszej pracy by nie dostal tyle na start. - Adam Boduch 2012-08-09 10:12
mi ~5000zł/mc wychodzi brutto a nie netto (176 godzin w mc daje 5280zł to netto daje 3745), więc nie biorąc pod uwagę, że to kontrakt to moim zdaniem mało. - MarekR22 2012-08-09 10:22
Ale on pisał 30zł netto ;] - Shalom 2012-08-09 10:24
ok, ale przy kontrakcie to dla firmy wynajmującej pracownika jaka jest różnica brutto/netto? Chyba zero? Mylę się? - MarekR22 2012-08-09 10:30
A to już kwestia nomenklatury, bo przecież mamy netto, brutto i brutto pracodawcy. Nie wiem co autor myśli mówiąc netto ;] Zapewne chodzi o brutto-brutto. Więc oczywiście na rękę to nie będzie 5k ;) - Shalom 2012-08-09 10:32

Pozostało 580 znaków

FreePraca
2012-08-09 09:45
FreePraca
0

No właśnie też tak sobie to przeliczałem. Jeszcze ewentualnie chciałem dodać do podania kwoty coś na zasadzie: "30zł netto z możliwością negocjacji". Może lepiej by to brzmiało wtedy :)

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 09:53
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 6 minut temu

0

A jakie miasto? Bo to też jest różnica, czy warszawa czy pipidówek ;)


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

FreePraca
2012-08-09 09:54
FreePraca
0

Miasto: Bydgoszcz.

Ogólnie spore.

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 10:14

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 9 minut temu

0

Pracując na zasadzie wolnej współpracy znaczy, że nie jesteś na etacie, ale jesteś na kontrakcie (samozatrudnienie).
To znaczy, że wszystkie ZUSy i inny podatkowy zawrót głowy, musisz płacić sam czyli musisz dostać dużo więcej, niż ci co są na etacie! Dodatkowo, rozwiązanie z tobą umowy jest dziecinnie proste i tanie, więc to kolejny powód, dla którego powinieneś dostać więcej.

Jeśli nie masz w kontrakcie określonej liczby godzin, to nie wiesz ile przepracujesz w miesiącu i to 30zł za godzinę może okazać się za mało.
Nie zapomnij zakontraktować minimalnej liczby roboczogodzin!

Jeśli jesteś początkujący bez zawodowego doświadczania i potrafisz udokumentować swoje umiejętności, to moim zdaniem te 30zł/h w Bydgoszczy na początek jest dość rozsądne.
Wszystko zależy ile już umiesz.


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 1x, ostatnio: MarekR22, 2012-08-09 10:19

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 10:18

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 12 minut temu

2

Moze lepiej napisz 35zl z mozliwoscia negocjacji. Skoro ponizej 35 jest dla Ciebie ok bedziesz mial z czego zjechac.

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 11:05

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

1

Skoro nauczyciel matmy za godzinę prywatnej lekcji brał ode mnie 40 zł, to czemu programista tworzący coś, na czym pracodawca będzie zarabiał ma mieć mniejszą stawkę :D ?

Bo nauczyciel udzielając korepetycji robi coś czego nie lubi i należy mu się rekompensata. - bogdans 2012-08-09 11:18
Bo ten nauczyciel ma już naście / dziesiąt lat doświadczenia. Taka subtelna różnica. - spin 2012-08-09 22:59
A myślisz, że ktoś, kto spełnia wymogi rekrutacyjne związane ze znajomością wymaganych technologii ma mniej doświadczenia? Wiele lat się spędza zanim się dojdzie do poziomu pozwalającego na zarabianie programowaniem... Nauczyciel nie robi nic twórczego, oklepał zadanka i je pokazuje uczniowi dodatkowo tłumacząc. Tak jak wykładowca przychodzący na wykład z prezentacją niekoniecznie stworzoną przez siebie. Programista niszczy sobie wzrok i kręgosłup, więc powinien godnie zarabiać. - Spine 2012-08-09 23:16
Mowa jest o gościu bez doświadczenia, więc porównanie jest bez sensu. Zwłaszcza, że w ogłoszeniach masz co najwyżej listę życzeń... Jak spełniasz wszystkie, to na stawkę 40zł/h nawet nie spojrzysz... - spin 2012-08-09 23:21

Pozostało 580 znaków

PS
2012-08-09 11:35
PS
3
bogdans napisał(a)

Bo nauczyciel udzielając korepetycji robi coś czego nie lubi i należy mu się rekompensata.

Utrzymanie systemów legacy pisanych niegdyś przez partaczy to jest coś, co lubi programista...

Pokaż pozostałe 3 komentarze
No nie wiem, korepetycjami zajmuje się np. wielu wykładowców akademickich. No chyba, że o nich też masz takie zdanie. - somekind 2012-08-09 15:32
O nich mam lepsze mniemanie, wcześniej była mowa o nauczycielach. - bogdans 2012-08-09 15:58
Ja tam lubiłem dawać korepetycje:) - hyde 2012-08-13 13:29
A byłeś jednocześnie nauczycielem? - bogdans 2012-08-13 13:43
Najpierw studentem, potem pracownikiem naukowym PAN - hyde 2012-08-13 14:21

Pozostało 580 znaków

FreePraca
2012-08-09 12:21
FreePraca
0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Napisałem 30zł pracodawcy, a co będzie dalej zobaczymy. Mam ten komfort, że jeszcze dwie inne firmy mi proponują taką współpracę.
A właśnie skoro przy tym jestem to czy jest możliwość, aby współpracować na zasadzie freelancer z dwoma lub więcej firmami?

Pytam, gdyż nie wiem czy np firma A będzie mi dawać zlecenia cały czas. Być może da tylko raz na jakiś czas, to wtedy brałbym zlecenie od firmy B. jednak póki co nie wspominałem pracodawcy, iż inne firmy się mną interesują by go nie przestraszyć :)
Zaś jeśli firma A będzie dawać zlecenia raz za razem to nie będę musiał ubiegać się o dodatkowe zlecenia w firmie B.

No i jeśli firma A zaproponuje więcej niż B to wiadomo mam łatwy wybór. Także ta stawka jest i tak mocno do negocjacji, ale chciałem wiedzieć, czy dobrze myślę i czy podaję kwoty takie w miarę realne / logiczne :)

Pozostało 580 znaków

2012-08-09 15:24
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 27 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0
FreePraca napisał(a):

A właśnie skoro przy tym jestem to czy jest możliwość, aby współpracować na zasadzie freelancer z dwoma lub więcej firmami?

Na tym właśnie freelancing polega, że Ty wybierasz z kim i kiedy współpracujesz.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0