React - code review

0

Cześć!
Utworzyłem w React aplikację "Komis samochodowy". Demo: https://dariuszb94.github.io/Lux-cars/#/ i kod : https://github.com/Dariuszb94/Lux-cars
Użyłem Reduxa oraz Styled-Components.
Czy mogę prosić o uwagi i wytknięcie błędów?

1

Coś w tle sie doładowuje, możesz zrobić tam jakiś placeholder lub poczekać z wyświetleniem podstrony aż wszystkie obrazki nie beda w cache

Sprawdź co to są react hooks
Zobacz co to typescript i nie marudź, że spowalnia
Komentarz, że Touch to touch to troche niepotrzebne, nazwa tez z czapy - GetInTouchPanel czy cos, Touch mi sie skojarzyl z hammerjs albo komponentem pojawiajacym sie na dotyk
Reduxa nie lubie, wiec sie nie wypowiem, ale do takiej prostej apki hooksy do stanu by wystarczyly imho

Takie uwagi na szybko od
czlowieka siedzacego bardziej w BE niż FE
Ale ogolnie stronka calkiem przyjemna

0
Pixello napisał(a):

Coś w tle sie doładowuje, możesz zrobić tam jakiś placeholder lub poczekać z wyświetleniem podstrony aż wszystkie obrazki nie beda w cache

Sprawdź co to są react hooks
Zobacz co to typescript i nie marudź, że spowalnia
Komentarz, że Touch to touch to troche niepotrzebne, nazwa tez z czapy - GetInTouchPanel czy cos, Touch mi sie skojarzyl z hammerjs albo komponentem pojawiajacym sie na dotyk
Reduxa nie lubie, wiec sie nie wypowiem, ale do takiej prostej apki hooksy do stanu by wystarczyly imho

Takie uwagi na szybko od
czlowieka siedzacego bardziej w BE niż FE
Ale ogolnie stronka calkiem przyjemna

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi :)

0

Typescript z reactem i reduxem, to potrzebny chyba tylko po to żeby dostać oczoplasu.

0
urke napisał(a):

Typescript z reactem i reduxem, to potrzebny chyba tylko po to żeby dostać oczoplasu.

Możesz rozwinąć? Do tej pory myślałem, że typescript współgra głównie z angularem. Powinno się używać TS z Reactem? W czym może pomóc ?

0
greed94 napisał(a):
urke napisał(a):

Typescript z reactem i reduxem, to potrzebny chyba tylko po to żeby dostać oczoplasu.

Możesz rozwinąć? Do tej pory myślałem, że typescript współgra głównie z angularem. Powinno się używać TS z Reactem? W czym może pomóc ?

Moja wypowiedź w stosunku do typescript + redux + react była negatywna.
Według mnie tutaj typescript przy powyższej kombinacji nie pomaga w niczym, a wręcz przeszkadza dodając składni spaghetti przy deklaracji propsów itd.
Jak się czujesz dobrze z vanilla jsem i wiesz jak działa, nie to co większość front endowców, to na cholerę Ci tam typescript potrzebny.

0
urke napisał(a):
greed94 napisał(a):
urke napisał(a):

Typescript z reactem i reduxem, to potrzebny chyba tylko po to żeby dostać oczoplasu.

Możesz rozwinąć? Do tej pory myślałem, że typescript współgra głównie z angularem. Powinno się używać TS z Reactem? W czym może pomóc ?

Moja wypowiedź w stosunku do typescript + redux + react była negatywna.
Według mnie tutaj typescript przy powyższej kombinacji nie pomaga w niczym, a wręcz przeszkadza dodając składni spaghetti przy deklaracji propsów itd.
Jak się czujesz dobrze z vanilla jsem i wiesz jak działa, nie to co większość front endowców, to na cholerę Ci tam typescript potrzebny.

A czy masz jakieś sugestie co można poprawić w moim kodzie? Widzisz jakieś złe nawyki?

1
greed94 napisał(a):
urke napisał(a):
greed94 napisał(a):
urke napisał(a):

Typescript z reactem i reduxem, to potrzebny chyba tylko po to żeby dostać oczoplasu.

Możesz rozwinąć? Do tej pory myślałem, że typescript współgra głównie z angularem. Powinno się używać TS z Reactem? W czym może pomóc ?

Moja wypowiedź w stosunku do typescript + redux + react była negatywna.
Według mnie tutaj typescript przy powyższej kombinacji nie pomaga w niczym, a wręcz przeszkadza dodając składni spaghetti przy deklaracji propsów itd.
Jak się czujesz dobrze z vanilla jsem i wiesz jak działa, nie to co większość front endowców, to na cholerę Ci tam typescript potrzebny.

A czy masz jakieś sugestie co można poprawić w moim kodzie? Widzisz jakieś złe nawyki?

Pewnie lepiej styledcomponents pogrupować i rozdzielić do innych plików, bo w tym momencie masz pomieszaną odpowiedzialność komponentu reactowego ze stylami.
No i taka ilość zagnieżdżonych ifów nigdy nie jest dobra.
Za rok-dwa jak siądziesz do tego kodu, to będziesz od razu wiedział, co te zapisy znaczą?
W tamtych miejscach ten kod nie mówi jasno innemu programiście, co robisz i dlaczego bez analizowania linijka po linijce.

A tak ogólnie, to ładnie masz to zrobione.

1

Co do poprawy

  • wywalic komponenty klasowe
  • lepszy podział plików (polecam wpisac w google feature-first architecture)
  • window scroll to 0,0 w każdym komponencie (absurdalny pomysł)
  • masa nieużywanych importów
  • pusty set state, puste lifecycle metody
  • const [posts, setPosts] = useState(""); powinna byc pusta lista
  • brak variablesow do css
  • bindow sie nie uzywa (zobacz dokumentacje reacta)
  • media query

Odpal sobie ten projekt w webstormie, poleci pewnie z 300-400 bledów.

Swoja droga robienie reducera na każda rzecz nie ma po prostu sensu.

Dość mocno widać, które fragmenty wkleileś ze stacka i nic w nich nie zmieniłeś i ewidentnie nie pasuja do kodu wokół.

0
Nalhin napisał(a):

Co do poprawy

  • wywalic komponenty klasowe
  • lepszy podział plików (polecam wpisac w google feature-first architecture)
  • window scroll to 0,0 w każdym komponencie (absurdalny pomysł)
  • masa nieużywanych importów
  • pusty set state, puste lifecycle metody
  • const [posts, setPosts] = useState(""); powinna byc pusta lista
  • brak variablesow do css
  • bindow sie nie uzywa (zobacz dokumentacje reacta)
  • media query

Odpal sobie ten projekt w webstormie, poleci pewnie z 300-400 bledów.

Swoja droga robienie reducera na każda rzecz nie ma po prostu sensu.

Dość mocno widać, które fragmenty wkleileś ze stacka i nic w nich nie zmieniłeś i ewidentnie nie pasuja do kodu wokół.

Co do wywalenia komponentów klasowych - masz na myśli, żeby z nich całkowicie zrezygnować na rzecz hooksów i elementów funkcyjnych czy zmienić elementy klasowe nieużwające lifecycli, stateów na funkcyjne?

1
greed94 napisał(a):
Nalhin napisał(a):

Co do poprawy

  • wywalic komponenty klasowe
  • lepszy podział plików (polecam wpisac w google feature-first architecture)
  • window scroll to 0,0 w każdym komponencie (absurdalny pomysł)
  • masa nieużywanych importów
  • pusty set state, puste lifecycle metody
  • const [posts, setPosts] = useState(""); powinna byc pusta lista
  • brak variablesow do css
  • bindow sie nie uzywa (zobacz dokumentacje reacta)
  • media query

Odpal sobie ten projekt w webstormie, poleci pewnie z 300-400 bledów.

Swoja droga robienie reducera na każda rzecz nie ma po prostu sensu.

Dość mocno widać, które fragmenty wkleileś ze stacka i nic w nich nie zmieniłeś i ewidentnie nie pasuja do kodu wokół.

Co do wywalenia komponentów klasowych - masz na myśli, żeby z nich całkowicie zrezygnować na rzecz hooksów i elementów funkcyjnych czy zmienić elementy klasowe nieużwające lifecycli, stateów na funkcyjne?

No najlepiej całkowicie wywalić, ale samo zmnienienie tych “bezstanowych” na funkcyjne też jest usprawnieniem.

0

Wszystko działa, ładne białe tło:
https://i.imgur.com/pZENDfi.jpg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1