Jak zabronić użytkownikowi zoom'u na przeglądarce?

0

Witam programistów.

Chciałbym stworzyć stronę, na której nie ma możliwości jej przybliżania. Macie może jakieś pomysły?

3

Jeśli masz na myśli telefony, gdzie podobne rozwiązanie może mieć czasem trochę sensu, zapobiegając rozwalaniu interfejsu, to coś w stylu:

<meta name="viewport" content="width=device-width, height=device-height, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, user-scalable=0">

na normalnej przeglądarce nie widzę sensu stosować podobnych rozwiązań. Z resztą i tak byłyby nieskuteczne.

A czemu w ogóle chcesz blokować powiększanie strony?

5

Jeśli obsłużysz zoom samodzielnie (bo np. robisz coś w stylu mapy z możliwością przybliżania i systemowy zoom by wszystko rozpieprzał), to może mieć to trochę sensu.

Ale jeśli robisz zwykłą stronę, to zastanów się, czy to właściwa droga. Przecież zabieranie zooma to utrudnianie życia użytkownikowi.

12
alert("UŻYWANIE ZOOMU JEST ZABRONIONE!!!");
2
Burmistrz napisał(a):
alert("UŻYWANIE ZOOMU JEST ZABRONIONE!!!");

Genialne :)

1

Tylko internet explorer 9 lub 10 :)

0

acessibility -10 pkt

1
Szymon Stępniak napisał(a):

Nie chciałbym, żeby ludzie mogli wybierać sobie wielkość odtwarzanego okna, bo to może im ułatwić a tego nie chcę, tylko żeby była ona stała cały czas. W procentowe wartości nie chcę się bawić.

Wszelkie takie zabezpieczenia są zwyczajnie nieskuteczne, możesz co najwyżej utrudnić życie pewnej części użytkowników.
A nawet gdyby, to co piszesz dawało się faktycznie osiągnąć, to jak ktoś się koniecznie uprze, to może np. zmienić rozdzielczość w systemie na połowę obecnej i uzyskać okno nominalnie zgodne z twoimi oczekiwaniami, ale fizycznie dwa razy większe. Nota bene sama tak parę razy robiłam przy jakichś starych grach.

2

Jesli to gra to najpewniej rysujesz ja w canvas lub czym innym fajnym a nie animujesz div'y. Jesli tak jest to prosta sprawa.
Renderuj grafike tylko dla wybranego obszaru a to co jest wiecej rob biale. Mozesz go tez skalowac i robic to samo tylko proporcjonalnie. Rozciagasz ile sie da a nadmiarowe miesjce wypelniasz biela. Jesli gra nie bazuje na jakis dziwnych mechanikach to powinno dzialac i wystarczyc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1