Dlaczego nie używać VisualStudio do JS a tylko VS Code?

0
Pixello napisał(a):

VS do typescripta to tylko ten z dopiskiem Code :P

I 5 głosów pod komentarzem. I poniżej 2 komentarze popierające.

Dlaczego tylko Code, a nie zwykły?

4

Głupie gadanie i tyle. Niech każdy używa to co lubi i "mu leży" a nie ulega "nrzędziowemu" terrorowi sianemu przez żółtodzobów.

1

Usprawiedliwię się:
W VS Typescript i inne skrypty są toporne do edycji, co chwilę coś się wywala
W VS code jak coś się wywali to window refresh trwa 2 sekundy i nie wyrywa z flow

Dziękuję

2

Ja używam Notepad++

2
katakrowa napisał(a):

Głupie gadanie i tyle. Niech każdy używa to co lubi i "mu leży" a nie ulega "nrzędziowemu" terrorowi sianemu przez żółtodzobów.

tak tak, głupie gadanie :D

Chyba dawno nie pisałeś w plikach cshtml (mieszanie C# i HTML)
VS potrafi tam nieźle rozwalać wcięcia i generalnie niezbyt dobrze sobie radzi, tak samo wspominam pisanie w .tsie w VS

Jestem skłonny twierdzić że VSC jest najpopularniejszy wśród web developerów, więc im - MS i twórcom wtyczek będzie zależeć aby HTML/CSS/JS/TS miały jak najlepsze wsparcie, co niekoniecznie musi być priorytetowane przy VS.

Tak samo z drugiej strony VS jest lepszy do C# niż VSCode, bo ma lepszy (a przynajmniej ostatnim razem jak testowałem) Intellisense.

0
WeiXiao napisał(a):

Chyba dawno nie pisałeś w plikach cshtml (mieszanie C# i HTML)
VS potrafi tam nieźle rozwalać wcięcia i generalnie niezbyt dobrze sobie radzi, tak samo wspominam pisanie w .tsie w VS

Jestem skłonny twierdzić że VSC jest najpopularniejszy wśród web developerów, więc im - MS i twórcom wtyczek będzie zależeć aby HTML/CSS/JS/TS miały jak najlepsze wsparcie, co niekoniecznie musi być priorytetowane przy VS.

Pieprzenie o sposobach tworzenia kodu ponad jego istotą i logiką. **Większość **szczyci się narzędziami jakich używa i ich możliwościami a jak przyjdzie co do czego to nawet samodzielnie prostego slidera nie potrafią zaimplementować bez użycia slicka albo tony innych bibliotek. Gwarantuję CI, że dobry programista w notepad++ napisze wiele razy lepszy program niż większość tych co zachwalają jakiekolwiek narzędzie. Ślepe zachwalanie narzędzia w większości przypadków świadczy o miernych umiejętnościach zachwalającego.
Rozumiem porównywanie notepad++ z VSCode i mówieniu o zaletach tego drugiego nad pierwszym ale "zażarte" wywyższanie zalet jednego "rasowego" IDE nad drugim "rasowym" IDE świadczy już o głupocie albo niedojrzałości. Inna sprawa to taka, że tego typu licytacje prowadzą zazwyczaj wspomniane przeze mnie wcześniej żółtodzioby.

Oczywiście każde środowisko ma swoje wady i zalety ale są one do siebie na tyle podobne, że drobne braki, dla zawodowego programisty rzadko stanowią powód do przesiadki. Wyjątkiem są środowiska mocno przestarzałe i nierozwijane albo całkowicie zje...psute.

1

Ja wolę VSCodium i Eclipse Theia, to są lepsze wersje VSC.

1

@katakrowa:

tak często powtarzane pick right tool for right job już nie obowiązuje poza kodem czy o co chodzi?

komputery mamy w tych czasach za słabe na odpalenie dwóch IDE, czy może to jakaś ujma na honorze "zawodowego programisty"?

To nie jest tylko moja opinia, że np. VS do C#, a VSC do HTML/CSS/JS/TS, więc chyba jednak coś jest na rzeczy

Gwarantuję CI, że dobry programista w notepad++ napisze wiele razy lepszy program niż większość tych co zachwalają jakiekolwiek narzędzie.

Oczywiście, bo notepad++ nie będzie nic robił, a VS w przypadku cshtmli jeszcze utrudnia pracę poprzez np. rozwalanie wcięć w kodzie które trzeba poprawiać :)

1

Prawda jest taka, że przy większych projektach i tak każdy używa profesjonalnych narzedzi od Jetbrainsów (np Webstorm), a nie jakiś bieda programów od Microsoftu.

0
Nalhin napisał(a):

Prawda jest taka, że przy większych projektach i tak każdy używa profesjonalnych narzedzi od Jetbrainsów (np Webstorm), a nie jakiś bieda programów od Microsoftu.

Niestety żadna darmowa wersja intellij nie wspiera JSa :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1