Zaokrąglanie liczb w górę - Agular6

0

Czytam i czytam Stackoverflow i nie mogę znaleźć rozsądnie działającego rozwiązania. W jaki sposób na chwilę obecną w Angularze 6 można zaokrąglić liczbę w górę do dwóch miejsc po przecinku?

2
baroo napisał(a):

Czytam i czytam Stackoverflow i nie mogę znaleźć rozsądnie działającego rozwiązania. W jaki sposób na chwilę obecną w Angularze 6 można zaokrąglić liczbę w górę do dwóch miejsc po przecinku?

A co to za różnica czy w Angular, React czy jQuery.
Wszystko to jest javascript. Jeśli szukasz w google rzeczy typu "Angular 6 zaokrąglanie liczb", to nic dziwnego że nie możesz znaleźć.

Zaokrąglenie w górę do dwóch miejsc po przecinku:

function roundUp(num) {
  return Math.ceil(num * 100) / 100;
}
0

Po prostu zacząłem przeglądać https://stackoverflow.com/questions/11832914/round-to-at-most-2-decimal-places-only-if-necessary i tam prawie każde rozwiązanie ktoś krytykuje za jakieś przypadki, gdzie ono nie działa.

3

Przypomniało mi się:

0
baroo napisał(a):

Po prostu zacząłem przeglądać https://stackoverflow.com/questions/11832914/round-to-at-most-2-decimal-places-only-if-necessary i tam prawie każde rozwiązanie ktoś krytykuje za jakieś przypadki, gdzie ono nie działa.

1.005 * 100 = 100.49999999999999 - dobre, czego to się człowiek na starość nie dowie :) Ale podobne narowy potrafiły mieć i stare kalkulatory.

Moja propozycja:

  • konwertuj liczbę na stringa,
  • pokrój na dwa podstringi na kropce A i B
  • z drugiego podstringa zrób dwa kolejne, biorąc dwie pierwsze liczby dla B1 oraz liczbę trzecią dla B2
  • konwertuj B1 i B2 ponownie na liczby,
  • przeanalizuj wartość B2, if(B2>=5) B1++;
  • konwertuj B1 do stringa,
  • sklej A + "." + B1,
  • konwertuj wynik do postaci liczbowej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1