Jak uczyć się JavaScript? - przeczytaj, zanim zadasz pytanie na temat materiałów do nauki.

45

Ty: Od czego zacząć nau...
LMGTFY: How To Google Like A Pro!

Ty: Nie znam angielskiego.
LMGTFY:
Google Translate Plugin
QTranslate

Ty: Znam już HTML i CSS, a teraz chciałbym nauczyć się Javascriptu. Jaką książkę polecacie na początek?
LMGTFY: Head First JavaScript

Ty: Nie bardzo podoba mi się styl tej książki, nie macie czegoś poważniejszego?
LMGTFY: Eloquent JavaScript free

Ty: Strasznie stare te książki. Słyszałem, że teraz jest jakiś nowy standard ESJavaECMAScriptTurbo 2016?
LMGTFY: W ES6 doszło trochę lukru składniowego, ale to dalej te sam JS. Jak opanujesz podstawy, to uzupełnienie wiedzy o nowy standard to kwestia kilku dni.

Ty: jQuery all the things!!
LMGTFY: Najpierw JavaScript, później jQuery..

Ty: Uczyc sie angulara bez js?
LMGTFY: A czy poszedłbyś na naukę jazdy ekstremalnej bez umiejętności prowadzenia samochodu? Najpierw JavaScript, później Angular...

Ty: Okej, pisałem już trochę w JS, ale chciałbym się nieco bardziej zagłębić w ten język. Zacząłem czytać XYZ, ale wydaje mi się, że to nie jest pozycja dla kogoś, kto już umie programować. Polecacie coś lepszego?
LMGTFY:
You Don't Know JS (book series) free
Tajniki języka JavaScript (You Don't Know JS PO POLSKU)

Ty: Kurcze, strasznie dużo tego.. Znacie może jakiś kurs video?
LMGTFY: JavaScript: Understanding the Weird Parts Udemy

Ty: O to chodziło! Ale nie wiem, czy warto aż tyle zapłacić...
LMGTFY: JavaScript: Understanding the Weird Parts - The First 3.5 Hours free

Ty: Bomba, teraz wiem, że warto! A co z nowym standardem ES6?
LMGTFY: ES6 Javascript: The Complete Developer's Guide Udemy

Ty: A może coś darmowego tym razem?
LMGTFY: ES6 JavaScript Features

Ty: Przydałby się jeszcze jakiś reference guide..
LMGTFY: ECMAScript 6 — New Features: Overview & Comparison

Ty: Fuck! Dlaczego mój kod nie chce działać!? Javascript suuuuuucks
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
LMGTFY: Debugging JavaScript - 0 to Heisenberg

Ty: Powoli zaczynam łapać, ale nie ogarniam eventów i co to ten cały DOM?
LMGTFY:
Document and Events
What the heck is the event loop anyway?

Ty: Słyszałem coś o jakimś funkcjonalnym JavaScript'cie. Co to takiego? Opłaca się to uczyć?
LMGTFY: Funkcyjnym, nie funkcjonalnym
Functional-Light-JS

Ty: Tak w ogóle to strasznie drogie te kursy na Udemy. 200 €? Kogo na to stać...
LMGTFY: Co miesiąc w internecie pojawiają się kody rabatowe, dzięki którym możemy kupić każdy kurs za 10€. Wystarczy je dokleić jako query string: https://www.udemy.com/javascript-es6-tutorial?couponCode=DARMOWEKURSY. Najlepiej jest wpisać w google pełną nazwę kursu (używając naszej wiedzy z How To Google Like A Pro!) + coupon code i klikać jak leci, aż w końcu się uda. Zajmie nam to około 10 minut. Wyjątkiem jest początek miesiąca, kiedy stare kody nie działaja, a nowych jeszcze nie ma. Innym trikiem jest wrzucenie ich do koszyka. Za dwa, trzy dni Udemy napisze nam maila, że mamy kursy w koszyku i zachęci nas do ich kupna obniżką.

Jedna z najlepszych książek programistycznych, "Structure and Interpretation of Computer Programs" w wydaniu JavaScript (wersja online): Structure and Interpretation of Computer Programs - @Maciej Cąderek

**Vue.js **
https://lmiller1990.github.io/vue-testing-handbook
https://adamwathan.me/advanced-vue-component-design/
https://vueschool.io/

Ogólne
https://frontendmasters.com/

@somekind @Koziołek @Adam Boduch nie wiem gdzie i jak to podpiąć, więc proszę żeby ktoś posiadający taką wiedzę umieścił ten post tam, gdzie jego miejsce.

0

Świetnie przygotowana lista . Sam zaczynałem w ten właśnie sposób .

0

http://www.infoworld.com/article/3022874/application-development/9-predictions-for-the-future-of-programming.html

"JavaScript will dominate, but no one will write it...
If we don’t write JavaScript, who will?** Transcoding robots, that’s who. **
"

0

Uczyc sie angulara bez js?

3

A czy poszedłbyś na nauka jazdy ekstremalnej bez umiejętności prowadzenia samochodu? Musisz znać JavaScript, zanim zabierzesz się za frameworki/biblioteki.

1

Programistą Angulara to taki sam wstyd jak być programistą jQuery XD (mam na myśli oczywiście tych, co znają frameworki bez znajomości języka).

0

Dodam tylko, że kurs po polsku na podstawie Eloquent Java Script udostępodniony jest pod tym adresem: http://shebang.pl/kursy/wszystko-jasne/.

0

Wiadomo, że najlepiej uczyć się przez praktykę, czyli robienie jakichś projektów w jakimś języku, a JavaScript jest o tyle dobry, że możemy bardzo szybko zrobić coś naprawdę ciekawego, co będzie wyglądało (jak dodamy HTML, CSS) i nieźle działało. Można wykorzystać jakieś ciekawe API z tematów, które nas interesują i zrobić coś przyjemnego.

Tutaj np. NASA SDK -> https://github.com/AJFunk/nasa-sdk

1

Super lista! Sam korzystałem z wielu

0

Podajcie jakieś kursy ES6 po Polsku lub napiszcie na blogu. Coś w tym stylu tylko do ECMAscript 6
http://tutorials.comandeer.pl/

2

Taka moja osobista sugestia i przemyślenie: WSZYSTKO JEST W GOOGLE ok, ale nie jestem idiotą ! Forum rozwija się ponieważ udzielamy własnych wskazówek, poszukujemy lepszej drogi. Dobrze by lista źródeł po polsku też rosła, wujek dobry, wujek kupi lizaka - a co jeśli dorosłem i zechce zejść z kolanek wujka? Nie ma pytań banalnych, są tylko ludzie leniwi ale też tacy co pytać po prostu nie potrafią. Poza tym wujek nie zawsze wie wszystko, a wie tylko dlatego, że ktoś odpowiedział kiedyś komuś. A co jeśli odpowiedź jest nieaktualna - proste trzeba odpowiedzieć raz jeszcze, tak by wujek przestał być dziadkiem, do którego odsyła się niegrzeczne dzieci.

StackOverflow jest dobry.

0

Czy są jakieś rozsądne źródła odnośnie REACT'a o które warto byłby bo uzupełnić listę ( książki / kursy) ?

1

na ile muszę znać podstawy JS żeby zacząć uczyć się VueJS?

1

Możesz co jakiś czas sprawdzać. Jak będziesz miał na twarzy zdziwienie i co chwile chęć wypowiedzenia WTF, albo będziesz się pół godziny zastanawiał jak działa ‚this’, to znaczy ze jeszcze znasz za mało.

0

Każdy zaczyna od jakichś podstaw . Mi na przykład tutoriale i czytanie książek szło opornie. Zapisałem się na kurs JavaScriptu na eduweb z czystej ciekawości . I szczerze jestem zadowolony z efektu .

0
MarekMM napisał(a):

Każdy zaczyna od jakichś podstaw . Mi na przykład tutoriale i czytanie książek szło opornie. Zapisałem się na kurs JavaScriptu na eduweb z czystej ciekawości . I szczerze jestem zadowolony z efektu .

jeśli jest zawsze promocja to... promocji nie ma :)
polecam weryfikować czy "promocja przez nabliższą godzinę tylko dla Ciebie" jest faktycznie promocją, wchodząc przez incognito :>

0
Zimny Kot napisał(a):

https://www.freecodecamp.org/

Czy ten kurs uczy najnowszej wersji języka ecma script 6?

1

Tego zawsze zdążysz się nauczyć wiele się nie zmienia bo dostaniesz starszy kod i nie będziesz wiedział co się dzieje.

0

Ludzie nasłuchali się kilku gości z konkurencyjnego forum dla gimbusów i później wychodzą takie kwiatki w stylu "tak książka jest za stara", nie możesz używać X, bo to niemodne itd. Spoko poradnik, na pewno zajrzę do wymienionych książek o JS.

0

Ja zacząłem uczyć się od razu od ES6 z tego tutorialu, czy to dobry wybór na początek?
tutorialspoint.com/es6/
Nie znam javascript i jego starszych wersji, chociaż mógłbym przejrzeć jego stary standard ES5.
tutorialspoint.com/javascript/index.htm
Być może we wrześniu powstał jakiś solidny mega kurs do ECMAscript 6 to podajcie jak możecie :) Dlaczego od razu zaczynam od nowego standardu, a nie od ES5, ponieważ chcę sobie napisać stronę internetową bazującą na nowej technologii JS/ES6.

2

no nie wiem, zaglądam i:
However, the concept of hoisting does not apply to scripts that are run in the Strict Mode.
https://www.tutorialspoint.com/es6/es6_syntax.htm

nie wiem, co poeta chciał przekazać (może miał coś sensownego na myśli, nie wiem), ale w taki sposób, w jaki to przekazał to jakaś bujda. Hoisting jest również w strict mode. Nie mówię, że cały tutorial jest zły, przeglądam resztę i wygląda na w miarę sensowny.

Chociaż też nie do końca:

Assume the values in variables a and b are 10 and 5 respectively.
a++ is 11
a-- is 9

to też bdzura. Jeśli a = 10, to a++ też będzie równać się 10, bo a++ powiększa a, ale zwraca poprzednią wartość (gdyby było ++a to byłoby owszem, 11). Czyli taka klasyczna różnica między foo++ a ++foo.

Unless explicitly specified, the number of values passed to a function must match the number of parameters defined.

to też nieprawda, JS w przeciwieństwie do wielu języków nie wymaga, żeby liczba argumentów w funkcji się zgadzała z tym, co się zadeklarowało.

Rest parameters are similar to variable arguments in Java.
Rest parameters doesn’t restrict the number of values that you can pass to a function.
However, the values passed must all be of the same type.

Też nieprawda. function foo(...args) { } pozwala na dostarczenie dowolnych argumentów. Widocznie autorowi tego tutoriala cały czas się ta Java załącza w mózgu czy inne języki, i dokonuje projekcji na JavaScript.

Tak ogólnie - ten kurs miałby jakiś potencjał (bo trochę tam info jest, jest coś o hoistingu, też o const, let, o generatorach itp.) jednak też jest ileś bzdur, więc raczej jest to ogólnie słabe. Ten tutorial miałby więcej sensu, gdyby ktoś się solidnie przyłożył do niego i sprawdzał informacje, które pisze, dokonał rewizji.

No i rzeczy typu document.write w przykładach (nie używajcie tego). Mam wrażenie, że to tutorial sprzed kilkunastu lat, który został uaktualniony do wersji ES6. I można tam spotkać wiele dziwnych rzeczy (i jest trochę nie po kolei, ficzery ES6 tam mieszają się z poradami typowymi dla wcześniejszych wersji, czyli np. IIFE).

0

A czy możesz polecić dobrą książkę z 2018 roku do JS/ES6 od zera?

1
Mały Kotek napisał(a):

A czy możesz polecić dobrą książkę z 2018 roku do JS/ES6 od zera?

tutaj masz bardzo dobra ksiazk: https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS

1
Mały Kotek napisał(a):

A czy możesz polecić dobrą książkę z 2018 roku do JS/ES6 od zera?

http://exploringjs.com/impatient-js/index.html
https://eloquentjavascript.net/

0

A czy ten drugi link, to jest to samo, co te polskie wydanie?
helion.pl/ksiazki/zrozumiec-javascript-wprowadzenie-do-programowania-marijn-haverbeke,zrojsc.htm

0

zasadniczo tak, ale jest już wydanie III tej książki, które uwzględnia zmiany w związku z pojawieniem się ES6. Zaś na polski jest przetłumaczone niestety tylko wydanie II. :(
Ciężko chyba w ogóle dostać książkę po polsku o JS, z uwzględnieniem zmian z ES6.
https://helion.pl/ksiazki/javascript-programowanie-zaawansowane-tomasz-comandeer-jakut,jascpz.htm#format/d tu jest książka polskiego autora, ale nie wiem czy dobra na start.

0

Nie znacie tutsgalaxy? Te kursy z udemy sa tam za darmo

0

A dlaczego nie powstają podobne książki w Node jak PHP i MySQL? Które pokazują jak zbudować prosty serwis, czy blog z logowaniem i rejestracją. Czy chodzi o to, że Node zbyt szybko się aktualizuje i potem połowa kodu z tych książek by nie działała? Czy Node ma takie coś jak virtualenv co Django? Wtedy można by było stworzyć projekt w wersji Node zgodnym w danym kursie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1