Jakie środowisko polecacie

0

Ja jak na razie programuję w BlueJ wymaga od nas tego prowadzący laborki z OOP, ale już niedługo będziemy mogli sobie wybrać dowolne Java IDE a ponieważ sam nie sprawdzę wszystkich pytam się: Które warto zainstalować [???]

Używam Debiana || Windows'a XP (chyba, że ktoś ma MatLAB'a w wersji linuxowej to chętnie się przerzuce w całości na Linux'a ;P ).

0

ja polecam Eclipse <url>www.eclipse.org</url>
aczkolwiek ~1GHz, 512RAM to dla platformy windowsowej minimum

pod linuksem nie ma takich wymagan..

pelno wtyczek i dowolnosc konfiguracji

ja uzywam eclipsa do c, javy i php i jedyne co mogloby konkurowac do jBuilder borlanda, tam jednak nie ma AZ takiej mozliwosci dostosowanie srodowiska do wlasnych potrzeb i przyzwyczajen

0

Sebo ;)
Ja siedze na jBuilderze (btw. oparty na eclipsie gdzies wyczytalem ale w jakim stopniu to niewiem).
Wczesniej miałęm eclipsa, ale jbuilder mi bardziej do gustu przypadl (lepszy help, lepsze gui - jak dla mnie) . No i szybciej mi sie w nim pisze a to wazne,
Co do wymagan to oba prorgamy sa wolne jak diabli (centrino 1.6) , ale to przeciez java...
Jak chcesz to mam sciagnieta najnowsa wersje ent 30 dniowa potem zamienia sie na foundation.

0

Ja do kompletu polecam NetBeans (zwłaszcza w nowej wersji 5.0) :)

Świetny edytor tekstowy i GUI, projekty J2EE, wbudowany Tomcat i wsparcie dla innych serwerów oraz wiele innych rzeczy, jak to się mówi, "prosto z pudełka".
Oprócz tego Mobility Pack do aplikacji J2ME i dużo pluginów (chociaż na pewno mniej niż do Eclipse'a).
No i ładnie wygląda również pod Linuxem :)

Do J2EE (ale nie tylko) jest jeszcze Sun Java Studio Enterprise (do niedawna $1895, teraz darmowe) oparte na NetBeans 4.1

0

eclipse!

ale przyznam, że jeśli chodzi o pracę w zespole to sun java studio enterprise zostawia resztę daleko w tyle

0

Eclipse jest super... glownie dzieki mozliwosci dowolnej konfiguracji... szlag mnie jednak trafia gdy plugin'y "gryza" sie za soba... Dlatego w tym miejscu polecam NetBeans choc glownie dlatego ze ma swietny "Mobility Pack do aplikacji J2ME"... czyli mowiac w skrocie w 100% podpisuje sie pod tym co napisal entombed. NET BEANS RULES [green]

0
axiomat napisał(a)

szlag mnie jednak trafia gdy plugin'y "gryza" sie za soba...

no niestety to największa bolączka. ale to już nie wina eclipsa tylko twórców tych pluginów jak sądzę

0

Na początek polecam Eclipse bo bardzo pomaga w edycji kodu kiedy się jeszcze dokładnie nie wie co i jak, ale NetBeans czy JBuilder też są dobre. Każde środowisko ma swoje wady i zalety.

0

Wiesz co -CD- ... Pracowalem na wszystkich 3 wymienionych przez ciebie srodowiskach i z tego co pamietam to w kazdym z nich zrealizowane jest podpowiedz (domyslam sie ze chodzi ci o kombinace "Ctrl + Space" (ktora np. dopisuje koncowke lub wyswietla dostepne metody)

0

To fajnie tak przekonywać kogoś do środowiska w którym się samemu aktualnie pracuje...
Hmm, pracowałem w Eclipsie na Linuxie, bo musiałem i środowisko jest naprawdę OK. NetBeans niestety nie chciał ruszyć na jednym z moich kompów kiedy był potrzebny, dlatego kolejna propozycja dla świata M$ to GEL - natywne IDE dla Windows, całkiem spoko na początek, może nie sugeruje nazw zmiennych, ale podpowiedzi dla metod posiada...
[green]

0

Ja też na razie siedzę w Eclipse
to było moje pierwsze IDE, i na razie w nim zostaję
jest proste, przejrzyste i przyjemne.....;)
ale niestety przy moim 256 ramu to tak średnio bystro chodzi :(
ale zakładam, że pozostałe też są (chyba) tak pamięciożerne

0

Ja siedze w JBuilderze ;)

Ktoś tu wspominał o udostępnianiu wersji 30 dni ent. Bez sensu. Lepiej ciągnąć bezpośrednio z Borlanda bo będzie lepszy transfer. ;P

Co do przewag. No cóż. Eclipse i NetBeans w ogóle nie odpowiadają mi swoim stylem pracy ;) Jak mam napisac coś krótkiego w wierszu poleceń to uruchamiam JCreatora i tyle. :D

A nawet wiem dlaczego tak dobrze na JBuilderze mi się pracuje :D Przywyczajenia z Delphi robią swoje. ;) Jak miałeś do czynienia ze środowiskami Borlanda to polecam JBuildera. Będziesz czuł się jak u sibie :)

0
jmail napisał(a)

Ktoś tu wspominał o udostępnianiu wersji 30 dni ent. Bez sensu. Lepiej ciągnąć bezpośrednio z Borlanda bo będzie lepszy transfer. ;P

Ja jednak podejżewam, że miałbym o wiele lepszy transfer jakbyśmy połączyli na jakiejś przerwie między wykładami skrętką kompy z Markoot'em, niż ze stronki Borlanda :]

0
jmail napisał(a)

Ja siedze w JBuilderze ;)

Eclipse i NetBeans w ogóle nie odpowiadają mi swoim stylem pracy ;) Jak mam napisac coś krótkiego w wierszu poleceń to uruchamiam JCreatora i tyle. :D

[!!!] [!!!] [!!!] [!!!] [!!!]
Nie przecze ze JBuilder jest dobry ale po twojej wypowiedzi wnioskuje ze chyba jestes jakims PAJACEM... nie klasyfikuj Eclipse i NetBeans razem z JCreator'em... jesli tak robisz to najzwyczajniej gó..no wiesz na temat tych IDE. Moglbys sie zdziwic gdybys zobaczyl aplikacje napisane w tych srodowiskach.
Ja pracuje nad programem ktory ma 192 klasy... prawie 500 tys linii kodu, super interfejs okienkowy, wszystko zrobione przez 6 osob w NetBeans i wciaz rozwijane... wyglada na to ze NetBeans to taki podrasowany notatnik Windows no nie?
Uwierz mi na slowo, pisalem w Javie korzystajac z Eclipse, NetBeans i JBuilder, kazdy ma swoje wady i zalety, a to kto jakiego srodowiska uzywa zalezy w duzej mierze od upodoban, przyzwyczajen i przede wszystkim od rodzaju aplikacji jaka tworzysz, wiec nie wypowiadaj sie na temat innych srodowisk ktorych nie znasz (popracuj 2-3 tygodnie a nie 2-3 minuty to moze zmienisz zdanie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1