Java 17 LTS

4

Dzisiaj (tj. 14-09-2021) Oracle wydało Javę 17 LTS
Była mała imprezka:
A w czwartek będzie większa imprezka: https://developer.oracle.com/developer-live/java-innovations-sep-2021/

7

Info dla tych, którzy z jakichś bliżej niesprecyzowanych powodów nie chcą OpenJDK, tylko upierają się przy Oracle JDK (nie mylić z Oracle OpenJDK z https://jdk.java.net/ ). Oracle udostępnia Oracle JDK 17+ za darmo także do użytku komercyjnego: https://blogs.oracle.com/java/post/free-java-license (ale wcześniejszych wersji już nie). Trzeba doczytać warunki tej licencji i przetłumaczyć ją na bardziej ludzką, ale jeden z haczyków to chyba to, że ta darmowa licencja do użytku komercyjnego trwa tylko 3 lata od wydania danego LTSa (albo inaczej, jeśli kalendarz wydań LTSów się zmieni - w każdym razie chodzi o to, by darmowa licencja na danego LTSa trwała jeszcze rok po wydaniu kolejnego LTSa, by dać czas na migrację).

PS: jak ktoś chce szybko przejrzeć listę nowości od JDK 12 do JDK 17 to jest tutaj: https://openjdk.java.net/projects/jdk/17/jeps-since-jdk-11

2

Szkoda że pattern matching w switchu nadal w preview :/

0

a w projektach dalej 8mka? :)

2

Podepnę się pod wątek.

Grzyboo napisał(a):

Szkoda że pattern matching w switchu nadal w preview :/

Preview jest po to, żeby zebrać feedback od użytkowników i dopieścić składnię i semantykę. Jeśli kogoś interesuje rozwój języka Java to ostatnio na inside.java https://inside.java/2021/09/21/devlive-java-language-futures/ pojawił się filmik opisujący wprowadzanie pattern matchingu do Javy:

Nie przeglądałem całego, ale chyba brakuje guards, tzn. czegoś a'la if w przykładzie poniżej:

switch(shape) {
  case Rectangle(var x, var y) if x == y -> new Square(x);
}
3

à propos rozwoju Javy teraz zatwierdzili że LTSy będa co dwa lata.

1

A tutaj ogólniejsze spojrzenie na aktualnie prowadzone projekty (Loom, Valhalla, Panama, Amber) i co z nich wyrośnie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1