Kalkulator Java

0

Cześć, próbuję napisać prosty kalkulator w Javie. Wszystko jest okej do momentu wybrania "=". Wtedy IDE wyrzuca błąd. Czy ktoś z was rzucić okiem i dać jakieś wskazówki co jest nie tak ? :)

https://pastebin.com/JtkEwgFP

IDE wyrzuca mi taki błąd "Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NumberFormatException: For input string: "3-2""

Z góry dziękuję :)

1
  1. Nie IDE ci rzuca, bo to nie jest błąd kompilacji, tylko błąd wykonania programu

  2. Nie chce mi się czytać całego kodu (a Ty masz wyjątek w jakiejś konkretnej okolicy). Ale zdaje się jakbyś chciał parsować string 3-2 funkcją do konwersji liczby (pojedynczej liczby !!!!). To tak nie działa. Właśnie parsowanie i wykonanie wyrażenia musisz sam zrobić, w bibliotece standardowej nie ma do tego gotowca.

2

Próbujesz stworzyć liczbę ze Stringa "3-2" co nie ma sensu. Liczbę powinieneś stworzyć z wartości "3" i "2", "-" to jest operator arytmetyczny który nie jest liczbą.

0

Przepraszam ale nie do końca to rozumiem. Czy mógłbym prosić pokazanie mojego błędu na przykładzie kodu ? :)

3

Wydaje mi się, że za dużo w tym kodzie zrobiłeś na zasadzie kopiuj/wklej, a za mało samodzielnego pisania. Dlatego, mimo, że kolega napisał Ci praktycznie konkretnie co i jak, to nie wiesz ocb. Napisałbym to od nowa, bez kopiuj/wklej.

1

Opcja łatwa - używasz wyrażeń regularnych (regexów) - https://codereview.stackexchange.com/questions/84763/evaluating-an-expression-with-integers-and-as-well-as i możesz część prostych operacji arytmetycznych robić.

Opcja trudniejsza - implementujesz ONP (https://pl.wikipedia.org/wiki/Odwrotna_notacja_polska) i możesz na przykład radzić sobie z nawiasami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1