Problem z odpaleniem pierwszej aplikacji Spring

0

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum i serdecznie chciałem wszystkich przywitać.
Mój problem polega na tym że po skompilowaniu aplikacji w springu (używam intelijidea) i po wpisaniu http://localhost:8080/ pojawia się komunikat:
Witryna http://localhost:8080 prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła. Komunikat witryny: „XDB”

Komunikat pojawia się w każdej wyszukiwarce na komputerze, pracuję na Windows10

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

2

Czarodziejskiej kuli nie mamy (czy tam kuli) bez kodu nie nie wskóramy :(

2
  1. Przeglądarce
  2. Spring to hasło ogólne. Mało treściwych informacji podajesz.
  3. XDB wg googla wskazuje na kilka baz danych. Przyznajesz się do tego?
0

Kod jest banalny, prosty kontroller z wyświetleniem hello world:

package com.example.marzec012020.controller;

import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping;
import org.springframework.web.bind.annotation.ResponseBody;

@org.springframework.stereotype.Controller
public class HelloController {

@RequestMapping("/")
@ResponseBody

public String hello(){
    return "Witaj świecie";
}

}

0

Jakie masz zależności(maven/gradle) i propertiesy ?

0

komunikat

server.port=8080

1

Nie masz przypadkiem Spring Security w zależnościach? ....

0
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 https://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
<modelVersion>4.0.0</modelVersion>
<parent>
<groupId>org.springframework.boot</groupId>
<artifactId>spring-boot-starter-parent</artifactId>
<version>2.2.6.RELEASE</version>
<relativePath/>
</parent>
<groupId>com.example</groupId>
<artifactId>marzec01-2020</artifactId>
<version>0.0.1-SNAPSHOT</version>
<name>marzec01-2020</name>
<description>Demo project for Spring Boot</description>

<properties>
    <java.version>1.8</java.version>
</properties>

<dependencies>
    <dependency>
        <groupId>org.springframework.boot</groupId>
        <artifactId>spring-boot-starter-web</artifactId>
    </dependency>

    <dependency>
        <groupId>org.springframework.boot</groupId>
        <artifactId>spring-boot-starter-test</artifactId>
        <scope>test</scope>
        <exclusions>
            <exclusion>
                <groupId>org.junit.vintage</groupId>
                <artifactId>junit-vintage-engine</artifactId>
            </exclusion>
        </exclusions>
    </dependency>
</dependencies>

<build>
    <plugins>
        <plugin>
            <groupId>org.springframework.boot</groupId>
            <artifactId>spring-boot-maven-plugin</artifactId>
        </plugin>
    </plugins>
</build>
</project>
0

Co do baz danych to mam zainstalowane na komputerze oracle i workbench, ale to w czymś szkodzi?

2
Michał87CG napisał(a):

Co do baz danych to mam zainstalowane na komputerze oracle i workbench, ale to w czymś szkodzi?

Milion lat temu używałem, ale któreś narzędzie od Oracla zajmuje port 8080

EDIT z tego wniosek, testuj Spring Boota na innym porcie

1

Ja pierdziu, zmieniłem w properties na server.port=8081 i po wpisaniu w wyszukiwarkę http://localhost:8081/ odpala się jak trzeba.
Dzięki za podpowiedź, okazało się że port jest zajęty :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1