For break, zrozumienie wyniku

0

Mam pytanie,
dlaczego dla zmiennej i wynik wynosi 0, 0, 0, 1, 1, 1 zamiast 0, 1?
Zycze udanego weekendu, pozdrawiam!

 for (int i=0; i<3; i++){
                for (int j=0; j<3; j++){
                    if (i==2) break;
                    System.out.println(i + " " + j);
                }
3

https://ideone.com/PksMYB
wynik to:
0 0
0 1
0 2
1 0
1 1
1 2

A dlaczego miałoby być 0,1? Debugger, lecisz po kolei i patrzysz co się dzieje :P

0

Zamień i z j w ogóle i będzie tak jak chcesz

0
RewAnd napisał(a):

https://ideone.com/PksMYB
wynik to:
0 0
0 1
0 2
1 0
1 1
1 2

A dlaczego miałoby być 0,1? Debugger, lecisz po kolei i patrzysz co się dzieje :P

Poniewaz najpierw i=0, nastepnie inkrementacja +1 czyli i=1. Koniec dzialania. Nie wiem dlaczego az trzy 0 sa i trzy 1. Pozdrawiam.

2

@Michal Omi: Twoje rozumowanie w ogóle pomija to że istnieje wewnętrzną pętla

2

Zalecam przestać zgadywać. Postaw breakpointtam gdzie masz system.out i uruchom sobie debugger i zobacz krok po kroku co się dzieje.

0

Dla zmiennej "j" wartosci wynosza : 0, 1, 2, to rozumiem.
Z racji ze przy zmiennej "i" jest break : 2 to analogicznie wartosci powinny wynosic : 0,1

0

Dobra, chyba juz rozumie. To jest petla w petli xD
Dziekuje Wszystkim za odpowiedz!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1