Jakie zintegrowane środowisko programistyczne IDE polecacie do nauki i późniejszej pracy?

0

Witam

Jak w temacie na które środowisko się zdecydować, które z tych środowisk najczęściej jest wykorzystywane w pracy zawodowej?

  1. Eclipse
  2. IntelliJ IDEA (Community).
  3. Apache NetBeans
  4. NetBeans wydanie Oracl-owe.

Dzięki
Andrzej

1

na które środowisko się zdecydować,

IntelliJ IDEA - masa ficzerów, wsparcie dla systemów kontroli wersji oraz setki pluginów (w tym Nyan Progress Bar); na tym etapie nie śmiem nawet prosić o więcej.

Dodatkowo mają oni środowiska dla innych języków (np. Go), które wyglądają podobnie - stąd prosto potem przeskoczyć na inny język.

które z tych środowisk najczęściej jest wykorzystywane w pracy zawodowej?

Nie jestem pewien czy były wykonywane jakieś globalne statystyki, ale personalnie najczęściej słyszę o środowiskach od JetBrains.

1

Z tego, co ja się spotkałem, to Eclipse i Intellij. Oczywiście za pomocą Eclipse da się zrobić wszystko to, co za pomocą Intellij, decyzja to kwestia wygody.

0

To bez znaczenia jakie IDE wybierzesz, jak będziesz ogarniał narzędzia konsolowe które IDE "ukrywa" przed Tobą pod postacią GUI to równie dobrze będziesz mógł używać VisualStudioCode z wtyczką Java jak i notepad++.

0

A jak wygląda temat integracji z GIT-em i łatwością obsługi?

0

Na początku ogarnij Gita z konsoli - dzięki temu nie zostaniesz zaskoczony :-)

Mając to powiedziane: sam 90% operacji na repozytorium wykonuję z IntelliJ - three-way merge, commit itd. z poziomu IDE to po prostu bajka w porównaniu do konsoli.

2

Tylko intellij

3
GAMMIS napisał(a):

A jak wygląda temat integracji z GIT-em i łatwością obsługi?

Konsolowy klient Gita to złoty standard i jeśli inne narzędzia zawodzą to zawsze z konsolki można wszystko uratować. To jest powód dla którego warto konsolkę przynajmniej trochę opanować. Jednocześnie integracja IntelliJa z gitem jest bardzo dobra i z wersji na wersję się polepsza. Natrafiłem kiedyś na poważne bugi przy nietrywialnym rebase'owaniu, ale prawdopodobnie każdy klient gita ma więcej bugów niż oficjalny.

0

Intellij

0

Jeśli chodzi o gita to tylko konsolowy kilent gita. Bo tylko w konsolowym kliencie gita można tworzyć takie cuda jak git kur*a. Chociaż sam zacząłem zbierać własny zestaw aliasów, gdy musiałem pracować z submodułami

0
GAMMIS napisał(a):

Jak w temacie na które środowisko się zdecydować, które z tych środowisk najczęściej jest wykorzystywane w pracy zawodowej?

  1. Eclipse
  2. IntelliJ IDEA

Warto spróbować oba, jednak jak się uczysz, to częściej będziesz mieć do czynienia z Eclipse.

W pracy są popularne oba.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1