Prośba o podpowiedź w rozwiązaniu zadania.

0

Proszę o podpowiedź jak mógł bym rozwiązać to zadanie.Nie proszę o gotowca jedynie o wskazówki które pomogły by mi rozwiązać to zadanie.Jestem początkujączy więc proszę o zrozumienie jak od razu nie zrozumiem lub będę pytał.Dzięki z góry każdemu za pomoc.
Zad 2 [Strukturalne] Niezbędna wiedza: if
Zaproponuj program który będzie pełnił role kalkulatora typów prostych, dokonywał operacji dostarczonej jako argument wywołania na dwóch liczbach również dostarczonych jako argumenty wywołania programu. Przykładowy format wejścia: 5 ^ 10. Co oznacza podnieś 5 do potęgi 10. Możliwe operacje wykonywane: dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie, potęgowanie.

2
  1. Przetwórz String[] args ze swojego maina na odpowiednie zmienne, musisz odczytać 3 argumenty z linii poleceń ( https://docs.oracle.com/javase/tutorial/essential/environment/cmdLineArgs.html ) i otrzymać z nich: pierwszą liczbę, operator, drugą liczbę.
  2. Na podstawie odczytanego operatora (co sprawdzasz instrukcją if), wykonujesz odpowiednie działanie na odczytanych liczbach. Ja bym to napisał tak: if (argOperator.contains("^")) {...}, żeby sprawdzić, czy potęgujemy.
  3. Wypisujesz wynik działania lub informację o błędzie, jeśli wprowadzono błędne dane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1